Mamablogger: “Was je kind alleen als hij écht vies is of stinkt”

Mamablogger: “Was je kind alleen als hij écht vies is of stinkt”

Is iets fijner dan je neus in de frisgewassen haartjes van je kindje drukken? Bijna niet. Toch zou je je kind niet te vaak onder de douche moeten planten, vindt mamablogger Lauren Knight. Sterker nog: je hoort je kind alleen te wassen als hij echt vies is of stinkt.

Toen de Amerikaanse blogger Lauren Knight haar oudste zoon dagelijks in bad deed, ontdekte ze dat hij een milde vorm van eczeem kreeg op zijn benen en rug. Na de komst van hun tweede kindje hadden Lauren en haar man geen tijd om beide zoons iedere dag te badderen. Het resultaat? Geen vieze kinderen, maar ook geen eczeem meer bij de oudste. Lauren trok onder meer daaruit de conclusie dat je kind elke dag wassen, helemaal niet goed is.

Verkeerd beeld van hygiëne
Volgens de Amerikaanse moeder is ons idee van ‘schoon’ gelinkt aan wat we juist onhygiënisch vinden, zo valt te lezen op DailyMail. Wat we onder ‘vies’ verstaan, is alleen gebaseerd op gebeurtenissen die nu niet meer plaatsvinden, zoals dokters in de 17e en 18e eeuw die van bevalling naar bevalling gingen zonder hun handen te wassen en daarmee infecties veroorzaakten. Daardoor hebben we volgens Lauren smetvrees ontwikkeld, wat gepaard gaat met een explosief gebruik van antibacteriële middelen. Bioloog Robert Dunn, professor aan de North Carolina State University, bevestigt de populariteit van deze producten. Volgens hem is die ontstaan sinds de medische wereld zo waakzaam is op hygiëne.


Beeld: Shutterstock
Alleen wassen als het nodig is
Knight vindt het beeld wat we tegenwoordig van hygiëne hebben overdreven. Volgens haar is het bijvoorveeld absoluut niet nodig om je flesje ontsmettingshandgel mee te nemen als je met de kinderen op stap gaat. Daarnaast hoef je je kinderen echt niet regelmatig te badderen. De Amerikaanse wijst hierbij op de American Academy of Dermatology, die stelt dat kinderen tussen de zes en elf jaar één tot twee keer per week gewassen hoeven te worden. Babycentre.com.au schrijft op zijn beurt dat baby’s twee tot drie keer per week een badje kunnen gebruiken, en dat hun gezichtje regelmatig moet worden schoongemaakt. Ook tussen luierwissels hoort er even een schoonmaakdoekje te worden gepakt.

Lauren vindt de wasrichtlijnen van de autoriteiten onzin: “Was je kind als hij stinkt of zichtbaar vies is. Maak handjes regelmatig schoon met een ouderwets stuk zeep en water en haal een washandje over je kind heen tussen douchebeurten door. Wedden dat iedereen daar gelukkiger van wordt?”

Wat vind jij: heeft Lauren een punt?

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Reageer op dit artikel

reacties (34) Stuur een bedankje


 • Bicky

  Zeker niet elke dag in bad.

  Washandje over de 'cruciale' zones wanneer nodig en in bad wanneer hij het echt wel kan gebruiken: De hele dag buiten gespeeld, naar de hondenschool geweest met oma, een vettige kop haar, ...

  Nu ben ik hoogzwanger en lukt het me niet meer goed om hem zelf in bad te doen.

  Dan durf ik wel eens vluchtig het 'meeste zwart' van hem af te vegen en voor de rest vuil in bed te stoppen... dag erop steekt papa hem dan in bad en ververs ik de lakens xD (Sorry voor deze 'vieze' bekentenis).

 • Mamavandriedametjes

  Hier ook standaard 2x pw. En iedere dag handen etc.

