Uit onderzoek blijkt dat postnatale angst vaker voorkomt dan depressie

Uit onderzoek blijkt dat postnatale angst vaker voorkomt dan depressie
  • in Moeder
  • 7
  • 8317
  • 04/07/2016

Uit een nieuwe studie, uitgevoerd door onderzoekers van de University of British Columbia, blijkt dat postnatale angst vaker voorkomt dan eerder gedacht. Het komt zelfs bijna drie keer zo vaak voor als een postnatale depressie.

Volgens CBC News blijkt dat ongeveer 17% van de nieuwe moeders aan postnatale angst lijdt, in vergelijking met ongeveer 5% die aan een postnatale depressie lijdt. Best verrassend toch? Een deel van de reden waarom dit onderzoek zo baanbrekend is, is dat de meesten van ons vertrouwd zijn met het fenomeen postnatale depressie, maar dat postnatale angst minder bekend zijn, waardoor moeders hier vaak geen hulp voor vragen.

Als deze cijfers kloppen, is het noodzakelijk dat moeders die onder postnatale angst lijden, worden gediagnosticeerd en behandeld. Hoofdonderzoeker Dr. Nicole Fairbrother legt in een interview met de krant On The Coast uit: "Zwangere vrouwen en postpartum vrouwen die lijden aan een angststoornis, krijgen misschien niet de behandeling die ze nodig hebben, omdat we er niet aan denken om te vragen naar dit soort dingen, omdat we zo gefocust zijn op depressie."

Angst of depressie?
CBC News beschrijft een geval van een moeder waarmee Dr. Fairbrother werkte in haar klinische praktijk. De moeder, die eerder gedachten had over het iets aandoen van haar baby, was in behandeling geweest voor een postnatale depressie voor twee jaar. CBC News meldt dat als deze moeder voor postnatale angst werd behandeld, er binnen acht weken duidelijke resultaten te zien zouden zijn. Dr. Fairbrother pleit voor een betere screening voor postnatale angst bij nieuwe moeders. Zoals ze zegt: “Als we niet naar angsten vragen, zullen we het ook niet weten.”

Het is ontzettend goed dat het taboe op postnatale depressies langzaam verdwijnt, en dat er meer moeders op zoek zijn naar een behandeling hiervoor, maar met postnatale angst moet hetzelfde gebeuren. Moeders die lijden aan een postnatale angst moeten weten dat het gebruikelijk is en te behandelen is. Ze moeten weten dat ze het volste recht hebben om zich beter te voelen - en vooral, dat ze niet alleen zijn.

Herken jij je in postnatale angsten? Heb jij hier (destijds) hulp voor gezocht?

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (7) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50