Moeders, we moeten even praten over ons zelfbeeld...

Moeders, we moeten even praten over ons zelfbeeld...

Lieve ouders, ik moet even met jullie praten. Ik ben me vanmorgen namelijk rot geschrokken, toen ik wat nieuwtjes aan het doorlezen was. Uit onderzoek van de Universiteit van Gent blijkt namelijk dat één op de drie kinderen onder de twaalf (!) zichzelf te dik vindt.

En niet alleen dat: diezelfde kinderen denken er wekelijks aan dat ze eens op dieet zouden moeten. Van alle kinderen in de basisschoolleeftijd maakt 12 tot 13% zich met grote regelmaat zorgen over wat ze eten. Deze kinderen zouden graag minder willen wegen, terwijl de meesten van hen helemaal geen overgewicht hebben!

Rolmodellen

Een kwalijke zaak, zo vinden experts. Veel kinderen van vijf tot acht jaar oud zijn erg gevoelig voor de rolmodellen in hun omgeving. Zo worden ze beïnvloed door bijvoorbeeld Barbie’s en gefotoshopte modellen, maar ook VOORAL door hun eigen ouders. Als ze op zo’n jonge leeftijd al ‘leren’ dat een slank lichaam het ideaal is, zal dat hen de rest van hun leven blijven achtervolgen.

Dus lieve moeders: laten wij het goede voorbeeld geven! Wees je bewust van het feit dat je kinderen gevoelig zijn voor de manier waarop jij naar je eigen lichaam kijkt. Zeg je wel eens hardop dat je jezelf te zwaar vindt? Of zucht je wel eens diep als je merkt dat een broek te strak zit? Doe dus maar niet als de kinderen erbij zijn! Of beter nog: doe helemaal maar niet. ;-)

Zelfverzekerd

Laten wij onze kinderen een gezond voedingspatroon aanleren met voldoende groente, fruit en beweging en ze tegelijkertijd leren dat hun lichaam er mag zijn zoals het eruit ziet. We hoeven geen size zero na te streven - als we dat van nature niet al hebben - en onze kinderen ook niet! Laten we ervoor zorgen dat de komende generatie zelfverzekerd opgroeit en weet dat ze echt niet gelukkiger worden van een kilo meer of minder!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (10) Stuur een bedankje


 • MotherEarth

  Goed artikel! Gelukkig is niet ieder kind gevoelig voor eetstoornissen maar het feit dat al zo veel kinderen niet tevreden is met hoe ze er uit zien is echt zorgwekkend. Natuurlijk is het belangrijk om aan je gezondheid te denken maar mentale gezondheid is ook (een groot onderdeel) daarvan . En "dik" is ook niet altijd ongezond, zolang je maar gezond leeft. Gezond leven vind ik iets dat je wel aan je kinderen moet meegeven door het goede voorbeeld te geven en iedere dag groenten te eten en lekker actief bezig te zijn. Je kind leren dat diëten gewoon is vind ik als ex-anorexiapatient echt een slecht plan.

 • Barbamammie79

  22 % van de Nederlandse kinderen tussen de 10 en 12 jaar IS te dik.

  Dat is ruim 1 op de 5.

  Studie van het vumc.... 2012.

 • Barbamammie79

  Klopt.. je wordt niet gelukkiger van een kilo meer of minder.

  MAAR.... heel veel mensen zijn tegenwoordig ook gewoon te dik. Ik vind dit artikel dus ook behoorlijk eenzijdig. Ga maar eens een middagje zwemmen of bekijk de klassefoto van je kind maar eens. Heel veel kinderen zijn te dik... is gewoon een feit. Dat is gevaarlijk voor hun gezondheid.