  Na warme dagen altijd afspoelen, vieze zonnebrandplak er weer af. Jongste heeft n aangeboren talent om zichzelf in zo kort mogelijke tijd zo vies mogelijk te kunnen maken en gelukkig ook n aangeboren voorliefde om in bad te willen, dus die gaat wat vaker even in t badje.

  Ik deel de strekking van t artikel wel: niet te vaak, niet te warm en ook niet teveel chemische toestanden op lijf en haar. Ik vind hygiene zeker niet overschat, maar overdrijven is ook n kunst. Je lijf regelt heel veel gewoon zelf.

 • MoedervanPinda

  Mijn kinderen gaan dagelijks onder de douche of in bad. En waarom? Omdat ze aan het eind van de dag ronduit smerig zijn. Ze zitten vol zand, modder, grasvlekken, plakkerige handen en hun voeten zijn gewoon zwart! Vaak glimmen ze ook nog eens van de zonnenbrandcreme.... dat omdat ze vaker buiten zijn dan binnen. Bij slecht weer slaan we een bad/douche beurt ook wel over omdat ze niet vies zijn maar ik moet er niet aan denken ze zo vies in bed te stoppen.

 • beamke

  Soms verbaas ik me wel dat mijn kinderen niet stinken, aangezien ze normaal gesproken 1 x in de week in bad gaan. Verder even een washandje over de snoet e.d. Ze gaan alleen vaker als ze vies zijn. Ze zijn kerngezond, weinig ziek, stinken nooit naar zweet of iets dergelijks, geen vet haar. Ik wou dat ik zo weinig toe kon met douchen/badderen, maar ik moet toch echt minstens 1 x in de 3 dagen mijn haren wassen (doe het daarom vaak om de dag). Anyway... ik ben het volledig eens met bovenstaand artikel.

 • Trotse moeder vanaf 2012

  Mijn oudste van 4 springt elke avond even onder de douche. Hij spoelt het gel uit zijn haren. Ik wrijf met een washandje zijn billen, benen en voeten schoon en klaar. Ik moet altijd denken aan die vieze wc brillen bij de kleuters. Bleeh! En nu met tevas aan buiten worden zijn voeten wel zwart?

  Onze dochter van 4 maanden om de dag gemiddeld. Wel goed elke dag wassen.

  Ben benieuwd of er moeders zijn die hun kinderen met zwarte voeten naar bed doen. Haha. Ik zou dan gelijk denken dat ik de volgende dag zijn bed moet verschonen

 • Bicky

  Ja sorry, ik doe dit... het gebeurt bijna wekelijks. Mijn zoontje kwijlt wel enorm in zijn slaap dus dat bed moet zowiezo veel verschoond worden

 • enitam

  Terecht artikel met de waarheid in het midden! Mijn kids gaan om de dag (2 a 3x per week) onder de douche en als het niet uitkomt dan is dan 2x en in de zomer met zand/zout/zweet dan is het 4x.

 • dedriejees

  mijn mannetjes gaan 1x per week goed in bad, half uur met een sopje. en op indicatie, dus bijv na gebruik zonnebrand, in de zandbak, of als we ergens zijn geweest waar ik het niet fris vindt ( speelparadijs of kinderboerderij bijvoorbeeld) een keertje extra maar soms volstaat een beetje afspoelen dan al. elke ochtend en soms avond het snoetje.

  Ik zat zelf als kind onder de exzeem en wil niet dat mijn kids dat krijgen door te veel badderen.

 • MaaikeT2

  Mijn kinderen gaan alleen als het nodig is. Haren was ik nooit met shampoo, alleen als er bv spuug, limonade of andere viezigheid in zit, anders gewoon met water. Hun haar is nooit vet, het reguleert zichzelf. Hun haar glanst, is gezond en schoon. Voor de rest was ik ze net als in het artikel: Als ze vies zijn of stinken.

