Tijd die we met onze kinderen doorbrengen in 50 jaar verdubbeld

Tijd die we met onze kinderen doorbrengen in 50 jaar verdubbeld

In de afgelopen 50 jaar is de tijd die we als moeder zijnde met onze kinderen doorbrengen verdubbeld. Voel je je dus wel eens overweldigd door het moederschap en heb je het gevoel dat je niet meer weet wie je bent, behalve moeder? Dan kan dat heel goed kloppen. Onze oma's en moeders waren naar verhouding namelijk een stuk minder druk met ons. 

Laat ik voorop stellen dat ik een fantastische jeugd heb gehad. Ik heb me altijd geborgen en veilig gevoeld én altijd het idee gehad dat mijn ouders er voor mij waren. Maar ik kan me niet herinneren dat mijn ouders echt actief met ons speelden. Mijn vader hielp ons wel eens op weg als we er zelf niet uit kwamen met en Lego-bouwsel en mijn moeder zat bij ons aan tafel als we aan het tekenen of kleien waren, maar verder?

Druk druk druk

Ik heb soms echt het idee dat ik de hele dag met mijn kinderen in de weer ben. Boterhammen smeren, boekjes voorlezen, samen tekenen, koekjes bakken, naar de kinderboerderij, duplokastelen bouwen, noem het maar op. De was opvouwen en andere huishoudelijke taken doe ik meestal als de kinderen in bed liggen. Ik vind het allemaal erg leuk, maar ik voel me soms wel een professioneel entertainer: ik ben de hele dag bezig met het vermaak van mijn kinderen. Zelf spelen doen ze nauwelijks, dus tijd voor mij om op de bank te zitten met een tijdschrift is er niet.

Verdubbeling

Nu kwam ik laatst een artikel tegen dat mijn gevoel bevestigde. Uit onderzoek dat gepubliceerd werd in The Economist blijkt namelijk dat moeders in de jaren '60 gemiddeld 54 minuten per dag in de weer waren met de verzorging van hun kinderen. In 2012 is de verzorgingstijd verdubbeld: mama's zorgen nu gemiddeld 104 minuten per dag voor hun kinderen. Deense moeders zijn wel héél druk in de weer: zij zijn dagelijks zo'n 225 minuten aan het zorgen. 

Nederlandse mama's zijn met zo'n 115 zorg-minuten per dag vrij gemiddeld, waar Spaanse en Britse moeders met zo'n 150 minuten per dag drukker zijn. Franse moeders zijn de enige uitzondering. In 1960 zorgden ze nog zo'n 100 minuten per dag voor hun kinderen: in 2012 is dat gedaald naar 70 minuten. 

Papa-tijd

Ook vaders spenderen (veel) meer tijd met hun kinderen dan 50 jaar geleden! In vrijwel alle landen hadden vaders in de sixties nagenoeg geen zorg-tijd met hun kinderen, anno 2012 is dat zo'n 59 minuten. Nog steeds een stuk minder dan moeders, maar ze zijn op de goede weg.

Wanneer waren kinderen beter af? In de jaren '60, toen ze grote delen van de dag lekker buiten aan het spelen waren? Of nu ouders hun zorgtaken een stuk serieuzer nemen en dus altijd wel in de buurt van hun kinderen zijn? We zullen het nooit precies weten. 

Hoe vaak speel jij met je kinderen?

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • Nx4

    ik vermaak mijn kinderen echt niet heel de dag door, ze moeten ook zelf leren spelen. savonds doen we vaak wel een spelletje voor het bedtijd is, in de wintertijd dan want in de zomer spelen ze meer buiten.

  • Barbamammie79

    Precies dit. Kom nou.... ik ben inderdaad niet de hele dag hun entertainer. Lijkt me ook helemaal niet gezond.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50