Niet de babyjaren, maar de puberteit is het moeilijkst voor ouders

Niet de babyjaren, maar de puberteit is het moeilijkst voor ouders
  • in Moeder
  • 8
  • 16497
  • 25/01/2017

Als je zwanger bent hoor je iedereen om je heen roepen dat de eerste jaren het zwaarst zijn, omdat je baby niks zelf kan. Daarna wordt het makkelijker. Maar uit nieuw Amerikaans onderzoek blijkt dat de puberteit voor moeders zwaarder is dan de babyjaren.

Wetenschappers van Arizona State University ondervroegen 2200 moeders met kinderen van diverse leeftijden, volgens DailyMail. Ze wilden onderzoeken hoe groot de aanpassing is voor de moeders als ze kinderen hebben, en de verschillende leeftijdscategorieën van deze kinderen met elkaar vergelijken. 

Uit dit onderzoek bleek dat de moeders van kinderen op de middelbare school, specifiek kinderen in de leeftijd van 12 tot 14 jaar, veel ‘uitdagender’ vinden. Tijdens deze periode voelden de moeders zich het minst tevreden over hun eigen leven en het moeder-zijn, en waren de gevoelens van leegheid het meest aanwezig.

Puberproblemen
Een baby verzorgen is fysiek uitputtender, maar pubers zorgen vooral voor kopzorgen. Lichamelijk veranderen ze, wat nogal wat emoties met zich meebrengt. Daarnaast is er de aantrekkingskracht tot alcohol, seks en drugs waar ouders zich veel zorgen over maken. Daarbij nemen pubers steeds meer afstand van hun ouders en vinden ze vrienden en vriendinnen veel belangrijker. 

Onderzoekster Suniya Luthar legt uit: ‘Moeders zijn in zekere zin de ‘eerste hulpverleners’ voor kinderen die in nood zijn. Bij pubers moeten ze op zoek gaan naar een nieuwe manier om hun kind te troosten, wetende dat de eerdere oplossingen - een knuffel, een lief woordje, een verhaaltje - niet meer werken. En dan is er nog het kwetsende gevoel van pijnlijke opmerkingen, rollen met de ogen, afstand nemen en zelfs minachten van de ouder, door een kind dat jou enkele jaren hiervoor nog op een voetstuk plaatste. Die afwijzing kan heel veel pijn doen.’

Happy end
Gelukkig is er hoop voor alle mama’s die opzien tegen deze jaren: hierna wordt alles beter. Zodra je moeder bent van een (jong) volwassene, piekt die tevredenheid opnieuw volgens het onderzoek. 

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (8) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50