Ook Amsterdam krijgt vondelingenkamer

Ook Amsterdam krijgt vondelingenkamer
  • in Baby
  • 0
  • 4863
  • 09/12/2016

In Amsterdam-Zuidoost komt volgend jaar een vondelingenkamer. Dat is een plek waar vrouwen in nood anoniem hun pasgeboren kind kunnen afstaan. Er zijn al vondelingenkamers in Groningen, Middelburg, Zwolle, Oudenbosch, Papendrecht en Rotterdam Hoogvliet. 

Grote behoefte

Volgens de initiatiefnemer, de Stichting Beschermde Wieg, is aan een plek in Amsterdam grote behoefte. Herhaaldelijk worden in de hoofdstad pasgeboren kinderen achtergelaten. In juni werd in een sporttas een babylijkje gevonden. In oktober 2014 hoorde een voorbijganger een baby huilen in een ondergrondse vuilcontainer. 

De vondelingenkamer komt in een particuliere woning in Amsterdam Zuidoost, zo bevestigt initiatiefnemer Stichting Beschermde Wieg berichtgeving van AT5. Uit angst dat wanhopige moeders nu al van die opvang gebruik willen maken, wil de stichting het exacte adres nog niet vertellen.

Verbod

Het te vondeling leggen van een kind is verboden in Nederland. Er staat een celstraf van ruim vier jaar op en een boete van ongeveer twintigduizend euro. Daarom strijdt Beschermde Wieg al tijden voor een gedeeltelijke wetswijziging.

Volgens de stichting worden elk jaar twee levenden en zo’n vier dode vondelingen ontdekt op straat, in vuilcontainers of in boodschappentassen.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50