Opa’s en oma’s vinden naam kleinkind vaak niet mooi

Opa’s en oma’s vinden naam kleinkind vaak niet mooi

Goud, Mensje, Storm, Vlinder… Misschien ben jij wel heel blij met een originele naam voor je kind, maar de kans is groot dat zijn opa’s en oma’s het een verschrikkelijke naam vinden.

Doe je zo je best om een originele naam te vinden voor je kind, blijkt dat je eigen ouders die naam juist afschuwelijk vinden!

Lees ook:
Van Joren tot Freya: de 30 leukste Scandinavische namen

Uit onderzoek onder 2.000 grootouders en ouders, uitgevoerd door Mumsnet en Grasnet, blijkt dat maar liefst 19 procent van de grootouders de naam van hun kleinkind niet mooi vindt.

Waarom is de naam niet mooi?

De reden die het vaakst werd genoemd: de naam is te raar (28%). Andere redenen die de deelnemers aan het onderzoek noemden, waren:

 • De naam is te bedach.

 • De naam is te ouderwets.

 • Mijn kleinkind gaat zich later schamen voor zijn eigen naam.

 • Boos omdat een familienaam niet werd gebruikt.

 • De naam herinnert me aan iemand die ik niet mag.

Ook vonden grootouders het niet leuk als hun ideeën voor een naam niet werden gebruikt.

En de ouders?

Wat betreft de ouders: maar liefst 38 procent vindt dat grootouders zich niet moeten bemoeien met het kiezen van een naam.

Heb jij nog inspiratie nodig? Neem eens een kijkje in onze namen-database!

Chantal is online redacteur bij BabyBytes.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009).

Reageer op dit artikel

reacties (8) Stuur een bedankje


 • tweede83

  Een naam blijft altijd persoonlijk. Er is altijd wel iemand die er wat van vind. Ik ken iemand die haar eigen naam later heeft veranderd omdat ze die echt niet mooi vond. Een grootouder is niet verplicht om de naam mooi te vinden. Ik vind wel dat als er niet naar hun mening word gevraagd, dat het ook niet nodig is dat deze mening word besproken. Scheelt een hoop gedoe en teleurstellingen.

 • rlyblue

  Ik ben het eens met de dames hieronder. Het kiezen van de naam van ons eigen kindje vond ik één van de meest bijzondere dingen van het mama worden en ik ben nog steeds heel blij met de namen die mijn man en ik samen gekozen hebben. Dat zou ik niet met de opa's en oma's willen delen!

  Maar ik heb wel een kleine kanttekening bij deze mening.

  Mijn ouders hebben hun eerste kind verloren. Dit kindje heette Sander en heeft een paar uur geleefd. Wij hadden een naam verwant aan Sander hoog op ons lijstje staan. Toen heb ik wel gevraagd wat mijn ouders ervan zouden vinden als ons kindje Sander, of een aanverwante naam zou krijgen. Gelukkig vonden ze dit geen probleem, maar als ze daar moeite mee hadden gehad dan had ik die naam waarschijnlijk om die reden wel van mijn lijstje geschrapt. De uiteindelijke beslissing zou dan nog steeds de onze zijn, maar in dit geval vond ik het een stukje rekening houden met.

 • Nx4

  ze krijgen niet eens de kans om zich er mee te bemoeien haha , gelukkig doet ook niemand dat bij mij in d3 familie.

 • Chady92

  19 procent veel???

 • Chady92

  19 procent veel???

 • strelitzia

  Wacht even, maarliefst 38% van de ouders vindt dat de grootouders zich niet moeten bemoeien met het kiezen van de naam??? Dus de rest van maarliefst 62% vind het wel ok dat grootouders zich wel mogen bemoeien met het kiezen van de naam? Bizar. Zowel mijn ouders als schoonouders hebben de kans niet eens gehad zich te bemoeien met de naam. De naam werd pas aan iedereen na de geboorte bekend gemaakt. Tenslotte, in de kop van het artikel staat dat de grootouders VAAK de naam niet mooi vinden maar in het artikel wordt gesproken van slechts 19%. Daarmee vindt dus 81% de naam wel mooi of heeft er geen mening over. Hoezo vaak???

 • Isobel85

  Het in een onderzoek uit Groot-Brittannië en mumsnet lijkt me niet wetenschappelijk

 • strelitzia

  De meeste artikelen hier worden gebaseerd op bijzonder vage onderzoeken dus what else is new

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50