  Nu met het warme weer en dagelijks op blote voeten, spoelen we elke avond af onder de douche of pak ik een washand (of de tuinslang ) De rest van het jaar doet de washand dienst of douchen of badderen ze alleen met water. Bij het douchen kijk ik niet naar ... x per week. Ze douchen ook wel eens een week niet. Of twee weken niet. Billen, handen, snoeten, nekjes, nagels en voeten hou ik zorgvuldig schoon en fris, maar voor de rest maak ik me niet zo druk, tenzij ze vies zijn of stinken.

  Saillant detail: Mijn beide kinderen hebben aanleg voor eczeem en hebben er geen last (meer) van. Mijn jongste kwam als baby bij de kinderarts en nog voor ik hem uitkleedde gaf ze al het advies: "Smeren, smeren, smeren, want alle babies hebben een droge huid!" Toen ze zijn huid voelde, was ze stomverbaasd: "Wat heeft hij een zachte huid! En wat voelt zijn huid lekker zacht en soepel! Wat smeer je erop?" Mijn eerlijke antwoord: "Niets, ik smeer nooit iets. Ik doe hem gewoon heel weinig in bad. Daardoor krijgt zijn huid de kans om zichzelf te reguleren."

 • Strelitzia

  Mijn kinderen douchen 2 tot 3 keer per week. Als ze vies zijn of gesport hebben, wordt er ook gedoucht. Overige dagen kop en kont met een washandje.

 • Lylah5

  Bij mij gaan ze wel even elke dag hoor.. al dat zand van school, en dan die wc brillen op school haha.. die zijn niet altijd even fris

 • Trotse moeder vanaf 2012

  Voor die wc brillen ben ik dus ook vies haha

 • Mamsie3kids

  Zomers elke dag. in de winter 3 a 4 keer in de week. Zijn ook gewoon echt plakkerig van het zweet en zand en stof overal.

 • Pinkabella

  Mijn dochter gaat 2x per week onder de douche, behalve als ze echt enorm vies is of heel veel gezweet dan vaker. Elke dag wordt ze wel gewassen met een washandje, wel zo fris. Ze stinkt dan ook niet ;-)

 • nog-even!

  Dat vonden ze in de middeleeuwen ook Gelukkig weten we nu dat hygiene wel belangrijk is om ziektes te voorkomen... Gewoon met een washand wassen wordt een kind ook fris van.... Dat moet wél elke dag

 • Nx4

  met de warmte gaan ze elke avond even afspoelen gewoon, anders moeten ze plakkerig hun bed in en dat slaapt niet lekker. mijn kinderen willen elke dag douchen , toen mijn zoon jonger was deed ik hem niet elke dag door zijn eczeem maar nu heeft hij er gelukkig geen last meer van dus kan hij wat vaker. ze spelen ook heel de dag buiten in zand en gras dus dan vind ik het wel lekker dat ze schoon hun bed in gaan

 • mama van A-M-Z-R

  Ik vind het trouwens juist erg vies dat kinderen Zo in bad gaan, zonder dat eerst even de billetjes onder de douche worden gewassen...

  Lekker badwater gadsie :p maar ik ben daar natuurlijk nu zo aan gewend geraakt hier.

  Eerst billen wassen, dan in bad ;)

 • mama van A-M-Z-R

  Hier in Iran is het ook normaal dat kinderen 1 a 2 keer per week gaan douchen.

  Maar na een poepluier worden ze altijd even gewassen. En oudere kindjes zonder luier worden sowieso gewassen na het plassen/poepen. Dat doet iedereen standaard met speciale slangetjes die er naast de toiletten zijn.

  Daardoor vind ik het ook niet vies als een kind bijv maar eens per week gaat.

  Mn dochter van 1,5 jaar gaat bijna iedere dag douchen omdat ze het zo leuk vindt en haar haar ontzettend in de klit raakt als ik het niet was en verzachter gebruik.

  Mn zoontje neem ik onder de douche als hij gezweet heeft (dan heeft hij nat haar) wat nu wel regelmatig is ivm 40 graden hitte haha.

  Maar in de winter gaat hij ook 1 a 2 keer per week.

