Verdrinken buiten het zwembad: dit moet je als moeder weten

Verdrinken buiten het zwembad: dit moet je als moeder weten
  • in Kinderen
  • 1
  • 44429
  • 23/08/2020

Een tijdje geleden las ik het verhaal van blogger Lindsay over haar zoontjes ervaring met secundaire verdrinking. Het ventje was niet langer dan 20 seconden in het water geraakt en leek op wat hoesten na weer prima in orde. Ware het niet dat er water in zijn longen bleek te zitten, waardoor hij met spoed naar het ziekenhuis moest. Gelukkig heeft hij het overleefd...

Toch hoef je niet meteen in paniek te raken en je kind elke vorm van water onthouden. Secundaire verdrinking vindt meestal plaats als er in de eerste instantie sprake was van bijna-verdrinking en dus niet als je kind gewoon lekker in het zwembad heeft gespeeld. Bovendien zijn er een aantal duidelijke symptomen die aangeven dat medisch ingrijpen echt nodig zijn. In dit artikel vertel ik er alles over:

Wat is secundaire verdrinking?

Van secundaire verdrinking is sprake als het slachtoffer in de eerste instantie een verdrinking overleeft. Ogenschijnlijk gaat het na de redding weer goed met het kind. Toch kan het dan voorkomen dat de longblaasjes van het slachtoffer beschadigd zijn door het ingeademde water. Door een ontstekingsreactie vallen de longblaasjes (die normaal open moeten staan om zuurstof op te nemen) samen, waardoor het slachtoffer benauwd en vermoeid wordt.

Soms valt het niet zo op...

Helaas komt secundaire verdrinking ook wel eens voor bij kinderen die zich bijvoorbeeld hebben verslikt. Omdat er geen ongeluk aan vooraf is gegaan, zijn ouders dan niet alert op de symptomen van secundaire verdrinking.

Symptomen

Maar mocht je één van onderstaande symptomen herkennen en je kind heeft (in de afgelopen 48 uur) gezwommen, heeft met bijna-verdrinking te maken gehad, of zich ernstig verslikt, bel dan even met je huisarts.

- extreme vermoeidheid
- plotselinge verandering in gedrag 
- benauwdheid

Behandeling

Heb je reden tot zorg? Vertel je arts dan wat je ziet en wat er is gebeurd. Snelle hulp is noodzakelijk en niet elk ziekenhuis is hierop ingericht. Bij secundaire verdrinking moet de patiënt worden beademd met overdruk om de longblaasjes met luchtdruk open te houden. 

Moeten we onze kinderen nu allemaal weghouden van het zwembad en de opblaasbare badjes in de achtertuin ritueel verbranden? Welnee. Maar we moeten wel alert blijven op het bestaan van secundaire verdrinking en de symptomen hiervan. 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Lady-Whistledown

    Ik heb al eens een kindje van 1 uit het water gevist. Het kindje huilde (goed teken lijkt mij). Achteraf hoorde ik dat het kindje toch in het ziekenhuis lag. Zou niet weten waarom in een waterrijk land zoals Nederland niet ieder ziekenhuis hierop ingericht zou zijn. Bovendien hebben we nu hier aardig wat beademingsapparatuur.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50