Valkuilen

Valkuilen

Iedereen heeft zijn of haar eigen valkuil. Tijdens een scholing wil ik mijn collega-kraamverzorgenden er nog eens attent op maken dat afgaan op de eerste gedachte bij een situatie vaak je juiste is, maar dat je ondanks alle ervaring altijd alert moet blijven. Dit omdat er nog steeds erg veel moeders vlak na de kraamperiode stoppen met het geven van borstvoeding.

De redenen die ik in de praktijk gezien heb zijn:

  1. Twijfel over voldoende melk
  2. Pijn tijdens het voeden
  3. Te weinig steun uit de omgeving
  4. Te weinig kennis over het verloop van de periode na de kraamweek
  5. De combinatie werk en borstvoeding 
  6. Het gebrek aan vrijheid (de moeders die aan huis gebonden blijven en het niet zien zitten of weten hoe ze ergens anders dan thuis kunnen voeden.)

Ik zal de kraamverzorgenden door middel van een aantal foto's en wat uitleg vragen of ze bij ieder gezin dat ze afsluiten verder gaan kijken wat een moeder nog nodig heeft aan hulp na de kraamweek.

Wat wil je nog weten?
Nog makkelijker zou het zijn als alle moeders dit ook aan het einde van de kraamweek zouden doen. Oftewel: bedenk wat je zelf nog zou willen weten of waarmee je nog extra hulp denkt nodig te hebben en geef dat aan bij de kraamverzorgende. Ben je zeker genoeg om de verzorging verder samen met je partner aan te kunnen? Ben je fit genoeg? Loopt de borstvoeding goed of wil je nog wat bevestiging?

De zorgverleners staan doorgaans te trappelen om moeders verder te helpen maar we zien het niet altijd.

Lees ook de vorige artikelen van Simone van Kraamzorg Mammae Mia!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Simone Compier is moeder van twee kinderen en naast lactatiekundige ook eigenaresse van kraambureau Mammae Mia in Amsterdam. Ze heeft op vrij jonge leeftijd twee kinderen gekregen en weet (mede door haar ervaring in de kraamzorg) hoe ontzettend leuk, maar ook intensief de babytijd kan zijn. 
  
Naast het runnen van een kraambureau geeft Simone ook nog cursussen aan aanstaande ouders en scholingen aan zorgverleners. 
  
Haar missie is om ouders zo goed en eerlijk mogelijk voor te bereiden op het ouderschap.

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50