Verontrustend: spermaconcentratie westerse man in 40 jaar gehalveerd

Verontrustend: spermaconcentratie westerse man in 40 jaar gehalveerd

Verontrustend nieuws van wetenschappers uit onder andere Denemarken en de Verenigde Staten: de concentratie spermacellen in een ejaculatie van de westerse man is de afgelopen decennia met meer dan de helft afgenomen! 

De wetenschappers vergeleken resultaten uit 185 onderzoeken naar de mannelijke vruchtbaarheid die zijn uitgevoerd tussen 1973 en 2011. Hieruit bleek dat het aantal zaadcellen in één ejaculaat met bijna 60 procent (59,3 procent om precies te zijn) is afgenomen! Het gaat hierbij om het sperma van mannen uit Europa, Noord Amerika, Australië en Nieuw Zeeland. Naar de fertiliteit van de mannen uit de rest van de wereld is significant minder onderzoek gedaan. Uit de onderzoeken die wél zijn gedaan, bleek dat er geen opvallend verschil in de spermaconcentratie werd aangetroffen. 

Hoger risico op ziektes

Doordat uit andere, recente onderzoeken is gebleken dat een verminderde spermaconcentratie of onvruchtbaarheid gekoppeld kan worden aan een hoger risico op bepaalde ziekten en zelfs een vroegtijdige dood, is dit voor de wetenschappers een grote reden tot zorg. "Vijfentwintig jaar geleden werd de afname van de spermaconcentratie voor het eerst waargenomen," zegt onderzoeker Shanna H. Swan. "Inmiddels is ook aangetoond dat die afname - zelfs in een versneld tempo - is voortgezet."

Nog grotere problemen

Hoofdonderzoeker en epidemioloog Levine doet er nog een schepje bovenop: "Een verminderde spermaconcentratie houdt in dat mannen minder vruchtbaar zijn. Hierdoor kan zo zijn dat er minder kinderen worden geboren en op de lange termijn kan dit zelfs tot het uitsterven van de mens leiden."

Een aanleiding voor de vermindering van de spermaconcentratie hebben de wetenschappers nog niet direct gevonden. Wel is het duidelijk dat roken, alcohol drinken, stress, overgewicht en blootstelling aan chemicaliën geen pósitief effect hebben. 

Andere onderzoekers noemen de conclusie van Levine wat voorbarig, maar verontrustend is de uitkomst van dit onderzoek op z'n minst.

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • mybelovedkids

    Mogen ze eerst eens beginnen met Chemours aanpakken.

  • DimmetjeV

    Ja als je op internet Georgia guidestones opzoekt. Beetje freaky allemaal! Ons eten zit ook vol met bestrijdingsmiddelen, ook in ons drinkwater worden resten daarvan aangetroffen, evenals medicijnresten. De onnodige toevoegingen in ons eten, we vinden het normaal dat een Unox rookworst zo lang houdbaar is op huiskamertemp. En dat de "verse" melk tot 10 dagen houdbaar is, dat klopt niet. De aarde vervuilt steeds meer en daarbij alle straling die we dagelijks over ons heen krijgen. Wij eten hier zo gezond mogelijk, niks uit pakjes en zakjes en potjes. Zo min mogelijk suiker enz. Maar wil er wel ontspannen onder blijven, iedere vrijdagavond kijken de kinderen hier uit naar opblijfavond, we kijken film met chips en cola, is ook niet gezond maar wel gezellig!

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

5 leden zijn nu online
Aanmelden