Op de snelweg bevallen door overvol ziekenhuis

Op de snelweg bevallen door overvol ziekenhuis

Het zal je maar gebeuren: je moet nu bevallen, echt nu, maar je wordt naar een ander ziekenhuis doorgestuurd, omdat de afdeling verloskunde al vol zit. En dan beval je zomaar ineens op de snelweg omdat dat andere ziekenhuis net een afslag te ver is…

Dat overkwam een vrouw uit Amsterdam in de nacht van 19 op 20 september. Om 5.22 uur beviel ze van een kindje op een afrit van de A10. De vader vertelde dat ze eigenlijk naar het Boven het IJ-ziekenhuis wilden gaan, toen ze te horen kregen dat het daar vol zat. Ze werden doorverwezen naar het OLVG-West, maar dat was dus net even te ver. 200 meter voor het ziekenhuis kwam de bevalling op gang en werd het jongetje in de auto geboren. Moeder en zoon werden vervolgens naar het ziekenhuis gebracht en maken het inmiddels goed.

Lees ook:
De gekste plekken om te bevallen

Bron: Twitter/112INWF

Overvolle ziekenhuizen

In Amsterdam blijkt dat ziekenhuizen steeds vaker te kampen hebben met overvolle afdelingen Verloskunde sinds de sluiting van de afdeling verloskunde van het MC Slotervaart in december 2015. Volgens een onderzoek van het Parool blijkt dat het OLVG ziekenhuis met locaties in Amsterdam-Oost en West in 2016 zo’n 1262 moest weigeren. Dat is een verdubbeling vergeleken met de jaren ervoor. Wat zo lekker stressvol is voor zwangeren die op het punt staan te bevallen: verloskundigen moeten wel drie tot vier ziekenhuizen bellen voordat ze een plek hebben gevonden voor hun bevallende cliënt.

Soms moeten moeders zelfs uitwijken naar ziekenhuizen in Amstelveen en Zaandam, tot grote teleurstelling van ouders, omdat hun kind dan geen echte Amsterdammer is.

Heb jij tijdens je bevalling meegemaakt dat je werd doorverwezen naar een ander ziekenhuis omdat het daar al vol zat?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50