Merendeel jongeren wil later traditionele werkverdeling

Merendeel jongeren wil later traditionele werkverdeling
  • in Kinderen
  • 0
  • 3733
  • 26/05/2016

Feminisme? Moderne taakverdelingen? De man die het eten verzorgt en de vrouw die carrière maakt? Nee hoor, anno 2016 hebben de meeste jongeren nog steeds een traditioneel plaatje in hun hoofd als het gaat om hun toekomstige gezin.

Er zijn maar heel weinig meiden die een fulltime baan willen, later als ze een gezin met jonge kinderen hebben. Slechts 3% ziet het zitten om dan fulltime te blijven werken. Bij jongens is dit 34%, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek onder meer dan 4000 jongeren tussen de 12 en 25 jaar.

Als jongeren tussen de 12 en 25 jaar een gezin (zouden) hebben met niet-schoolgaande kinderen, heeft de parttime werkweek zowel bij de meeste jongens als meisjes de voorkeur. In deze situatie zou 48% van de jongens en 41% van de meisjes het liefst drie of vier dagen per week werken. Betaald werk voor één of twee dagen heeft de voorkeur van evenveel meisjes, maar er zijn niet veel jongens die dat willen. 

Ook zonder kinderen parttime werken
Als de ondervraagde jongeren later - getrouwd of niet - samenwonen zonder kinderen, zou zes op de tien jongens en ruim vier op de tien meisjes fulltime willen werken. De huishoudelijke taken zouden volgens een meerderheid van de jongens en meisjes door beide partners moeten worden opgepakt.

De huishoudelijke taken
In een gezin met jonge kinderen zou vier op de tien meisjes een groter deel van de huishoudelijke taken op zich willen nemen dan haar partner. Drie op de tien jongens wil dat zijn partner meer in het huishouden doet dan hijzelf. Desalniettemin is meer dan de helft van zowel de jongens als de meisjes voorstander van een gelijke verdeling van huishoudelijke taken in deze gezinssituatie. 

De opvoeding
Tweederde van zowel de jongens als de meisjes vindt de verzorging en opvoeding van de kinderen een gezamenlijke taak. Ook op dit punt is een deel van de jongeren voorstander van een meer traditionele rolverdeling tussen mannen en vrouwen. Volgens 29% van de meisjes moet zijzelf een grotere rol hebben in de opvoeding van de kinderen. Van de jongens vindt 22% dat zijn partner op dit vlak meer moet doen.

Voorbeelden uit eigen jeugd
Een groot deel van de jongeren kopieert de rolverdeling van het gezin waarin ze zelf zijn opgegroeid. In de gezinssituatie met jonge kinderen zou 37% van de jongens van wie vooral de vader werkte, fulltime willen werken, tegen 27% van de jongens van wie beide ouders evenveel werkten.

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons dan op Facebook en volg ons op Twitter!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50