Op je zij slapen verkleint kans op doodgeboren kind

Op je zij slapen verkleint kans op doodgeboren kind

In de laatste fase van je zwangerschap is het vinden van een ideale slaappositie niet makkelijk. Toch is het slapen op je zij het beste voor je ongeboren kind. Want uit onderzoek blijkt dat deze slaaphouding de kans op een doodgeboren kind verkleint.

Tot deze conclusie kwamen Britse onderzoekers van het St Mary’s Hospital in Manchester. Zij onderzochten ruim duizend vrouwen en ontdekten dat het risico op een doodgeboorte verdubbelt als vrouwen in het laatste trimester van hun zwangerschap op hun rug liggen, meldt Nu.nl.

Lees ook:
Zit je in je derde trimester? Slaap liever niet op je rug

Rug

Nu niet meteen in paniek raken als je wakker wordt  en je ligt op je rug, want volgens de onderzoekers is het niet erg als vrouwen op hun rug liggen als ze wakker worden. Het is volgens hen vooral van belang dat deze vrouwen op hun zij liggen als ze gaan slapen.

Slaaphouding

Volgens Alexander Heazell, leider van het onderzoek is het verstandig om in je derde trimester ook tijdens een dutje op je zij te gaan liggen. Hij benadrukt dat vrouwen niet meteen moeten denken dat ze iets verschrikkelijks hebben gedaan als ze op hun rug wakker worden. “De vraag die we nadrukkelijk hebben gesteld, is in welke positie vrouwen gingen slapen. Dat is belangrijk, omdat je in die houding het langst ligt.”

Oorzaak nog niet duidelijk

Het is nog niet helemaal duidelijk waarom de rughouding het risico op een doodgeboren kind verhoogt. Waarschijnlijk drukken het gewicht van de baby en de baarmoeder op de bloedvaten waardoor de toevoer van bloed en zuurstof naar de baby mogelijk wordt beperkt. Maar verder onderzoek is nog nodig om dit vast te stellen.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het British Journal of Obstetrics and Gynaecology.

Wat is/was jouw favoriete slaaphouding in het derde trimester van je zwangerschap?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50