Roos Coacht: Hoeveel beeldschermtijd geef je je kind?

Roos Coacht: Hoeveel beeldschermtijd geef je je kind?
  • in Kinderen
  • 3
  • 14702
  • 22/04/2017

"Maham, waarom mag ik niet op de tablet?!" Is dit ook bij jullie een bekende zin in huis?

Mijn kinderen hebben vorige maand het record 'beeldscherm turen' verbroken. We hebben allemaal twee keer achter elkaar de griep gehad en dat hebben we geweten. Ik vind mezelf best een creatieve moeder en mijn kinderen kunnen over het algemeen lekker zelf spelen. Maar ja, dan lig je zelf te ijlen op de bank én zij willen en kunnen niets anders dan zielig zijn en jengelen... Ik dankte de hemel op mijn blote knietjes dat die beeldschermen er waren!

Toen we eenmaal allemaal iets aan de beterende hand waren, begon mijn moederschuldgevoel toch te knagen. Ik geloof dat bijna alle moeders, ook ik, erg snel last hebben van het gevoel het 'niet goed genoeg' te zijn. Ik kan me heel goed bedenken waarom dat lariekoek is, maar het gevoel zit er. Voor mijn eigen geruststelling ben ik gaan zoeken naar hoeveel schermtijd nu eigenlijk acceptabel is. Want wat is nu eigenlijk de norm? Ik weet wat ik normaal vind, maar wat zijn nu echt de richtlijnen voor beeldschermgebruik voor kinderen? 
 
Richtlijnen
In een artikel van Online Opvoeden vond ik de volgende richtlijnen:
0 tot 2 jaar: 5 minuten per dag samen tv kijken; 
2 tot 4 jaar: 5 à 10 minuten per keer, tot maximaal 30 minuten per dag;
4 tot 6 jaar: 10 à 15 minuten per keer, tot maximaal 1 uur per dag;
6 tot 8 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld over periodes van maximaal 30 minuten;
8 tot 10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur beeldschermtijd per dag;
10 tot 12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag;
12 jaar en ouder: maximaal 3 uur beeldschermtijd per dag.


 
Aiiii, dacht ik, toen ik dit gelezen had. Dat lijstje had ik wellicht iets eerder moeten zien. Wij overschrijden duidelijk de richtlijnen thuis. Ik begrijp heel goed dat te veel beeldschermturen niet goed voor je kind is. Naast dat niet alles wat er op komt oké is (maar dat heb je natuurlijk grotendeels zelf in de hand, zeker als ze wat kleiner zijn), zijn er gewoon 1001 dingen die gezonder en leuker zijn voor je kind - en die ook nog eens de ontwikkeling positief stimuleren. Je ontdekt de echte wereld namelijk niet door naar zo’n schermpje te kijken. Het echte ontwikkelen en ontdekken zit ‘m in het buiten met takken en in de modder spelen. In dat als je in het echt valt, dat het pijn doet. En in het samen spelen en van elkaar leren hoe de dingen in het leven werken. 

Kijk naar je kind
Dat gezegd hebbende, vind ik persoonlijk dat mijn kind van vier best een half uur achter elkaar een filmpje mag kijken of spelletjes mag doen op de tablet. En het gebeurt meer dan eens dat de totale optelsom van de schermtijd per dag meer dan anderhalf uur is. Ik geloof zelf dat het vooral van groot belang is dat je kijkt naar je kind. Als je kind 1) voldoende andere dingen doet, 2) je het idee hebt dat er een goede balans is, 3) je ziet dat het geen last heeft van eventueel te veel tabletprikkels en 4) het ergens in zijn of haar ontwikkeling achter lijkt te blijven, dan is het toch goed? Voor het ene kind zal de bovenstaande richtlijn heel passend zijn, voor het andere niet. Het is een richtlijn, geen regel. Dat betekent: wees je er bewust van en vul het naar eigen wens aan of in. 

Terwijl ik dit blogje tik, besef ik dat ik - naast wat informatie geven over wat nu als ‘normaal’ gezien wordt - vooral ook eigenlijk mee wil geven dat je je niet schuldig moet voelen als je kind eens wat meer beeldscherm krijgt, omdat het zo uitkomt. Aan schuldgevoel heb je namelijk (in dit geval) niks. Als je het echt te erg vindt doe je er wat aan. Zo niet, laat het dan oké zijn en geniet van het moment. Daar wil ik niet mee zeggen dat de tablet/tv de nieuwe nanny in huis is. Maar opvoeden, en de rest van het leven, is geen kwestie van eenduidige richtlijnen. Zolang je er maar een beetje bewust mee omgaat!

Lees ook de vorige edities van Roos Coacht!

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Rosanne van der Laarse is moeder van twee heerlijke druktemakers en dus ervaringsdeskundige op het gebied van 'ouder zijn'. Ze weet hoe ongelofelijk lastig opvoeden kan zijn, zelfs als alles redelijk 'naar behoren' gaat. Ook weet ze door ruim 13 jaar ervaring in de Jeugdzorg dat dat nog maar het begin kan zijn, en dat veel ouders voor veel grotere uitdagingen staan.

In 2014 is ze gestart met haar praktijk De Kinder- en Opvoedcoach; waar ze coaching en training geeft aan kinderen, jongeren en ouders. Haar missie is haar bijdrage te leveren aan meer gelukkige gezinnen in dit land. Dat geluk zit vaak in de kleine dingen.

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50