Misschien handig om je peuter te leren: overlevingszwemmen

Misschien handig om je peuter te leren: overlevingszwemmen
  • in Baby
  • 0
  • 13048
  • 15/12/2020

Met de laatste hittegolf vers in ons geheugen, is de kans groot dat ook jij met je kindjes bij het water hebt gespeeld. Heerlijk en verkoelend! Maar helaas… ook erg gevaarlijk. Af en toe denk ik dat Moeder Natuur ons beter acht paar ogen had kunnen geven, want kinderen verplaatsen zich razendsnel én voelen zich van nature aangetrokken tot water. Hoe kun je er voor zorgen dat je kind toch zo veilig mogelijk is rondom water?

Zwemles

Als je kind rond de vijf jaar oud is, start het met leszwemmen voor het A-diploma. Dat geeft een fijn gevoel. Eindelijk, binnenkort kan hij zich redden in het water! Waarom beginnen deze zwemlessen niet eerder? Dat heeft te maken met de tactieken die het kind moet aanleren om te kunnen zwemmen. Voor een kind van rond de drie jaar oud is dit echt nog te moeilijk. Voor een kind van vier zou het al beter gaan. Echter, een kind van vier is – als het goed is – net begonnen op de kleuterschool. Dit is een grote verandering in het leven van een kind en vergt veel energie en aandacht. Daarom wordt het afgeraden om ook nog eens met zwemlessen te starten. Vanaf vijf jaar kan een kind dus leren zwemmen. Maar is er geen andere manier om er voor te zorgen dat je kind  eerder veilig(er) is rondom water?

Infant Rescue Swimming

Omdat mijn tuin aan een sloot grenst en ik de rillingen over mijn lijf voel lopen als ik alleen al dénk aan wat daar fout zou kunnen gaan, besloot ik eens te Googelen (goh…). Ik was duidelijk niet de enige met de vraag of er zwemlessen bestaan voor kinderen jonger dan vijf jaar. Al snel kwam ik uit bij dit Amerikaanse filmpje over Infant Rescue Swimming:

Aan het begin krijg je wat uitleg in beeld te zien. De actie is zichtbaar vanaf 1:00.

In het filmpje is te zien hoe een jong ventje (rond de één jaar oud, vermoed ik) rond een zwembad scharrelt. Het onvermijdelijke gebeurt al snel: het kind valt in het water. Als kijker kun je duidelijk zien dat de dreumes heeft geleerd hoe hij moet handelen als hij in het water terecht komt. Hij draait zich op zijn rug en spreidt zijn armpjes en beentjes. Het is geen heel prettige situatie voor ‘m, maar het belangrijkste is: hij verdrinkt niet! Direct kwamen er allerlei vragen bovendrijven: kunnen alle baby’s dit, of is dit iets voor kleine Einsteintjes? Is dit alleen in Amerika mogelijk, of bestaat het ook in Nederland? En vooral: hoe werkt het?

Overlevingszwemmen

Gelukkig is er ook een Nederlandse variant van Infant Survival Swimming. Het heet overlevingszwemmen en wordt inmiddels op diverse plekken door het gehele land gegeven. Het bestaat al langer dan ik dacht, want SBS6 wijdde er in 2010 al een item aan:

Overlevingszwemmen is bedoeld voor kinderen onder de vier jaar en het is niet hetzelfde als reguliere zwemles. Een kind leert bij overlevingszwemmen namelijk niet om echt te zwemmen. Kinderen onder de vier jaar zijn nog niet sterk genoeg om hun hoofdje boven water te houden als ze op hun buik drijven. Daarom wordt ze een techniek aangeleerd waarbij ze onderwater leren draaien en op hun rug kunnen drijven totdat er een volwassene aankomt om het kind te redden. Als het kind oud en sterk genoeg is, kan het ook geleerd worden om zelf op de kant te klimmen. Een behoorlijk geruststellend idee. Je kunt met overlevingszwemmen starten als je kind kan kruipen. 

Waar wordt het gegeven?

Er bestaat helaas niet één overzichtelijke site waar alle locaties te vinden zijn waar overlevingszwemmen wordt gegeven. Wil je weten of en waar er bij jou in de buurt overlevingszwemmen wordt gegeven? Dan kun je het beste even googelen, het bestaat namelijk zeker! 

Heb je wel eens nagedacht over de veiligheid met betrekking tot zwemmen? En zou overlevingszwemmen een optie voor jullie zijn?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Esther, 29, is getrouwd en moeder van twee prachtige dochters. Ze is online redacteur bij een bekend tijdschrift voor kinderen en in haar vrije tijd schrijft ze vaak en graag. 

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50