Vlaanderen krijgen mogelijk rookverbod in auto met kinderen

Vlaanderen krijgen mogelijk rookverbod in auto met kinderen

Onze Zuiderburen zijn er bijna over uit: een rookverbod in de auto met kinderen. De Walen lieten al weten dit verbod door te voeren en nu volgen de Vlamingen mogelijk ook.

In Frankrijk, Engeland, Wales, Schotland, Ierland en Australië geldt er al een verbod op roken met kinderen in de auto. De Vlaamse minister van Leefmilieu, Joke Schauvliege, zei dat ze in navolging van haar Waalse collega een rookverbod wil invoeren in auto’s met minderjarigen, meldt de Belgische nieuwssite DeMorgen.be. Bij de Walen kost een overtreding van dit verbod 150 euro, Vlaanderen gaat nog even bekijken welke sanctie er wordt toegepast.

Lees ook:
Grotere rol voor huisarts bij het voorkomen van roken bij kinderen

Veel voorstanders

In België zijn er veel voorstanders voor dit verbod. Dit blijkt uit onderzoek van Stichting tegen Kanker. Maar liefst 93 procent van de Belgen juicht dit verbod toe. Ook onder de rokers zijn veel voorstanders te vinden, zo’n 88 procent.

En Nederland dan?

In 2015 pleitten Nederlandse long- en kinderartsen voor een rookverbod in een auto met kinderen, maar de Tweede Kamer vond dit ‘een brug te ver gaan’.

Vind jij dat er in Nederland ook zo'n verbod moet ingaan of vind je het onzin?

Chantal is online redacteur bij BabyBytes.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009).

Reageer op dit artikel

reacties (10) Stuur een bedankje


 • Rlyblue

  In Nederland denkt men dat er in de praktijd weinig terecht gaat komen van de controle op deze wet. Vandaar dat ze niet zo'n haast hebben met invoeren. Ik ben helemaal voor de wet en voor veel meer rookvrije zones!

 • Mama van A-M-Z-R

  Iedereen zal het ermee eens zijn dat dit niet goed is voor kinderen. Maar of je daar nou als land een wet voor moet maken? Waar is de grens dan?

  Begrijp me niet verkeerd, ik vind roken echt walgelijk. Ga nog net niet over mn nek als iemand op straat rokend voorbij loopt. Als er iemand naast de deur van een winkel staat te roken ga ik niet eens naar binnen... Houd mn kinderen er ook ver vandaan.

  Maar dat is iets wat je als ouder beslist...

  Vroeger was het zo normaal. Iedereen aan mn vaderskant van de familie rookte. Binnen in huis, ook in de auto.

  Ben wel blij dat dat nu niet meer zo is.

 • strelitzia

  Ik vind zo'n verbod prima maar eigenlijk horen ouders gewoon verstandig te zijn en zou dit verbod eigenlijk niet eens nodig moeten zijn. Ik ben wel erg benieuwd naar de handhaving daarvan. De pakkans lijkt mij best wel klein.

 • nog-even!

  Krijgt graag

 • mama-van-E

  Ik zelf als ex roker vind het meer dan normaal , dat er in de auto niet word gerookt. En al helemaal niet met m’n kinderen er in !

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

4 leden zijn nu online
Aanmelden