 • taanse

  Ik begrijp niet hoe zij een kind jonger dan 3 schoon houdt. Mijn kinderen zijn aan het einde van de dag altijd vies. Zand/eten/ kwijl enz... en vergeet niet die luier billen. Lekker in de plas en poep. Ik begrijp dat elke dag in bad msch niet zo gezond is voor de huid maar haar kinderen stinken echt wel ;)

 • mama van s en k

  Hier gaan ze om de dag onder douche omdat ze het heerlijk vinden. Ze wassen met zeep en shampoo doe ik af en toe meestal is het gewoon afspoelen en spelen met water.

 • ladygodzilla

  mijn zoontje mag om de dag onder de douche, omdat ie het zo leuk vindt. Maar meestal gebruik ik geen zeep, hooguit shampoo tegen de berg die hij nog steeds heeft. En elke ochtend haal ik een washandje met water langs gezicht, handen en billen.

 • one wish

  Mijn meiden gaan elke dag onder de douche of in bad. Soms uitgebreid maar vaak ook even afspoelen en haren wassen.

 • mijn~meisje

  Mijn dochter gaat ook rond de 2 keer in de week in bad. Als ze vies is vaker. In de zomer met zonnebrandcreme in de zandbak spelen zorgt er wel voor dat ik haar elke dag even onder de douche moet spoelen. Zeep op de huid en haren gebruiken we bijna nooit. Alleen water zorgt er ook voor dat je schoon word

 • Mummyc88

  Hahahaha dan ben ik een beetje "te" hygiënisch!! Al mijn kids gaan elke ochtend voordat ze naar school gaan onder de douche en ook weer elke avond voor het slapen gaan! We gebruiken wel douche creme zonder parfum maar wij ruiken heerlijk fris! In de ochtend en avond!!

 • lispeltuut

  Hoef ik me dus niet meer schuldig te voelen

 • tredde poppe

  Hier in Duitsland is 2 a 3 keer per week in bad de norm. Ik was ze twee maal per dag om hun gezicht, voor het slapen en voordat ze naar school gaan, dat is echt voldoende. Verder natuurlijke shampoo en douchegel zonder rotzooi

 • rlyblue

  Ik heb het wel vaker gelezen. Omdat een kind nog niet zoveel zweet als een volwassen persoon is het tot hun tienertijd helemaal niet nodig ze zo vaak te badderen/douchen. Daarnaast kan een babyhuid daar ook neit zo goed tegen. Hier gaat hij 2x per week mee in bad en max 1x per week gebruiken we ook zeep.

 • Strelitzia

  Mijn kinderen gaan ongeveer om de dag om onder de douche en vaak alleen afspoelen met water. Hun haren was ik ongeveer eens per week.

 • Steffietje

  Bij mij gaat mijn dochter elke dag in de douch samen met mij. Als ze zichzelf wast lijkt het een kattewasje en dan 1 à 2x was ik ze grondig.

 • S.-v.-D.

  Ons meisje van 2 gaat om de dag onder de douche/in badje en als ze onder het zand en de modder zit gaat ze extra. Ik vind het echt vies als kinderen stinken en er steeds smerig uitzien.

 • Sharon

  Stom eerder dat ze er nog niet achter was..

 • ohmamamia

  Twee keer in de week gemiddeld en dat wordt ook wel eens vergeten ja. En als hij supersmerig is natuurlijk ;) En zonder producten, alleen goed afspoelen. Vind zijn eigen geurtje veel lekkerder dan welke "frisse" shampoo dan ook.

 • Shrimp

  Nou als ze stinken is het volgens mij al te laat . Maar hier wordt niet dagelijks gedoucht. In de zomer meestal wel elke avond ff afspoelen. Hele tijd buiten geweest, zweten etc.

 • babsy1979

  Hier gaan beide kids 2 en 5 jaar 2x in de week onder de douche, soms als het wat drukker is in de week word het vergeten en gaan ze 1x onder de douche.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50