Vaders van meisjes hebben meer aandacht voor hun kind

Vaders van meisjes hebben meer aandacht voor hun kind

Onderzoekers van de Emory-universiteit van Arizona concluderen dat vaders van dochters meer tijd met hun kind besteden dan vaders van zoons. Dat publiceren zij in American Psychological Association

De wetenschappers bekeken data van 52 vaders van peuters. Die werd verzameld door een apparaatje dat aan de broekriem van de vaders hing. Tijdens één doordeweekse- en een weekenddag werden er op willekeurige momenten geluidsopnames gemaakt van 50 seconden lang. Op deze manier konden onderzoekers de momenten tellen waarop er interactie was tussen vaders en hun kinderen. 

Verschillen

Uit het analyseren van deze geluidsfragmenten, werden diverse verschillen aangetroffen tussen de interacties van vaders met dochters en vaders met zoons. Met dochters werd namelijk vaker over emoties gesproken, terwijl met zoons vaker fysiek werd gespeeld. Ook werd er voor dochters vaker gezongen dan voor zoons. Vaders gebruikten in de interactie met hun zoons vaker woorden als 'trots' en 'winnen', terwijl de gesprekken met dochters vaker over lichaamsdelen ging of over analytische taal (woorden met een plaatsbepaling of een nummer). Tot slot reageerden vaders van meisjes sterker op het gehuil dan vaders van zoons.

MRI-scan

Naast de geluidsopnamen, werden er ook MRI-scans gemaakt van alle 52 vaders terwijl zij foto's te zien kregen van hun eigen kind. Op die foto's trok hun kind een vrolijk, verdrietig of neutraal gezicht. Uit dit onderzoek bleek dat vaders sterker reageerden op de vrolijke gezichtsuitdrukkingen van hun dochter, dan dat van hun zoon. Mannen met zoons reageerden juist weer sterker op foto's van hun knul met een neutrale gezichtsuitdrukking. 

Verdriet

Hoofdonderzoeker Jennifer Mascaro zegt: "We moeten ons bewust zijn van het feit dat het geslacht van een kind invloed kan hebben op hoe zij behandeld worden, ook al is dit niet opzettelijk," en ze vervolgt: "We moeten erkennen dat vaders waarschijnlijk minder aandacht besteden aan de emotionele behoeftes van hun zoons, dan van hun dochters. Als ze hier meer aandacht voor zouden hebben, zou dit ervoor kunnen zorgen dat jongens beter empatisch ontwikkeld zouden worden."

Hoe is de band tussen jullie kinderen en hun vader?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50