Vrouw ondergaat keizersnede en wordt wakker zonder benen

Vrouw ondergaat keizersnede en wordt wakker zonder benen

Toen de Britse Ella Clarke haar zevende keizersnede onderging, maakte ze zich absoluut geen zorgen over de eventuele risico’s. Zes dagen later werd ze wakker zonder baarmoeder en… benen.

Ze heeft een geweldige man en het grote gezin waar ze van droomde. Toch is de 31-jarige Ella Clarke uit Torquay, Devon (Zuid-Engeland) absoluut niet blij. Voor de geboorte van haar achtste kindje, een dochter, onderging ze vanwege een te laag liggende placenta een keizersnede. Dit was geen onbekend fenomeen voor de Britse vrouw: al zes keer eerder had ze via deze weg een kind op de wereld gezet, omdat ze door de geboorte van haar eerste kind een groot bevaltrauma opliep. Zich goed bewust van de risico’s, maar totaal onbezorgd, tekende ze een formulier ter goedkeuring van de procedure. Zo vrolijk als ze alleen de operatiekamer in ging, zo ongelukkig kwam ze eruit: Ella ontwaakte na zes dagen uit een coma en kreeg van de artsen te horen dat ze na de ingreep haar benen hadden moeten amputeren.

Complicatie
Het uitvoeren van de keizersnede liep eerst nog probleemloos: binnen een halfuur kwam dochter Rose gezond ter wereld. Snel daarna trad echter een complicatie op: Ella verloor opeens veel bloed door een aandoening genaamd Placenta Accreta. Hierbij zit te placenta te diep in de baarmoeder, waardoor deze zich kan hechten aan het spierweefsel. Komt de placenta eruit, dan kan deze hierdoor delen van de baarmoederwand met zich meetrekken, met groot bloedverlies tot gevolg. De complicatie komt nogal eens voor bij vrouwen die eerder keizersnedes hebben ondergaan.

Om Ella’s leven te redden, verwijderden de artsen haar baarmoeder en dienden ze haar vijf liter bloed toe. Daarna brachten ze haar in coma.


Foto: DailyMail
Te hoge bloedstolling in de benen
Nadat Ella naar de intensive care werd gebracht, moest ze de 24 uur erna goed gemonitord worden. Placenta Accreta brengt namelijk een gevaarlijk risico met zich mee: een te hoge bloedstolling, waardoor bloedvaten kunnen worden afgesloten. Ella: “Ik weet dat deze aandoening bloedstollingsproblemen in de benen kan veroorzaken. Het is dan ook goed dat de doktoren mij monitorden.” De Britse beweert echter dat ze haar op een gegeven moment zes uur lang niet gecheckt hebben. Hierdoor hebben de artsen niet opgemerkt dat het bloed in haar benen stolden en de bloedtoevoer hierdoor afgesloten werd, waardoor haar benen langzaam afstierven.

Toen de doktoren het stollingsprobleem ontdekten, werd Ella met spoed naar de operatiekamer gebracht. Daar hebben chirurgen nog geprobeerd haar benen te redden, maar het was te laat: het beenweefsel bevatte al giftige stoffen die mogelijk dodelijk zouden kunnen zijn. Bij verspreiding zouden ze ook de rest van Ella’s lichaam aantasten. Daarom konden de artsen niet anders dan haar benen tot onder de knie amputeren.

Schaduw van zichzelf
Vijf dagen na de amputatie ontwaakte Ella uit haar coma. “Ik verwachtte bij te komen van de keizersnede en mijn baby bij me te hebben. In plaats daarvan vertelden de artsen mij dat mijn benen geamputeerd waren door complicaties tijdens de ingreep. Ik was toen compleet in een roes, dus het drong niet tot me door.”

In maart 2016 kreeg Ella, na fysiotherapie, protheses aangemeten. Ze moet er nog steeds aan wennen. Daarnaast is meer nieuw voor haar, en niet in positieve zin: “Ik ben van een actieve moeder naar iemand die gebonden is aan haar rolstoel gegaan. Mijn vijfjarige durfde niet naar me te kijken zonder dat ik een dekentje over mijn benen had en mijn oudste liep achter op school. Mijn gezin viel uit elkaar en ik stond machteloos. Een van mijn kinderen is steeds bang als ik naar het ziekenhuis voor controle ga; ze denkt dat ik dan weer een ledemaat verlies. Ik weet niet of ik ooit nog op mijn benen zal staan.”

Ella gelooft dat als de doktoren haar regelmatiger hadden gecheckt, ze nu ‘een moeder was geweest die met haar prachtige, vijf maanden oude baby had kunnen spelen’. “In plaats daarvan ben ik een schaduw van mezelf en een moeder van wie de kinderen niet met haar durven te knuffelen, omdat ze bang zijn voor mijn stompjes.”

Excuses van het ziekenhuis heeft Ella gekregen, maar de Britse en haar man zijn nu aan het bekijken of ze de instelling kunnen aanklagen. Het ziekenhuis op zijn beurt, heeft een onderzoek naar de gebeurtenis ingesteld. Tot daar iets uitkomt, wil het niet in de media op Ella’s verhaal reageren.

Bron en beeld: DailyMail

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons dan op Facebook en volg ons op Twitter!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (8) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50