Minstens een jaar borstvoeding heeft gezondheidsvoordelen voor moeder

Minstens een jaar borstvoeding heeft gezondheidsvoordelen voor moeder
  • in Moeder
  • 7
  • 25077
  • 24/06/2017

Dat het geven van borstvoeding voordelig is voor de gezondheid van zowel moeder als kind, is wel bekend. Toch wordt nog steeds op grote schaal onderzoek gedaan naar hóe groot die voordelen precies zijn en eens in de zoveel tijd kunnen we daarom weer rekenen op een nieuwtje in deze richting. 

Uit recent onderzoek van de Oxford University, de Chinese Academy of Medical Sciences en Peking University naar de gezondheidsvoordelen van het langdurig geven van borstvoeding kwam een uitslag waar langvoedsters gelukkig van worden. Onderzoekers concludeerden: hoe langer een vrouw borstvoeding geeft, hoe groter het gezondheidsvoordeel. Dit publiceerden zij in het Journal of the American Heart Association. 

Lees ook:
Zo ziet borstvoeding er onder een microscoop uit. Fascinerend! 

Grootschalig onderzoek

De onderzoekers kwamen niet zomaar tot deze opvallende conclusie: zij vergeleken de data van bijna 300.000 Chinese vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 51 jaar. De meeste van deze vrouwen waren moeder en Chinese vrouwen geven gemiddeld één jaar borstvoeding. Aan het begin van het onderzoek had geen van de vrouwen hart- en vaatziekten. Acht jaar later werd weer gekeken naar hoeveel van deze vrouwen hart- en vaatziektes hadden (gehad) en beroertes. Toen was er sprake van 16.671 gevallen van coronaire hartziekten (waaronder hartaanvallen) en 23.983 beroertes. 

Opvallend was dus wel dat de vrouwen die langdurig borstvoeding hadden gegeven, 9 procent minder vaak hart- en vaatziektes hadden gekregen en 8 procent minder kans hadden op het krijgen van een beroerte. Bij vrouwen die zelfs twee jaar (of langer) borstvoeding hadden gegeven, was de kans op deze ziektes nog kleiner met 18 procent minder kans op hart- en vaatziektes en 17 procent minder kans op een beroerte. 

Verklaring

Hoofdonderzoeker Sanne Peters geeft een mogelijke verklaring voor deze gezondheidsvoordelen: "Een zwangerschap heeft een grote invloed op de stofwisseling van vrouwen. Door het geven van borstvoeding, wordt dit na de bevalling sneller 'gereset'. Vrouwen slaan tijdens de zwangerschap meer vet op om de baby van te laten groeien. Na de zwangerschap wordt door het geven van borstvoeding dit vet sneller en bovendien vollediger afgebroken."

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (7) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50