Vaders hebben meer stress dan moeders als te vroeg geboren baby thuiskomt

Vaders hebben meer stress dan moeders als te vroeg geboren baby thuiskomt
  • in Overig
  • 1
  • 3774
  • 10/02/2018

Het moment dat je met je baby naar huis mag, is een super spannend moment. Nu moeten jullie het toch zelf doen. Bij een te vroeg geboren baby is het misschien nog spannender. Zo ervaren vaders meer stress dan moeders als hun te vroeg geboren baby eindelijk naar huis mag.

Als je in het ziekenhuis bent bevallen en je met je kleine naar huis mag, dan kan dat behoorlijk spannend zijn. Ineens besef je dat jij alle verantwoordelijkheid van dat kleine hummeltje in je armen hebt. Is er geen verpleegkundige die je dag en nacht kunt aanklampen als je onzeker bent. Natuurlijk heb je kraamverzorging, maar die is er niet 24/7. Dat zijn momenten die behoorlijk voor wat stress kan zorgen.

Lees ook:
Kinderen van ouders met zware baan ervaren meer stress

Meer stress

Maar het meest stressvolle is wanneer je te vroeg geboren kindje eindelijk naar huis mag. Uit onderzoek, dat werd gepubliceerd in de Journal Perinatal and Neontal Nursing,  is naar voren gekomen dat op dat moment vooral vaders meer stress ervaren dan moeders.

Hoofdonderzoeker Dr. Craig Garfield ondervroeg 86 moeders en vaders over hun stress en nam ook het cortisol-level op. Cortisol is een hormoon dat stress opwekt. Op de eerste, vijfde en veertiende dag werd het cortisol-niveau opgemeten via wangslijm, dat drie keer per dag werd geanalyseerd.

Opvallend was dat vaders beweerden dat ze zich niet gestrest voelden, maar dat hun cortisol-niveau wat anders vertelde.

Vaders gaan anders met stress om dan moeders

“Van binnen voelen ze zich meer gestrest dan ze aan de buitenkant laten zien.” Garfield wil zich nog meer verdiepen in de gevoelens van een vader. Hij wil graag onderzoeken hoe stress zich manifesteert bij nieuwbakken ouders. Hij denkt dat het belangrijk is om er bij stil te staan dat vaders anders met stress omgaan dan moeders.

Meer steun

Garfield pleit ervoor om vaders meer te steunen. Nu draait het vaak om de moeder. “Moeders krijgen veel advies en steun. Vaders zeggen vaak dat ze niet weten wat ze moeten doen.” Volgens de onderzoeker is kunnen we heel goed de baby voorbereiden op zijn thuiskomst, maar vraagt hij zich af of de ouders wel goed genoeg worden voorbereid.

Hoe vonden jij en je partner het om je baby mee naar huis te nemen?

Bron: Today.com

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50