Mamablogger: “Was je kind alleen als hij écht vies is of stinkt”

Mamablogger: “Was je kind alleen als hij écht vies is of stinkt”
  • in Moeder
  • 28
  • 23397
  • 15/06/2017

Is iets fijner dan je neus in de frisgewassen haartjes van je kindje drukken? Bijna niet. Toch zou je je kind niet te vaak onder de douche moeten planten, vindt mamablogger Lauren Knight. Sterker nog: je hoort je kind alleen te wassen als hij echt vies is of stinkt.

Toen de Amerikaanse blogger Lauren Knight haar oudste zoon dagelijks in bad deed, ontdekte ze dat hij een milde vorm van eczeem kreeg op zijn benen en rug. Na de komst van hun tweede kindje hadden Lauren en haar man geen tijd om beide zoons iedere dag te badderen. Het resultaat? Geen vieze kinderen, maar ook geen eczeem meer bij de oudste. Lauren trok onder meer daaruit de conclusie dat je kind elke dag wassen, helemaal niet goed is.

Verkeerd beeld van hygiëne
Volgens de Amerikaanse moeder is ons idee van ‘schoon’ gelinkt aan wat we juist onhygiënisch vinden, zo valt te lezen op DailyMail. Wat we onder ‘vies’ verstaan, is alleen gebaseerd op gebeurtenissen die nu niet meer plaatsvinden, zoals dokters in de 17e en 18e eeuw die van bevalling naar bevalling gingen zonder hun handen te wassen en daarmee infecties veroorzaakten. Daardoor hebben we volgens Lauren smetvrees ontwikkeld, wat gepaard gaat met een explosief gebruik van antibacteriële middelen. Bioloog Robert Dunn, professor aan de North Carolina State University, bevestigt de populariteit van deze producten. Volgens hem is die ontstaan sinds de medische wereld zo waakzaam is op hygiëne.


Beeld: Shutterstock
Alleen wassen als het nodig is
Knight vindt het beeld wat we tegenwoordig van hygiëne hebben overdreven. Volgens haar is het bijvoorveeld absoluut niet nodig om je flesje ontsmettingshandgel mee te nemen als je met de kinderen op stap gaat. Daarnaast hoef je je kinderen echt niet regelmatig te badderen. De Amerikaanse wijst hierbij op de American Academy of Dermatology, die stelt dat kinderen tussen de zes en elf jaar één tot twee keer per week gewassen hoeven te worden. Babycentre.com.au schrijft op zijn beurt dat baby’s twee tot drie keer per week een badje kunnen gebruiken, en dat hun gezichtje regelmatig moet worden schoongemaakt. Ook tussen luierwissels hoort er even een schoonmaakdoekje te worden gepakt.

Lauren vindt de wasrichtlijnen van de autoriteiten onzin: “Was je kind als hij stinkt of zichtbaar vies is. Maak handjes regelmatig schoon met een ouderwets stuk zeep en water en haal een washandje over je kind heen tussen douchebeurten door. Wedden dat iedereen daar gelukkiger van wordt?”

Wat vind jij: heeft Lauren een punt?

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (28) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50