  Laten we dus wel zeker realistisch blijven.... en niet onze kop in het zand steken en iedereen maar over zijn/haar bolletje aaien. Ik vind het juist heel goed als een kind ziet dat ouders op hun voeding letten, door bijv. geen stuk taart te nemen. Wat is daar nou mis mee? Misschien krijg ik nu wel iedereen over me heen... jammer dan. Maar ik denk dat het inderdaad een moeilijke taak is als opvoeder in een wereld waar de winkels vol staan met lekkere dingen. Mag ik als moeder nooit zuchtend mijn broek dicht doen? Wat een onzin! Ik sta echt wel eens voor de spiegel iets aan te trekken terwijl ik zuchtend tegen mijn dochter zeg: ik moet toch maar weer eens aan de bak, want deze broek kon ik vorig jaar moeiteloos dicht.

  Is dat erg? Vind ik helemaal niet! Ik leer mijn kinderen dat het belangrijk is om goed voor je lichaam te zorgen en dus ook om een gezond gewicht te hebben.

  Het was laatst weer in het nieuws: we worden allemaal steeds dikker. Dat brengt op de lange duur allemaal nare dingen met zich mee. Dus ja, ik wil daar een goed voorbeeld in zijn... dus ja, ik zeg weleens dingen als: er moet nog zeker 10 kg af... Mijn kinderen gaan een keer het huis uit en dan hoop ik dat het zelfstandige mensen met een gezond zelfbeeld zullen zijn.... en dat ze beseffen dat alles consequenties heeft.... roken, drinken, maar ook een slecht eetpatroon.

 • China-Dad

  Helemaal mee eens!

 • nog-even!

  Het dwangmatig gezond willen eten, kinderen bang maken voor suiker, koolhydraten en vet.... Het helpt allemaal wel mee om een kind anorexia te laten ontwikkelen.... Gezond eten is prima, maar wees je er dan wel wel bewust van in welke mate jij je daarmee bezighoudt en welke boodschap je daarmee aan je kinderen geeft.....

 • anna2012

  denk dat het beter is om je eigen eet patroon niet als voorbeeld te nemen maar je kinderen de juiste eetpatroon te leren. hier kha ivm overgewicht en extreme gevoeligheid voor suikers maar mijn zoontje krijgt gewoon de gezonde manier van eten want die heeft dit echt nodig. dus voor hem gewoon soort van schrijf van 5 ;-) denk ook dat elk kind anders is.

  daarnaast vind ik dat je als ouder niet elke keer moet praten over te dik/te dun enz want dat tekent ook een verkeerd idee van wat gezond is voor je kind.

 • nog-even!

  Kinderen nemen het dieetpatroon ( en elk ander gedrag) van hun ouders bewust of onbewust altijd als voorbeeld in zich op....

 • keizerswensje

  je eigen ingesteldheid doet er toch ook veel aan. ik heb een erg grote, erg slanke moeder die al heel haar leven aan het diëten is en klaagt en zaagt over haar gewicht. Toen ik volgroeid was ben ik kleiner gebleven dan mijn moeder maar ben ik altijd zwaarder geweest dan haar (op de laatste 4-5 jaar na, ze is dik tegen haar zin wat bijgekomen doordat ze in de menopauze kwam). Ze heeft zich nog kwaad gemaakt over mijn gewicht, ik was te dik in haar ogen.

  Ik moet zeggen: nooit maar dan ook echt nooit had ik in mijn leven al het gevoel dat ik te dik was of niet goed genoeg was vanwege mijn gewicht, ondanks dat ik het dus als kind altijd bij een onzekere, diëtende moeder heb geleefd.

  Als ik mezelf in de spiegel bekijk dan zie ik in mijn ogen een perfect figuur. Niet perfect omdat het in een boekje zou passen, nee perfect omdat als je mij tussen 100 willekeurige vrouwen zet ik bij de grote middenmoot zou horen en dat is in mijn ogen nog altijd de gezondste soort.

  Ik hoop dat ik mijn dochter datzelfde in haar hoofdje kan steken, dat ze perfect is zoals ze is

 • W-piek

  Wat heb je dat mooi verwoord!

 • Sharon

  Weet je dat de media hiermee meer te doen heeft.

  Barbies en dieetende moeders zijn er al langer dan alle breed uitgemeten waarschuwingen over voeding. (Welke kids ook meekrijgen)

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50