Verschillende trends rondom het Sinterklaasfeest

Verschillende trends rondom het Sinterklaasfeest

Bij ons thuis was het altijd duidelijk. Vanaf het moment waarop Sinterklaas aankwam met zijn stoomboot, mochten mijn broertje en ik zo’n twee tot drie keer in de week onze schoentjes voor de kachel zetten. Rond vijf december verzamelden zich allerlei familieleden bij ons thuis, bonsde opa Piet op de deur en strooide een handje pepernoten de gang in. We vonden een zak vol cadeautjes en onze avond kon niet meer stuk.

Ik had destijds geen idéé dat Sinterklaas ook heel anders gevierd kon worden. Nu ik voor mijn werk veel lees over het ouderschap - en nu ook over Sinterklaas - ben ik een aantal andere manieren tegengekomen om het Sinterklaasfeest te vieren. 

Anderen hebben minder

Ik las laatst een blogje van iemand die uiteenzette dat het misschien wel zo sociaal zou zijn om er - als je Sinterklaas gaat vieren - bij stil te staan dat niet ieder kind evenveel van de Goedheiligman krijgt. Het is inderdaad zo: als het ene kind op de basisschool enorm op loopt te scheppen over de Playstation 4 die hij in zijn schoentje heeft gevonden, zal het kind dat een handje pepernoten van het voetbed in een oude gymp moest plukken zich misschien afvragen of Sinterklaas hem niet zo braaf vond het afgelopen jaar.

Het is een onderwerp waar ik nog nooit over heb nagedacht, maar er zit wat mij betreft wel iets in. Kinderen vinden altijd wel een manier om zichzelf aan anderen te meten, maar het kan vast geen kwaad om - als dat financieel mogelijk is - het als ouder een zo gewoon mogelijk te houden wat betreft (schoen)cadeautjes. 

Liegen

Voor wie dacht dat we met de Pietendiscussie het grootste pijnpunt van het Sinterklaasfeest te pakken hadden: heb je er wel eens over nagedacht dat je glashard tegen je kleintje aan het liegen bent, op het moment dat je hem of haar laat zwaaien naar een verklede man? Twee psychologen verklaren namelijk in het blad Lancet, volgens Telegraaf, dat het voorliegen van je kinderen over het bestaan van de Sint het vertrouwen kan schaden.

Ook zoiets waar ikzelf - naïef als ik blijkbaar ben - nog nóóit over had nagedacht! Jarenlang heb ik met heel veel plezier het spannende en magische verhaal van mijn ouders aangenomen. Ik heb er als kind altijd zo verschrikkelijk van genoten om mijn schoentje bij de kachel te zetten en ‘s nachts stiekem mijn bedje uit te sneaken om te vielen wat de Goedheiligman er in had gestopt!

Toen de spreekwoordelijke aap eenmaal uit de mouw kwam en ik het Grote Geheim had ontrafeld, kon ik er alleen maar heel hard om lachen. Ik voelde mezelf bovendien fantastisch toen ik in het complot werd opgenomen en mee mocht helpen om de fantasie voor mijn kleinere broertje nog levend te houden!

Surprises

Laatst vertelde een (van oorsprong Britse) vriendin dat ze voor haar tweejarige dochtertje op het kinderdagverblijf een surprise moest knutselen. Hele avonden heeft ze knutselend doorgebracht, om haar dochter een schitterende Minnie Mouse te geven. Ook zo’n nieuwe traditie waar ik mijn wenkbrauwen van optrek. Waarom komt Sint zelf niet met een Pietje om wat pepernoten te strooien? Waarom zet het kinderdagverblijf de ouders aan het werk? En is dat een leuke traditie? Je baby/dreumes/peuter al aan de surprises krijgen?

Al met al zijn er dus flink wat ‘trends’ (?) aan het ontstaan in het vieren van het Sinterklaasfeest, om de Pietendiscussie op deze manier maar even uit de weg te gaan, daar is de afgelopen tijd genoeg over gezegd.

