Tilda doorbreekt taboe op postnatale depressie met eigen boek

Tilda doorbreekt taboe op postnatale depressie met eigen boek
  • in Moeder
  • 0
  • 5955
  • 02/06/2017

Columniste Tilda schrijft al lange tijd voor BabyBytes. Ze is onze vaste schrijfster als het gaat over postnatale depressies en hoe moeders beter voor zichzelf kunnen zorgen. Haar stukken worden altijd met grote interesse gelezen, wat voor ons een teken is dat veel vrouwen te maken krijgen met de problemen die Tilda omschrijft (en waar ze oplossingen voor aandraagt!). Naast haar eigen begeleidingspraktijk, heeft Tilda nu ook het boek 'Toen kreeg ik weer lucht' geschreven, over haar postnatale depressie. 

Het moment waarop ze na de geboorte van haar dochtertje op een donkergrijze wolk terechtkwam, heeft grote indruk op Tilda gemaakt. "Ik verwaarloosde mijn baby niet. Integendeel, ik was juist overbezorgd en panisch dat haar iets zou overkomen. De controlfreak in mij draaide overuren en vanbin- nen werd ik langzaamaan een heel onzekere en wankelende versie van mezelf," beschrijft ze in haar boek. 

Oma

Een belangrijke trigger voor haar postnatale depressie is het plotselinge overlijden van Tilda's oma. Het hoofdstuk hierover bezorgde me kippenvel. Maar Tilda betrekt haar postnatale depressie niet alleen op zichzelf: ze heeft in haar jaren als begeleidster voor moeders veel geleerd en vertelt hier uitgebreid over in haar boek. Wat zijn andere triggers voor een postnatale depressie? Hoe ontdek je hem? En hoe ga je hier vervolgens mee om?

Nare reacties

Voor veel vrouwen is het lastig om open te zijn over hun postnatale depressie. Ze zijn bang voor nare reacties van anderen. Als ervaringsdeskundige heeft Tilda hier ervaring mee en ze geeft dan ook tot in de details advies over de mogelijke reacties en wat je bijvoorbeeld kan doen als je huisarts je niet serieus neemt. 

Tips

Om een zo gelukkig mogelijke moeder te zijn, geeft Tilda praktische tips. Zo raadt ze iedereen aan zélf (ja, hier ligt dus de nadruk op!) een keuze te maken tussen borst- of flesvoeding, heeft ze een zeer handig hoofdstuk geschreven over hoe je als moeder zo goed mogelijk kan slapen en is er uitleg over waarom het zo belangrijk is om te sporten, bewegen en naar buiten te gaan! Tilda onderschrijft alle tips met ervaringen die ze zelf heeft opgedaan of die vrouwen in haar praktijk haar hebben verteld. 

Voor wie?

Als hoofdredacteur van BabyBytes vind ik het boek van Tilda mateloos interessant. Ik heb geen ervaring met een postnatale depressie - gelukkig - maar ik heb wel vriendinnen die hier helaas mee te maken hebben gekregen. Dankzij 'Toen kreeg ik weer lucht' heb ik een beter inzicht gekregen in wat deze vrouwen moeten doorstaan en hoe ik ze als buitenstaander zou kunnen helpen. Heb je een postnatale depressie, heb je er één gehad, ben je bang een postnatale depressie te krijgen of heb je iemand in je omgeving die er één heeft? Ga dan zeker eens lezen!

Interesse in Tilda's boek? Bekijk haar site dan eens!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50