Roos coacht: hoe bescherm je je kind tegen jouw 'tekortkoming'?

Roos coacht: hoe bescherm je je kind tegen jouw
  • in Opvoeding
  • 0
  • 3840
  • 22/03/2017

Toegegeven, ik heb zelf een haat-liefde verhouding met eten: ik ben geneigd om eten voor veel meer te gebruiken dan mijn lichaam te voeden. Troost, frustratie weg eten, noem maar. Gelukkig heb ik daar hulp voor gekregen want oude patronen kwijt raken is erg lastig. 

Een vraag die regelmatig in mijn kop rondspookte was: als ik het zelf al zo moeilijk vind, kan ik het dan mijn kinderen wel goed leren? Kun je je kinderen iets leren waar jij zelf geen ster in bent?  Kinderen doen over het algemeen na wat je doet, niet per se wat je ze vertelt. Ik heb me daar best zorgen over gemaakt. En ik denk dat meer ouders dat doen, want iedereen heeft wel een gewoonte waar ze niet trots op zijn, toch? Is je kind dan altijd 'gedoemd' om dit gedrag over te nemen? 

Doen!

Ik denk dat het in ieder geval goed is om wat aan zo'n gewoonte te doen. Want als je het niet aan je kinderen wilt leren ben je er dus niet blij mee. Gun dus niet alleen je kinderen, maar vooral ook jezelf, dat je weer happy wordt met hoe je de dingen doet.

Voorbeeld

En nee, leg de lat nou niet te hoog, dat is zonde, want dan zet je jezelf op voor een faalervaring, en dat is niet nodig. Het is juist mooi dat je aan jezelf, maar ook aan je kinderen, mag laten zien dat je mens bent. Dat ook jij niet alles 100% goed doet (want dat kan namelijk niet), en dat ook jij mag leren van de dingen die je anders zou willen doen. En dat ook jij je best daar voor wilt doen. Dat je mag vallen en weer opstaan in het leven.

Dus al met al ben ik er gerust op dat ik mijn kinderen genoeg moois mee geef. En dat ik niet 100% het goede voorbeeld ben. Maar wel voor het grootste gedeelte. En die overgebleven procenten laat ik zien dat ik mijn best doe, en mens ben. Met alle ups en downs. Met ook mijn vallen en opstaan.

Welke eigenschap die je zelf niet zo fijn vindt, wil jij absoluut niet overbrengen op je kind(eren)?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Rosanne van der Laarse is moeder van twee heerlijke druktemakers en dus ervaringsdeskundige op het gebied van 'ouder zijn'. Ze weet hoe ongelofelijk lastig opvoeden kan zijn, zelfs als alles redelijk 'naar behoren' gaat. Ook weet ze door ruim 13 jaar ervaring in de Jeugdzorg dat dat nog maar het begin kan zijn, en dat veel ouders voor veel grotere uitdagingen staan.

In 2014 is ze gestart met haar praktijk De Kinder- en Opvoedcoach; waar ze coaching en training geeft aan kinderen, jongeren en ouders. Haar missie is haar bijdrage te leveren aan meer gelukkige gezinnen in dit land. Dat geluk zit vaak in de kleine dingen.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50