Vitaminetekort bij peuters: toch peutermelk geven?

Vitaminetekort bij peuters: toch peutermelk geven?
  • in Peuter
  • 4
  • 12965
  • 16/01/2017

Vanmorgen werd ik wakker met een appje van mijn vader: het was een link naar dit nieuwsbericht, over kinderartsen die aan de bel trokken. Ze zagen teveel kinderen met een vitamine D- en ijzertekort en riepen ouders op hun kinderen dagelijks een glas peutermelk voor te schotelen. Dit in tegenstrijd met het advies van het Voedingscentrum, die beweren dat peutermelk overbodig is en bovendien veel calorieën bevatten

Kinderartsen die aan dit onderzoek hebben meegewerkt, hebben ruim 300 peuters in Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië onderzocht en daaruit blijkt dat 12 procent een ijzer- en 23 procent van de kinderen een vitamine D-tekort heeft. Een flinke hoeveelheid, als je het mij vraagt. 

Schijf van Vijf?

Volgens de artsen kan minstens 150 milliliter peutermelk (verrijkte poedermelk) per dag kan dat tekort grotendeels voorkomen. Maar hoe zit het dan met het voedingsadvies dat peuters krijgen vanuit het Voedingscentrum - om zoveel mogelijk volgens de 'Schijf van Vijf' te eten? In theorie zou dit voldoende voedingsstoffen moeten opleveren, maar in de praktijk komt daar bij peuters weinig van terecht, zegt kinderarts Frank Brus van het Haagse Juliana Kinderziekenhuis/HagaZiekenhuis die de studie naar de voedingstekorten samen uitvoerde met het AMC, VUmc en Erasmus MC. Er zijn immers maar weinig peuters die iedere dag netjes hun bordje groenten leegeten, waardoor er op lange termijn een tekort kan ontstaan.

,,Te weinig vitamine D in de belangrijkste groeifase van een kind kan leiden tot verstoorde botgroei en een verminderde afweer, waardoor bijvoorbeeld oorontstekingen kunnen ontstaan.'' verklaart Brus. Hierbij moet vermeld worden: dit onderzoek is mede-gefinancierd door poedermelkfabrikant Nutricia. 

Lees ook: Zó leer je jouw peuter stap voor stap groenten eten ;-)

Advies Voedingscentrum

Het Voedingscentrum blijft bij haar eerdere advies: peutermelk is overbodig. Ouders moeten hun kinderen, juist als ze zo jong zijn, een gezond voedingspatroon aanleren. Bij een gezonde voeding hoort voldoende groente, fruit en vlees(vervangers) en ouders moeten dit hun kinderen blijven aanbieden. Astrid Postma, expert voeding en gezondheid van het Voedingscentrum legt uit: "Blijf kinderen groenten aanbieden. Denk niet na de derde keer: mijn kind lust dit niet. Maak het dan eens anders klaar en geef zelf het goede voorbeeld. Wees als ouder zijnde positief: geef een compliment als een kind een hapje neemt. Leg gewoon een beetje op zijn of haar bord en moedig aan dat hij of zij het proeft." 

Vitamine D-druppels

Ik hoor jullie denken: maar hoe zit het dan met die vitamine D-druppeltjes die ik mijn kind iedere dag voer? Krijgen ze dan nog steeds niet voldoende binnen? Gelukkig wel, zegt Suzan Tuinier, woordvoerder van het Vitamine Informatie Bureau. Zij vindt het dan ook niet nodig dat peuters peutermelk krijgen om een tekort aan vitamine D te voorkomen. Als kinderen gezonde voeding voorgeschoteld krijgen én dagelijks voorzien worden van hun vitamine D-druppels, lopen ze geen tekorten op. 

Het officiële voedingsadvies van de Gezondheidsraad, de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (ESFA) én de Europese vereniging van kinderartsen adviseren niet dat er peutermelk gedronken moet worden. 

Borstvoeding

Om voedingstekorten te voorkomen bij peuters geldt trouwens ook de borstvoedingsnorm van de WHO (World Health Organization). Zij raden moeders namelijk aan hun kinderen minimaal twee jaar borstvoeding te geven.

"Haha, ik weet het nu ook niet meer, pa!" stuurde ik mijn vader vanmorgen terug, nadat ik het slaap uit mijn ogen had geveegd. "Lieverd, gewoon doen wat jij het beste vindt!" stuurde hij terug. En zo is het.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (4) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50