Pedagogen en opvoedingskundigen: laat jonge ouders met rust!

Pedagogen en opvoedingskundigen: laat jonge ouders met rust!
  • in Moeder
  • 2
  • 11461
  • 06/06/2017

Vandaag las ik twee uitgebreide artikelen over opvoeding. Aangezien ik zelf de moeder ben van een peuter en een (bijna)dreumes, vind ik het altijd interessant om over de nieuwe bevindingen op dit gebied te lezen. Na het lezen van deze twee artikelen werd ik echter eigenlijk een beetje kribbig.

Theekopjes

Het ene artikel stelt dat kinderen die constant opgehemeld worden, later onzekere mensen worden. Ze hebben altijd te horen gekregen dat ze alles kunnen doen, alles kunnen worden en dat the sky the limit is. Als dat later ‘in het echte leven’ toch niet zo blijkt te zijn, kunnen hun tere zieltjes dat niet aan. Ze hebben immers in hun jeugd nooit afwijzingen te verwerken gehad. Hun ouders cirkelden als helikopters boven hun hoofden en hebben alle mogelijke obstakels op hun pad met de grond gelijk gemaakt. Er is zelfs een naam voor deze eerste kwetsbare generatie: theekopjes. Waarom? Omdat deze jongvolwassenen bij het minste geringste mentaal breken. Deze jongeren hebben vaker burn-outs omdat ze niets gewend zijn en missen elke vorm van weerbaarheid. 

Helikopterouders

In het andere artikel wordt juist gesteld dat je je kind zo veel mogelijk moet aanmoedigen. Laat het kind de vrije wereld intrekken! Laat het ’s avonds laat door een bos fietsen zonder je er als ouder mee te bemoeien. Toegegeven, de lijn dat je je niet te veel met je kind moet bemoeien is in beide stukken hetzelfde. Maar in dit artikel wordt juist aangestipt dat je alles wat je kind doet enorm moet toejuichen en aanmoedigen. Want, zo staat er letterlijk, als je kind het maar wil dan kan alles!

Huh?

Nadat ik de twee artikelen neer had gelegd kon ik slechts even flink fronzen. Ik snap dat iedereen het goed bedoelt en dat iedereen het het beste voor heeft met jonge ouders. Maar is het echt nodig dat we zoveel kritiek te verduren krijgen? Een kleine greep uit de adviezen die ik de laatste weken langs heb zien komen: Moedig je kinderen zoveel mogelijk aan, dan kunnen ze alles! Moedig je kinderen niet te veel aan, anders denken ze dat ze alles kunnen! Geef je kind complimenten, anders wordt het onzeker! Geef je kind geen complimenten, anders wordt het onzeker. Wees erg betrokken in het leven van je kind, anders raakt hij verstrikt in deze gecompliceerde wereld! Wees niet te veel betrokken in het leven van je kind, anders wordt je kind een kwetsbaar theekopje.

LAAT ME MET RUST!

Laat ik er dan nog goed bedoeld advies bij gooien: zullen we alle jonge ouders eens met rust laten? Je kunt niet complete generaties over één kam scheren en ze bepaalde opvoedeigenschappen toedichten. Elk gezin is anders en dus groeien ook alle kinderen anders op. Sommige kinderen zullen enorm worden vrijgelaten, sommige kinderen zullen enorm beschermd worden opgevoed en daar tussenin zitten ongetwijfeld ook een heleboel opvoedvarianten. Dat is geen generatie-ding, dat is een menselijk iets en elk gezin is (gelukkig) uniek.

De moed zakt me in de schoenen als ik al die verwijten en goedbedoelde opvoedadviezen lees. Er lijkt geen enkele manier meer te zijn waarop je het als jonge ouder goed kunt doen, want er is altijd wel iemand die kritiek heeft op de manier waarop je het doet.

Zit er niet zo bovenop

Kunnen we er niet gewoon vanuit gaan dat elk vader en elke moeder het zo goed mogelijk probeert te doen voor zijn of haar kroost? Dat elke ouder zijn stinkende best doet om zijn kind op te laten groeien tot een fijn en gelukkig persoon? En dat we niet perfect zijn, vast weleens overbezorgd zijn of onze kinderen per ongeluk iets te vrij laten? Niet alleen kinderen maken een proces door van vallen en opstaan, hun ouders net zo goed. 

Als helikopterouders niet goed bezig zijn, laten we er dan ook voor waken dat jonge ouders niet constant ‘gehelikopterd’ worden. Voor je het weet krijg je een hele generatie breekbare theekopjes-ouders.

En wat moeten die wel niet voor kinderen grootbrengen? ;-) 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Esther, 29, is getrouwd en moeder van twee prachtige dochters. Ze is online redacteur bij een bekend tijdschrift voor kinderen en in haar vrije tijd schrijft ze vaak en graag. 

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50