Rest mij tot slot alleen nog even jullie een fantastische Pakjesavond te wensen, als jullie dat niet afgelopen weekend al gevierd hebben! En verder ben ik onwijs benieuwd naar jullie ervaringen met het Sinterklaasfeest. ​

Reageer op dit artikel

reacties (4) Stuur een bedankje


 • mtv

  Geen cadeaus krijgen ivm financiële problemen vind ik ook relatief. Mijn kinderen krijgen ook geen grote cadeaus, maar genoeg pakjes om uit te pakken en ze zijn er super blij mee. Maar veel pakjes zijn praktische spullen zoals een "nieuw" shirtje, gymschoenen, douchegel, sokken of onderbroeken, heb laatst bij de kringloop 5 DVDs voor 2 Euro gescoord. Hier krijgen de kinderen tussendoor geen cadeautjes, maar verzamel wat spullen bij elkaar door het jaar heen. Voor heel weinig geld kan je al veel doen. Mijn oudste zoon zag laatst een stukje over steenrijk en straatarm op TV ... en zei "daar hoeven we niet aan mee te doen, want wij zijn echt niet straat arm". Alhoewel wij volgens de Nederlandse normen daar echt wel bij horen. Voor mijn kinderen gaat alles gewoon door en voelen zich gelukkig niet arm.

 • Proudmama92

  Het is heel erg dat sommige minder te besteden hebben met sinterklaas, maar ik vind niet dat wij met iedereen rekening moeten houden. Al vind ik een playstation 4 persoon veel te overdreven als schoencadeau. Hier mochten ze na de intocht iedere zaterdag hun schoen zetten, dus in totaal 3x, en iedere keer een kleinigheidje of snoepgoed. Met pakjesavond de wat grotere cadeau's.

  Wat betreft het surprise's maken op een kdv vind ik wel erg apart en heb ik zelf ook eigenlijk nooit van gehoord. Hier is het inderdaad vanaf groep 5 surpise's maken.

  Wat betreft het beschadigen van vertrouwen vind ik wat ver gezocht. Mijn dochter is 9 en gelooft sinds 2 maanden niet meer. Zij vroeg er zelf naar en toe wij vertelden hoe het zit, reageerde ze heel luchtig met "oke" en stelde verder geen vragen. Heb echt niet het idee dat dit "liegen" haar vertrouwen beschadigt heeft.

  Hier wordt het ook zo gevierd zoals beschreven. Gezellig met familie gourmetten en inderdaad gebons op deur en pepernoten die gestrooid worden, aangezien onze jongste nog heilig gelooft en zij dit echt geweldig vind. Als straks beide kinderen helemaal niet meer geloven willen we het ook gaan doen met lootjes trekken en surprise's maken.

 • Strelitzia

  Denk niet dat een invulling van één kinderdagverblijf meteen als trend moet worden aangemerkt. Het is inderdaad vreemd, jonge kinderen surprises laten maken. Die snappen daar niets van. Dat is traditioneel toebedeeld aan de oudere kinderen (vanaf groep 5, 8 jaar oud, ongeveer dezelfde leeftijd waarbij de kinderen niet meer geloven). Uiteraard bij zoveel mensen, zoveel verschillende manieren om Sinterklaas te vieren. Niet alleen in gezinsverband maar ook op sportverenigingen, collega's en in vriendengroepen wordt regelmatig Sinterklaas gevierd. Dan wel met surprises of met het klassieke dobbelspel. Allemaal even leuk.

  Bij mijn familie werd eerst op de door jou beschreven manier Sinterklaas gevierd. Nadat er geen gelovigen meer waren, gingen we over op surprises en dat is op de dag van vandaag zo gebleven. Intussen is de familie uitgebreid met aanhang en (klein)kinderen en die doen (nu ze wat ouder zijn) ook mee met de surprise-avond. Ze vinden het geweldig en wij ook.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50