Peuters met leukemie behandeld met immuuntherapie

Peuters met leukemie behandeld met immuuntherapie
  • in Peuter
  • 0
  • 6285
  • 29/01/2017

Twee jonge peuters met leukemie zijn succesvol behandeld met een nieuwe immuuntherapie. Wetenschappers wisten immuuncellen van een donor in een laboratorium te modificeren, zodat ze bij de patiënten kankercellen konden bestrijden.

De twee kinderen zijn 18 en 12 maanden na de behandeling nog steeds vrij van de ziekte, schrijven de wetenschappers in het wetenschappelijke tijdschrift Science Translational Medicine.

De nieuwe methode is ontwikkeld door het Franse Cellectis in het Britse ziekenhuis Great Ormond Street Hospital. Wetenschappers spreken van een doorbraak in de immuuntherapie, hoewel nog niet duidelijk is of de behandeling op de lange termijn ook werkt.

Bij de behandeling worden zogenoemde T-cellen van een gezonde donor afgenomen. Die cellen worden zodanig aangepast dat ze kankercellen herkennen en aanvallen, waarna ze bij de patiënt worden ingebracht.

Lees ook: Navelstrengbloed doneren wel of niet?

Biobank

Volgens hoogleraar hematologie Henk Lokhorst (VUmc) zijn er dankzij immuuntherapie de afgelopen jaren veelbelovende resultaten geboekt, zegt hij tegen de Volkskrant. Wel zijn er nog struikelblokken, zoals dat er voor iedere kankerpatiënt een eigen medicijn moet worden gemaakt. 

Daarom zijn wetenschappers op zoek naar manieren om kant-en-klare T-cellen beschikbaar te krijgen die naar wens kunnen worden omgevormd. "Een soort biobank waarmee je snel aan de slag kunt", zegt Lokhorst. 

Bestaande behandelingen maken vaak gebruik van gezonde cellen die van de patiënt worden afgenomen. Mensen met weinig gezonde T-cellen, zoals zieke jonge kinderen, kunnen daar geen gebruik van maken.

De nieuwe techniek maakt het mogelijk om ook die mensen te helpen. Het zou bovendien goedkoper zijn en de cellen kunnen mogelijk ook voor andere behandelingen worden gebruikt.

Er wordt een eerste fase van klinisch onderzoek gedaan bij zowel kinderen als volwassenen.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50