Vijf dingen die je zeker herkent als je veel melkproductie hebt

Vijf dingen die je zeker herkent als je veel melkproductie hebt

Na de geboorte van mijn dochter wist ik niet wat me overkwam. Niet alleen liepen de kraamtranen op de derde dag uit mijn ogen, ook de melk stroomde uit mijn lijf. De boel kwam goed op gang, zoveel was duidelijk. Ik dacht dat het minder zou worden als de stuwing afnam. Maar na twee maanden lijkt mijn lijf nog steeds te denken dat mijn kind acht liter melk per dag drinkt. 

Een luxe hoor, zo’n productie. Ik besef maar al te goed dat ik blij mag zijn dat het lukt haar zelf te voeden en dat er voldoende melk is, hou me ten goede! Toch komen er een aantal onhandige dingen bij kijken die je vast herkent als je net als ik ook gezegend bent met de productie van een wedstrijdkoe. 

1. Toeschietreflex, altijd en overal.
Je ziet een baby en je borsten beginnen te lekken. Onder de douche? Lekken. Vooroverbuigen? Lekkage. Je eigen kind piept? Tsunami. Nou ja, you get the point. Altijd en overal lekkage en dat is lang niet altijd even handig!

2. Lekkringen ter grootte van eierkoeken
De toeschietreflex uit punt 1 brengt ons automatisch bij punt 2. Door die enorme melkstroom loop je 24 uur per dag het risico op een doorgelekt shirt. Let je even niet op, heb je opeens enorme natte kringen in je shirt. Niet zo erg als je thuis bent, maar wat als je net op een bruiloft staat en je hebt geen reservejurkje in je tas gestopt? Aarrghh!

3. Geen zoogcompres kan het aan
Huismerkzoogcompressen geven het na één minuut op en aan wasbare zoogcompressen hoef je al helemaal niet te denken. De eerste maand heb ik met doorgeknipte kraamverbanden in mijn bh geslapen en zelfs dat was niet altijd genoeg. 

4. Melktornado in het gezichtje van je baby
Leg je je kleine schat rustig aan je borst, lijkt het een minuut later alsof je hem met een Kärcher aan het bewerken bent. Het gaat altijd hetzelfde: met volle kracht komt de melk eruit, het arme schaapje deinst terug en laat los, vijf harde stralen spuiten haar recht in haar gezichtje, alles zit onder. Tegenwoordig wikkel ik haar en mezelf in hydrofielen voor we beginnen aan een voeding.

5. Voeden in het openbaar is lastiger
Door de toestanden bij punt vier durfde ik het de eerste twee maanden niet aan om buiten de deur te voeden. Ik zag mezelf al zitten ergens op een bankje, mijn dochter sputterend in mijn armen terwijl ik als een Supersoaker melk sproei op de schoenen van een voorbijganger. Inmiddels heb ik de situatie zodanig onder controle dat ik het wel aandurf. Dat maakt het gelukkig een stuk makkelijker!

En? Heb jij ook zo'n mega-melkproductie?

Esther, 29, is getrouwd en moeder van twee prachtige dochters. Ze is online redacteur bij een bekend tijdschrift voor kinderen en in haar vrije tijd schrijft ze vaak en graag. 

Reageer op dit artikel

reacties (12) Stuur een bedankje


 • lispeltuut

  Niet alleen mijn kindje werd o dergespoten. Mijn man kreeg tijdens de sex ook regelmatig de volle lading

 • Nique11

  Waaaaaahhh ik kom niet meer bij!!! Die supersoaker whahahaha zoo herkenbaar 😂😂😂😂😂

 • Linda-Veronique

  Het kan ook erg verschillen per kindje. Bij onze zoon had ik ook last van lekkage, vaak stuwing en 's ochtends was mijn pyjama nat van de melk. Bij mijn jongste heb ik eigenlijk geen kompressen nodig. Ik lek nooit, ook niet 's nachts. Terwijl mijn productie nu veel constanter is.

 • Trotse moeder vanaf 2012

  Bizar wat een verschil. Ik had bij mijn oudste nooit meer als 20 cc afgekolfd en als er langer dan 1.5 uur tussen de voedingen zat dan stroomde ze vanzelf leeg.

 • hienbabytie

  Zó herkenbaar! Leuk geschreven!

 • shrimp

  Wat dacht je van de power om iemand aan de andere kant van de eettafel in zn gezicht te spuiten. Ik keek soms vanaf hoe ver ik op het aanrecht blad kon sproeien xd. Ik gebruik twee hydrofielen in het begin. 1 voor de niet gebruikte borst ( die je daarna uit kan wringen) en de ander om idd de sproei storm in het gezicht te voorkomen

 • Tinkatonka

  Yes herkenbaar en verschrikkelijk. Gelukkig kreeg ik een tweeling na de eerste. Toen had ik nog maar 800cc per dag teveel

  Nu ze 10 maanden zijn ben ik iets beter in balans. En heb ik n vriezermelk voorraad van 22 liter...

 • Barbamammie79

  "Maar 800 cc teveel per dag" ? Wow!

  Je kunt wel een winkel beginnen

 • Barbamammie79

  Oei.. gelukkig zelf helemaal geen last van. Ik gebruik niet eens zoogcompressen. Grappig om te lezen, maar inderdaad niet fijn.

 • W-piek

  Herkenbaar. De productie kan echt mega zijn terwijl je het zo probeert te beperken en van alle kanten hulp krijgt. En dan andere moeders met hun wijsheden "dan leg je hem te vaak aan, want het is vraag en aanbod". Niet dus, het kan aanleg zijn en weken duren. Nu zwanger van de tweede en wij gaan er vanaf het begin op focussen om de melkproductie te beperken.

 • Tiens

  1. Toeschietreflex, altijd en overal. toen ik het zelfs had omdat de pup van de buren begon te jammeren had ik echt zo'n "You've got to be kidding me!" moment...

 • Nique11

  😂😂😂

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50