Minder kans op postnatale depressie bij bevalling in winter of lente

Minder kans op postnatale depressie bij bevalling in winter of lente
  • in Moeder
  • 2
  • 6307
  • 30/10/2017

We kunnen natuurlijk heel veel klagen over de kou in de winter en de nog niet doorkomende zon in de lente als je hoogzwanger bent, maar er schijnt ook een heel groot voordeel aan te zitten als je in deze seizoenen bevalt. Volgens onderzoek heb je dan minder kans op een postnatale depressie.

Tot die conclusie komen onderzoekers aan het Brigham en Vrouwenziekenhuis in Massachusetts, Verenigde Staten.

Lees ook:
Een vriendin met een postnatale depressie? Ga het gesprek aan!

Onderzoek

Een van de onderzoekers, Dr. Jie Zhou: “We wilden uitzoeken of er bepaalde factoren zijn die van invloed zijn op de ontwikkeling van een postnatale depressie en die vermeden kunnen worden vanwege de gezondheid van een vrouw, zowel fysiek als psychisch.

Het onderzoeksteam heeft de medische dossiers van meer dan 20.000 vrouwen bestudeerd die bevielen tussen juni 2015 en augustus 2017. Zo’n 817 vrouwen (4%) kreeg te maken met een postnatale depressie. Symptomen voor een postnatale depressie zijn slapeloosheid, depressieve gevoelens, stress, geïrriteerd zijn. Het wordt veroorzaakt door een mix van factoren, zoals hormonen, vermoeidheid en de overgang naar het moederschap.

Waarom nu juist winter of lente?

Maar waarom hebben de winter of de lente zo’n positieve invloed op de gemoedstoestand van een nieuwbakken moeder? De reden zal je misschien verbazen, want wat blijkt? Moeders vinden het juist fijn om juist binnenactiviteiten met hun pasgeboren kind te doen.

Ik vond het juist heerlijk om eindelijk naar buiten te kunnen gaan, lekker wandelen met mijn kleine in het park. Ik voelde me een beetje opgesloten die eerste paar dagen, dus buitenlucht was meer dan welkom! Maar goed, blijkbaar is binnen dingen doen leuker?

Meer resultaten

Er kwamen overigens meer interessante resultaten naar voren uit het onderzoek. Zo vermindert een langere zwangerschap de kans op een postnatale depressie. En dat het niet krijgen van een ruggenprik juist de kans op een postnatale depressie vergroot. Er is trouwens geen verband gevonden tussen een vaginale bevalling of een keizersnede en de kans op een postnatale depressie.

Heb jij last gehad van een postnatale depressie? Hoe was dat voor jou en je omgeving? Ik ben heel benieuwd naar jullie verhalen en wil graag en artikel maken met jullie ervaringen. Reageer hieronder of mail naar chantal@babybytes.nl.

Bron

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50