Moeder geeft prinsessenboek een make-over

Moeder geeft prinsessenboek een make-over

Ik ben al sinds ik zelf een klein meisje was een groot fan van Disneyfilms. En - uiteraard - voornamelijk die waarin prinsessen de hoofdrol spelen. Nog steeds kan ik uit volle borst woord voor woord ieder Disneyliedje meezingen en ik kan dan ook niet wachten tot mijn dochter dit samen met mij kan doen. Maar Disneyprinsessen zijn niet altijd even geëmancipeerd. Dat vond ook socioloog en moeder Daniëlle.

Daniëlle Lindemann studeert als socioloog de gender-rollen die mannen en vrouwen aannemen. Ze was zich dus altijd al bewust van de stereotypes die er bestaan, maar sinds ze zelf een dochter kreeg, werden deze nog eens extra sterk aangezet.

"Ik word een beetje moe van al dat prinsessen-gedoe!" zegt Daniëlle, sociologie-professor aan de Lehigh Universiteit. "Het leert kleine meisjes min of meer letterlijk dat het vooral belangrijk is hoe mooi ze eruit zien en dat ze een knappe prins ontmoeten. Nog steeds dus, ook al is het al 2016. Toen ze één van de favoriete Disneyboeken van haar dochter in handen kreeg, besloot ze die een kleine feministische make-over te geven om haar driejarige meisje een paar belangrijke lessen mee te geven. 

"Mijn dochter wilde de boeken steeds maar lezen, en ik merkte dat ik er geïrriteerd door raakte. Daardoor maakte ik wat kleine, feministische aanpassingen. Ik had verwacht dat mijn dochter daarop zou reageren, maar tot mijn grote verbazing deed ze dat eigenlijk niet. Ze vond het wel normaal dat Assepoester naast glimmende schoentjes ook gewoon een neurochirurg was. En waarom zou dat ook niet?"

Ze vervolgt: "Ik snap dat gender stereotyperingen - met alles wat er verder nog speelt in de wereld - niet echt een hele hoge prioriteit heeft. Toch heb ik het idee dat we structureel wel iets zouden moeten veranderen aan het beeld wat er heerst voor meisjes." 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50