Postnatale depressie: 'Voor haar moest ik verder'

Postnatale depressie:

Onlangs plaatste een moeder op social media een foto van zichzelf tijdens het dieptepunt van haar postnatale depressie. Babybytes-lezeres Mien wilde haar verhaal over een postnatale depressie met andere lezeressen delen. "Langzaam aan kom ik over mijn postnatale depressie heen. Voor haar moest ik verder."

Mien: "Ik was nog maar twintig jaar toen ik mijn dochter kreeg. Ze zat vast in het geboortekanaal en ik moest halsoverkop naar het ziekenhuis. Blauw kwam ze eruit, er werd niks met mij gecommuniceerd en ik had vrij veel bloed verloren waardoor ik erg zwak was."

Lees ook:
Postnatale depressie beïnvloedt relatie moeder-kind

'Roze wolk? Een donkere wolk overschaduwde alles' 

"Na de bevalling voelde ik mij heel slecht. Ik wist niet zo goed hoe ik voor mijn dochter moest zorgen en kon de bevalling nog niet goed verwerken. Dag 3 zat ik thuis op de wc, alles deed pijn, plassen deed pijn door de hechtingen en toen gebeurde het: alle emoties kwamen eruit. Vooral paniek. Die roze wolk? Daar heb ik niks van meegekregen. De enige wolk die ik zag was die enorme donkere wolk die ineens alles overschaduwde.

Ik brak toen op dat moment. Ik kon niet meer ophouden met huilen. Niet meer genieten van de mooie eerste momenten van je baby. Dat vind ik nog steeds heel erg. Veel dingen herinner ik mij niet meer door die depressie. Het eerste jaar ben ik moeilijk doorgekomen. Ik lag heel veel in bed. Gordijnen dicht en ik had amper contact met de buitenwereld."

'Zij verdient een leuke moeder'

"Na een jaar heb ik besloten om mijn relatie te verbreken en bij mijn moeder te gaan wonen. Ik heb toen professionele hulp gehad voor ongeveer drie jaar. Langzaam ben ik er bovenop gekomen, dankzij mijn dochter. Voor haar moest ik verder en zij verdient het om een leuke mama te hebben.

Achteraf gezien was ik al depressief tijdens mijn zwangerschap. Ik was te jong en had te veel meegemaakt en het nog niet verwerkt. Mijn depressie heeft in totaal drie à vier jaar geduurd. In die tijd heb ik veel ups en downs gehad. Maar gelukkig ben ik er bovenop gekomen.

Wat ik geleerd heb uit die tijd? Te genieten van de kleine momenten, mijn dochter en erg waakzaam te zijn op signalen van depressie. Ook bewaak ik heel erg mijn grenzen, want uit een depressie is komen, is moeilijker dan men denkt!"

Chantal is online redacteur bij BabyBytes.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009).

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50