Waarom ik als moeder niet op vakantie wil naar het buitenland

Waarom ik als moeder niet op vakantie wil naar het buitenland

Ooit was vakantie me heilig. Dan gooide ik wat bikini's en mijn ereader in een koffer om op vier uur vliegafstand langs een zwembad te gaan liggen en daar pas 14 dagen later weer vandaan te komen. 

Maar heel eerlijk? Nu ik moeder ben zie ik een vliegreisje naar een zonnig oord niet meer zo zitten. En wel hierom:

- Het lijkt me een crime om mijn hele hebben en houden van thuis in een serie koffers te moeten mikken. Ik raak al overspannen van het idee dat ik iets belangrijks zou vergeten. En dat gebeurt vast!

- Mijn kinderen midden in de nacht uit hun bedjes slepen om ze vermoeid en wel mee te nemen naar een tochtig vliegveld? Mij niet gezien!

- Want je zal altijd zien, dan loopt het vliegtuig vertraging op en zit je extra lang te hangen op het vliegveld!

- Om uiteindelijk een aantal uur op kilometers hoogte van de Aarde in een kleine cabine te zitten waar IEDEREEN boos naar jou en je vermoeide, huilende kleintje kijkt. 

- En wédden dat de koffer dan opeens kwijt is geraakt en je zonder alles zit?

- Na zo'n vlucht ben je nog niet bij je hotel. Dus je moet op zoek naar een taxi waar iedereen en alles in past of nog minstens een uur wachten op de transferservice-bus van de reisorganisatie. 

- En dan zit je op een hotelkamer. Een tweepersoonsbed, een stretcher voor de peuter aan de ene kant en een campingbedje voor de dreumes aan de andere kant. Ik moet er niet aan denken om zo opgesloten te zitten!

- Eten in restaurants vind ik heerlijk en mijn kinderen zijn absoluut braaf genoeg om keurig te blijven zitten. Maar drie keer op een dag...?

- Zo'n tropisch, zonnig klimaat is fantastisch, maar het brengt ook wel minpuntjes mee: je moet je kinderen marineren in zonnebrandcreme en 's nachts slapen ze onrustiger door de warmte. 

- Bovendien zit je heerlijk verliezen aan een spannend boek en een cocktailtje er niet in als je met twee kleine kinderen op reis gaat. Dan ben je van 7 uur 's morgens tot 7 uur 's avonds bezig met entertainment. 

- Thuis kan je je kleintjes wel eens loslaten in de tuin of hebben ze in de woonkamer genoeg speelgoed om maandenlang mee uit te zingen. Maar op vakantie is dat toch anders: bij het zwembad of op het strand moet je ze continu in de gaten houden. En even zelf spelen op 35m2 hotelkamer? Ook niet ideaal...

- Uiteindelijk, als je alle drempels van de vakantie hebt doorlopen en stiekem toch best hebt genoten van de qualitytime met z'n allen, is het tijd om het hele koffers inpakken-, vliegtuig-, jetlag-, taxi-drama weer van voor af aan aan te gaan... Zucht. Laat maar!

Ik ben aankomende zomer dus te vinden in een huisje in Zeeland. En jullie?

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (10) Stuur een bedankje


 • Trotse-Ouders-Van-4-Wonders

  Nou hier geen problemen gehad met 4 kinderen waaronder de jongste van 3 maanden naar Turkije gevlogen.. geen enkel probleem gehad tijdens de heen en terug vlucht en veel kleding hadden we niet mee na wat ervaring vond ik dat helemaal niet nodig grootste gedeelte van de dag loop je toch in zwemkleding en nog all inclusive gezeten ideaal met kinderen. Ik snap de heisa hierboven niet.. Het is denk ik ook hoe jezelf bent en ermee omgaat!

 • mijn~meisje

  de helft van die argumenten gelden toch ook voor een vakantie in zeeland? Dan boek je geen kleine hotelkamer maar een apartement, met eigen keuken of een familie kamer met bedden voor iedereen.... En zonnebrandcreme smeren... ja dat doe ik deze dagen hier ook zeker. Als we geld hadden dan wist ik het wel zeker. Dan gingen wij lekker warm op vakantie! Vliegen dus!

