Stap-voor-stap handleiding: hoe je je kind groente laat eten

Stap-voor-stap handleiding: hoe je je kind groente laat eten

Broccoli, witlof, spruiten: je peuter doet net alsof je ‘m ondergescheten kattenvoer probeert te voeren. Dat moet anders kunnen. Zo prop je er wél wat vitamines in. 

Disclaimer: voordat we haatmail krijgen, dit artikel dient met een knipoog gelezen te worden ;-)

Ga samen boodschappen doen
Ga samen naar de groenteboer of supermarkt om lekkere groenten uit te kiezen.

Kom vervolgens NIET terug met een doos Festini-ijsjes. Ik herhaal: kom NIET terug met een doos Festini-ijsjes.

Zorg dat je je peuter verschillende groenten laat uitkiezen (of: flikker als hij niet kijkt snel wat andijvie in de kar als hij niks wil). 

Ga samen koken
Ga vervolgens samen in de keuken staan om de maaltijd te bereiden. Verstop alle lekkere dingen in de keuken.

Laat ‘m gerust al wat dingen proeven en eten tijdens het koken, het gaat er tenslotte om dat-ie voedingsstoffen binnenkrijgt. Of dit nu aan tafel is of tijdens het koken maakt niet uit. Oh, en dan bedoelen we niet het toetje natuurlijk.

Maak het bord leuk op
Omdat je kind het blijkbaar niet wil eten ben je gedoemd om in plaats van een fatsoenlijk bord spaghetti bolognese een gezichtje te maken van de spaghetti en met de saus een jaren 90 kapsel te maken. Ondertussen denk je: waar ben ik in godesnaam bezig? Een gezichtje, really?

Grote kans dat je kind hier geen hap meer door eet. Je hoort ‘m denken: alsof ik hier intrap.

Lieg
Ga over op plan B. Zet je kind voor een beeldscherm en ga weer alleen in de keuken jezelf uitsloven. 

Zeg bij alles wat je serveert dat het spinazie (of wat-ie dan wél eet) is. Boerenkool? Is spinazie. Broccoli? Is spinazie. Aardappelen? Gele, bij elkaar geprakte spinazie. Ofzo.

Heeft-ie je door? Dan krijg je een woedeaanval over je heen in 3, 2, 1...

Smoothies
Heb je het avondeten opgegeven? Verstop dan groenten in een groene smoothie waarvan je zegt dat het kiwisap is. Zorg ervoor dat ze je niet kunnen betrappen tijdens het bereiden van de smoothie. Sluit je peuter desnoods per ongeluk in het toilet op tijdens de bereiding.

Ga dreigen
Grote kans dat het bord leuk opmaken en liegen niet werkt. Dreig dat je al z’n speelgoed afpakt. Dreig dat je ‘m op Marktplaats zet. Dreig dat hij een week lang elke middag met Etterige Edje op het kinderdagverblijf moet spelen. Dreig waarmee je kan dreigen en geef niet op! Peuters voelen het aan wanneer je gaat opgeven.

Geef het op
Zucht, steun, jank en hoop dat-ie als-ie 38 is, meer eet dan alleen spaghetti met ketchup.

Sorry.

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Reageer op dit artikel

reacties (8) Stuur een bedankje


 • Shrimp

  Geen problemen mee....ik snap eigenlijk niet hoe dat nou altijd een probleem is...maar ieder zn dingen denk ik....ik heb slechte slapers tot een jaar of 3.5

 • Bees83

  Oudste dochter luste nooit pizza, dat had ze zelf zo bedacht. Dus tijdens het kopen van alle onderdelen ook keihard vast gehouden, dit is niet voor pizza. We gaan bakplaat maken. Altijd zelf pizza's gebakken, maar de schat lust alleen bakplaat. Ja jammer voor haar maar is toch echt gewoon zelf gemaakte pizza, die zijzelf natuurlijk ook meehelpt met bereiden en zelf heel goed weet wat ze erop doet! Een kleine leugen, of woordwisseling en ze gaan toch wel proberen. Nu weet ze dat dit pizza is en eet het nu ook gewoon. Niet dat we het een ramp vonden, lust en eet verder alles op doperwten na.

 • mama van s en k

  Ach deze strijd heb ik al lang opgegeven mijn zoon van 5,5 eet gewoon geen groente en ja hij groeit als kool blijkbaar haalt hij het uit gebakken aardappels, komkommer, fruit en af en toe een smoothie met veel fruit en klein beetje groente er doorheen. Brood eet hij wel goed zo 3 a 5 boterhammen per dag en dan nog de nodige tussendoortjes. Ik geloof dat het ooit wel goed komt

 • Tiens

  En vandaag leerde ik dat liegen ook erg goed werkt inderdaad, hij zei dat de rijst vies was en wormpjes waren (we eten niet zo vaak rijst) Toen corrigeerde ik dat het spagettie was (wat hij heerlijk vind) "Oh spaggetie mama? Nee toch?" "Ja Ander soort spaggettie, eet maar lekker op, speciaal voor jouw" "Hmmm, lekker spaggettie!" Heb erg hard gelachen

 • Ourpride

  Haha mooi artikel. Wij zijn inmiddels bij de laatste stap aangekomen. . Hier wordt alleen wortel en paprika af en toe gegeten. Maar beter iets, dan niets..

 • My-Pride-and-Joy

  Mijn zoontje mag ook graag helpen in de keuken, maar hij eet toch wel z'n bord leeg.. als het kan de mijne en dat van mijn man erbij.. Dus wij hoeven ons geen zorgen te maken dat hij zijn groenten ed. niet eet.. we moeten alleen maken dat we ons bord eerder leeg hebben als dat van hem, anders wordt het ook zeuren maar dan om meer!!

 • Tiens

  Samen koken werkt hier altijd geweldig... Alleen een kindje van 2,5 kan niet heeeeel veel... Maar aardappels mag hij me dan aangeven of eventueel die vergroeiinkjes af plukken, stampotjes mag hij stampen en als er door een pan geroerd moetworden mag hij dat. Dat helpt hier echt geweldig. Het bord mooi opmaken wil ik ook eens proberen, ik denk dat het vast wel aan slaat idd

 • Sharon

  Ik ben toch blij da mijn kids vrijwillig alles eten

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50