Volg ons overal!

Vlaanderen krijgen mogelijk rookverbod in auto met kinderen

Vlaanderen krijgen mogelijk rookverbod in auto met kinderen

Onze Zuiderburen zijn er bijna over uit: een rookverbod in de auto met kinderen. De Walen lieten al weten dit verbod door te voeren en nu volgen de Vlamingen mogelijk ook.

In Frankrijk, Engeland, Wales, Schotland, Ierland en Australië geldt er al een verbod op roken met kinderen in de auto. De Vlaamse minister van Leefmilieu, Joke Schauvliege, zei dat ze in navolging van haar Waalse collega een rookverbod wil invoeren in auto’s met minderjarigen, meldt de Belgische nieuwssite DeMorgen.be. Bij de Walen kost een overtreding van dit verbod 150 euro, Vlaanderen gaat nog even bekijken welke sanctie er wordt toegepast.

Lees ook:
Grotere rol voor huisarts bij het voorkomen van roken bij kinderen

Veel voorstanders

In België zijn er veel voorstanders voor dit verbod. Dit blijkt uit onderzoek van Stichting tegen Kanker. Maar liefst 93 procent van de Belgen juicht dit verbod toe. Ook onder de rokers zijn veel voorstanders te vinden, zo’n 88 procent.

En Nederland dan?

In 2015 pleitten Nederlandse long- en kinderartsen voor een rookverbod in een auto met kinderen, maar de Tweede Kamer vond dit ‘een brug te ver gaan’.

Vind jij dat er in Nederland ook zo'n verbod moet ingaan of vind je het onzin?

Chantal is online redacteur bij Babybytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009)

Reageer op dit artikel

Reacties (14) Stuur bedankje


 • Rlyblue

  In Nederland denkt men dat er in de praktijd weinig terecht gaat komen van de controle op deze wet. Vandaar dat ze niet zo'n haast hebben met invoeren. Ik ben helemaal voor de wet en voor veel meer rookvrije zones!

 • Mama van A-M-Z-R

  Iedereen zal het ermee eens zijn dat dit niet goed is voor kinderen. Maar of je daar nou als land een wet voor moet maken? Waar is de grens dan?

  Begrijp me niet verkeerd, ik vind roken echt walgelijk. Ga nog net niet over mn nek als iemand op straat rokend voorbij loopt. Als er iemand naast de deur van een winkel staat te roken ga ik niet eens naar binnen... Houd mn kinderen er ook ver vandaan.

  Maar dat is iets wat je als ouder beslist...

  Vroeger was het zo normaal. Iedereen aan mn vaderskant van de familie rookte. Binnen in huis, ook in de auto.

  Ben wel blij dat dat nu niet meer zo is.

 • strelitzia

  Ik vind zo'n verbod prima maar eigenlijk horen ouders gewoon verstandig te zijn en zou dit verbod eigenlijk niet eens nodig moeten zijn. Ik ben wel erg benieuwd naar de handhaving daarvan. De pakkans lijkt mij best wel klein.

 • Chudo

  Ik vind dat dit de eigen verandwoordelijkheid van de ouders is om zo verstandig te zijn om niet in de auto te roken.

 • Linda-Veronique

  Je zou denken dat ouders zo verstandig kunnen zijn he? Toch zie ik ook doodleuk smiddags een moeder wegrijden bij school met twee kinderen los op de achterbank en rokend in de auto.

  Sommige kinderen moet je beschermen tegen bepaald gedrag van hun ouders.. Het is triest..maar helaas waarheid.

 • Chudo

  Alsnog is dat de keus die die ouders maken helaas, maar met een boete ga je dat niet tegen vrees ik. Net zoals mensen nog steeds bellend in de auto zitten of geen gordel dragen

 • Carolien 9094

  Vies roken in een auto. Gelijk verbieden. Met of zonder kinderen. Hoef ik me ook niet te irriteren als ik eens met iemand meerij die vervolgens doodleuk een peuk opsteekt!

 • Shrimp

  Zo goor...ik vind het overa goor. Zelfs een auto die voorbijrijdt terwijl ik fiets, ruik ik als er gerookt werd in die auto. Bah bah bah. Overal verbieden als je het mij vraagt. Voor deuren van gebouwen, ook zo aso. pretparken, ligveldjes bij zwembaden , winkelstraten. In huis met kids ook verbieden. Everywhere! Ik heb een rokende schoonfamilie, walgelijk! Al die kinderen die daar door de grijze walmen lopen, mij niet gezien hoor. Steek je een peuk op, dan ben ik weg met mn kids. Ze vergiftigen zichzelf maar lekker...

 • Barbamammie79

  Shrimp for President!

 • Chudo

  Mag roken buiten in de tuin nog wel? 🙊

 • droppie 2010

  eens. ik heb tijd terug aan mijn moeder gevraagd of ze in de steeg wil roken en nie in onze tuin. de laatste hijs blazen ze altijd uit onderweg naar binnen.

  ik word misselijk van die geur en ik wil niet dat er gerookt word in de buurt van mijn kind. als ze wil roken prima moet ze zelf weten maar dit is mijn huis en tuin en mijn kind duss daar bepaal ik over.

  en ja ik ken der niet verbieden om niet te roken in der eigen huis en tuin maar kan der wel vragen om er rekening mee te houden. als mijn kind bij haar is..

  ik ben voor om rook vrije generatie liefst al voor mijn dochter en niet mijn kleinkinderen. (als ik die krijg)

 • Nog even!

  Onze buren mogen van hun niet meer thuiswonende kinderen niet meer binnen roken, nadat ze het huis hebben opgeknapt... Ik snap dat best, alleen.... zitten wij nu 14 uur per dag met sigarettenrook in onze tuin... En als ik dus een raampje of rooster openzet, ruikt mijn huis naar hun rook.... Dus Chudo: ook liever niet in de tuin

 • Nog even!

  Krijgt graag

 • Mama van e

  Ik zelf als ex roker vind het meer dan normaal , dat er in de auto niet word gerookt. En al helemaal niet met m’n kinderen er in !

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Populairste namen