Mensen onthouden spraakklank uit babytijd

Mensen onthouden spraakklank uit babytijd

Mensen leren en onthouden spraakklanken die ze horen tijdens de eerste maanden van hun leven blijkt uit onderzoek. Het is voor adoptiekinderen daarom makkelijker om hun moedertaal op latere leeftijd te leren.

Baby's beginnen veel eerder met het leren en opslaan van de spraakklanken dan werd gedacht, blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen. De resultaten worden woensdag gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Royal Society Open Science.

Onderzoek 

Onderzoekers hebben zich gericht op geadopteerde Koreanen in Nederland. Voor de studie zijn 29 inmiddels volwassen deelnemers en net zoveel controle-proefpersonen bestudeerd. De proefpersonen kregen Koreaanse klanken te horen die voor buitenstaanders niet of nauwelijks te onderscheiden zijn. De uitspraak van die personen werd daarna beoordeeld door Koreanen.

De adoptiekinderen verbeterden hun uitspraak tijdens de cursus van twee weken veel sneller dan de andere deelnemers. Ook bereikten ze uiteindelijk een hoger niveau.

Adoptie

Uit het onderzoek blijkt dat het moment van adoptie geen rol speelt in de taalvoorsprong, zegt onderzoeker Mirjam Broersma. "De helft van onze deelnemers was jonger dan zes maanden op het moment van adoptie, de anderen ouder dan zeventien maanden. Beide groepen doen het decennia later even goed qua uitspraak."

De onderzoekers hebben gekozen voor Koreanen, omdat er tussen 1970 en 1988 ruim vierduizend Koreanen in Nederland werden geadopteerd. Broersma verwacht dat de resultaten voor alle talen gelden.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50