Nederlanders beginnen steeds later aan kinderen

Nederlanders beginnen steeds later aan kinderen

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat er steeds meer kindjes geboren worden met een vader ouder dan veertig. Ook vrouwen worden gemiddeld iets later moeder. Een op de zes baby's heeft tegenwoordig een vader van veertig jaar of ouder.

In 2015 werden er in ons land 170.500 baby's geboren. 16% had een vader van veertig jaar of ouder. Twintig jaar geleden was dit nog maar 10%. Een klein deel van de vaders is boven de vijftig. Vorig jaar hadden 2500 pasgeboren babytjes een vader van 50 jaar of ouder. Bij het eerste kind zijn vaders gemiddeld 32,5, dat is drie jaar ouder dan vrouwen die voor het eerst moeder worden.

Verschuiving in leeftijd

Er vind een heuse verschuiving plaats binnen de statistieken van leeftijd en moeder worden. Dit komt onder andere doordat jonge vrouwen minder kinderen krijgen dan vroeger en vrouwen boven de vijfendertig juist vaker moeder worden. Dat laatste bleek onlangs een zeer gunstige samenloop van omstandigheden toen bleek dat moeders die later een kind krijgen, gemiddeld langer leven.

Vergrijzing

In 2015 werden 171.000 kinderen geboren. Aan het begin van deze eeuw waren dat er nog ongeveer 200.000 per jaar. Deze daling is een gevolg van het feit dat er minder kinderen geboren worden en de groep vrouwen die vruchtbaar is kleiner wordt door de vergrijzing.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50