Volg ons overal!

Uitbreiding vaderschapsverlof loopt definitief vertraging op

Uitbreiding vaderschapsverlof loopt definitief vertraging op

De uitbreiding van het betaalde vaderschapsverlof van twee naar vijf dagen wordt definitief niet meer per 2019 ingevoerd, zoals aanvankelijk de bedoeling was. We schreven vorige week al over het feit dat PvdA zich sterk inzet voor deze wetswijziging.

De VVD wil dat het wetsvoorstel van demissionair minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) controversieel wordt verklaard, waardoor het onderwerp niet meer in de Tweede Kamer wordt behandeld. De VVD krijgt steun van het CDA, D66 en GroenLinks, de partijen waarmee de liberalen momenteel onderhandelen over een nieuw te vormen kabinet. 

Volgens VVD-Kamerlid Dilan Yesilgoz kost de uitbreiding de samenleving veel geld en is het daarom niet verantwoord om de wet te behandelen zolang het kabinet demissionair is. De PvdA is het er niet mee eens. Het geld is er en het voorstel kent een breed draagvlak in de samenleving, zegt Kamerlid Gijs van Dijk. Er wordt een uitzondering gemaakt voor ouders die een twee- of meerling krijgen. De uitbreiding van het zogenoemde meerlingenverlof kan daardoor zoals beoogd per 1 april 2018 worden ingevoerd. 

Waarschuwen

Asscher waarschuwde vorige week al dat de beoogde datum van 1 januari 2019 niet gehaald wordt als het plan tijdens de formatie in de ijskast wordt gezet. Het UWV, dat de wet zal gaan uitvoeren, kan pas beginnen met de implementatie als de tekst definitief door de Kamer is aangenomen.

De drie partijen die met de VVD onderhandelen willen overigens dat het kraamverlof voor partners juist verder wordt uitgebreid. GroenLinks pleit voor vier weken. CDA en D66 gaan nog verder en willen dat ouders drie maanden betaald vrijaf krijgen.

Met name werkgevers zien uitbreiding niet zitten. Zij vrezen voor hogere kosten.

Vijf dagen

Het kabinet besliste eerder al de verlofmogelijkheden voor partners te verlengen van twee naar vijf dagen, maar dat zou dan onbetaald zijn. 

Asscher presenteerde onlangs een plan om die drie extra dagen betaald te maken. De bewindsman liet woensdagochtend op Twitter zijn ongenoegen blijken over het voorstel van de VVD: "VVD vindt week verlof voor vaders controversieel. Bizar en ouderwets".Reageer op dit artikel

Reacties (3) Stuur bedankje


  • CelineG

    Ronduit belachelijk. Hier in België krijgt mijn man straks 10 dagen vaderschapsverlof als ze geboren is. En dat vind iedereen al wat weinig...

  • CelineG

    Ronduit belachelijk. Hier in België krijgt mijn man straks 10 dagen vaderschapsverlof als ze geboren is. En dat vind iedereen al wat weinig...

  • Chudo

    5 dagen vind ik alsnog heel weinig! Waarom kan het in landen zoals scandinavie wel dat vaders weken verlof krijgen en moeders maanden en komen nederlandse vaders er zo bekaait vanaf?!Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Top 50

1 leden zijn nu online
Lid worden