 • china dad

  Ik snap je niet helemaal: je noemt een heleboel bezwaren die je ook hebt als je zonder kids op vakantie gaat. Ook dan kun je je vliegtuig of overstap missen, een shithotel hebben, je koffer kwijtraken, en aan het eind van de vakantie als het heel erg leuk is geweest, moet je evengoed weer terug. Ik snap dus niet waarom je vakantie eerst heilig was en je er alleen maar een utopische voorstellen hebt waarin alles op rolletjes gaat.

  Ik zou zeggen probeer het eens. Als je met je man gaat, sta je er bovendien niet alleen voor (neem ik aan).

  En op je man moet je ook letten als je aan het zwembad ligt. :-P

 • mamavanJess

  Ik wil wel.. Maar mijn vriend niet !! Ach de caravan in Zeeland is ook kei leuk.

 • Infanzia-

  Wij wonen in Zeeland, wat al fantastisch is in de zomer haha. En verder hebben wij een stacaravan in de ardennnen, dat is iets meer dan 2 uur rijden maar toch heerlijk genieten en elke keer weer dat vakantie gevoel!

 • MoedervanPinda

  Ik heb met alle 4 mijn kinderen al een lange vlucht gemaakt (van bijna 11 uur). Soms met 1, soms met meerdere kinderen tegelijk. Het valt echt wel mee. Alles wat je thuis vergeet is ook wel in het buitenland te kopen. En mijn kinderen klokje rond entertainen? Heb ik nog nooit gedaan en doe ik dus ook niet op vakantie. Ik lig dus wel met een cocktail naast het zwembad....

 • rlyblue

  Ik moet er ook echt niet aan denken om met kleine kids te gaan vliegen, om precies bovenstaande reden. Mijn ouders hebben een caravan op een camping een half uurtje rijden. Ideaal! Wassen? Even snel langs huis. Iets vergeten? Zo opgehaald. Kinderen verveeld in de auto? We zijn er bijna! Slecht weer? Dan gaan we toch een dagje eerder naar huis.

 • Js-2013

  Waarom niet vliegen met kleine kids. Helemaal niet erg hoor. En als je een korte vlucht hebt ben je er zo. Iets vergeten? Koop je het daar! Heerlijk juist buitenland en echt geen gedoe. Tis maar hoe je zelf er in staat en hoe je er mee omgaat en wat je zelf natuurlijk gewend bent qua ondernemingen met kids.

 • Strelitzia

  Overdrijven is ook een vak he. Zo te lezen heb je het vliegen met kleine kinderen niet zelf gedaan dus al jouw bezwaren zijn suggestief. Als je al instelt dat het vliegen naar je vakantiestemming een uitdaging zal zijn, kan het ook alleen maar meevallen. Kies met zorg je bestemming. Neem een bestemming met niet al te veel vlieguren (genoeg keuze binnen Europa) en kies ook een locatie uit met een niet al te lange transfertijd en kies voor een hotel dat geschikt is voor kinderen (en dat zijn er veel). Om er voor te zorgen dat je niets vergeet, maak je gewoon een lijstje en vergeet je wel wat, dan is het vast wel op de plek van bestemming te koop. Veel hotels bieden familiekamers aan dus opgepropt op een tweepersoonskamer met 2 extra bedden is vaak helemaal niet nodig. Toen wij met onze 1-jarige zoon naar Gran Canaria op vakantie vlogen, hadden we een hotelkamer met een woon- en slaapgedeelte. Ideaal. Een jaar later in Griekenland exact hetzelfde. Kamers voorzien van airco en iedereen slaapt als een roosje. Daarbij, op vakantie naar het buitenland omvat wel wat meer variaties dan een vliegreis naar de zon op een 'op-je-naad-reservaat'. Wij gaan lekker kamperen in Frankrijk. De kinderen hebben daar enorm veel zin in. Ik kan ze ook prima loslaten op de camping en dus alle tijd voor een boek met een lekker drankje! Eigenlijk bedoel je in de titel van dit stuk waarom je geen vliegvakantie wilt en niet zozeer buitenland want dan had je andere argumenten kunnen aandragen. Tenslotte; sinds wanneer is Schiphol tochtig???

 • Js-2013

  Helemaal met jou eens! Overdrijven is ook een vak idd. Op vakantie naar het buitenland met kids is super leuk. Gewoon leuke bestemming uitzoeken met kinderbadjes. Tijden qua vliegen kan je zien dus in de nacht hoeft echt niet. Vertragingen komen weinig voor en op Schiphol vermaak je je prima.

  Koffers komen vast aan en alles is daar te koop. Ik zeg gaan!

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50