Stem van vrouwen verandert onbewust als ze tegen baby praat

Stem van vrouwen verandert onbewust als ze tegen baby praat
  • in Moeder
  • 1
  • 4046
  • 21/10/2017

Als ik soms tegen mijn kinderen sprak toen ze nog heel klein waren, vond ik het soms moeilijk om dat normaal te doen, ik bedoel met mijn normale stem. Ik probeerde het wel, maar onbewust ging mijn stem volgens mij een octaaf hoger dan bedoeld. Is helemaal niet raar, blijkt uit onderzoek.

Uit onderzoek onder moeders uit verschillende landen blijkt dat de klank van hun stem verandert als ze tegen hun baby praten. Dr. Elise Piazza: “De verandering is zo consistent onder moeders. Het maakt niet uit welke taal ze spreken, de verandering in hun stem als ze praten met volwassenen en tegen hun baby’s is precies hetzelfde.”

Lees ook:
Zeven weken oude baby zegt hallo tegen moeder

Onderzoek

De stemmen van de moeders die aan het onderzoek meewerkten werden tijdens de interactie met hun kind en tijdens hun gesprekken met de onderzoekers op band vastgelegd.

De opnamen werden door deskundigen geanalyseerd via een speciaal computerprogramma. Deze herkende direct het verschil in de stemklank van de vrouwen. Behalve in het Engels werd het verschil in de stem ook onder vrouwen die Hebreeuws, Mandarijn of Kantonees spraken. Onderzoekers vinden de resultaten fascinerend, omdat het onderzoek uitwijst dat de stemverandering onbewust gebeurt.

Stemklank

Bij het onderzoek werd overigens niet gekeken naar de stemklanken van vaders of grootouders, maar de onderzoekers denken dat ook daar een verschil in stemklank naar voren zal komen.

Heb jij het idee dat je stem anders is als je tegen je baby praat?

Bron

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50