Volg ons overal!

Lief kraambezoek: houd je aan deze regels! DANK!

Lief kraambezoek: houd je aan deze regels! DANK!

Je nageboorte wordt nog in een vuilniszak gegooid (of in de blender, als je daar into bent…) als het eerste bezoek al voor de deur van de kraamkamer staat te trappelen om je nieuwe aanwinst te bewonderen.

Dat is natuurlijk ontzettend gezellig en bovendien ben je zo super trots dat je niet kan wachten om je prachtige kleintje aan iedereen te laten zien, maar kraambezoek kan wel heel intens zijn. Daarom een aantal tips voor als je zelf bij een pas bevallen vriendin op visite gaat:

Kom op tijd!

De kraamvrouw in kwestie leeft waarschijnlijk bij een strak voed-verschoon-controle-dutje- en weer door regime. Ze heeft het kraambezoek met militaire precisie gepland, dus houd. je. aan. haar. tijd! Ga ruim van tevoren weg, maar wacht desnoods even in de auto als je veel te vroeg bent. Het is namelijk vrij vervelend als de kraamverzorgende nog de hechtingen aan het controleren is en de deurbel gaat…

Gezond

Kom in goede gezondheid. Een pageboren baby is gevoelig voor elke griep, verkoudheid of ander virus dat jij het huis in sleept. Houd hier dus rekening mee als je op kraamvisite gaat. Ook al blijf je een eind uit de buurt van de baby en ook al is je verkoudheid op z’n retour, als nieuwe moeder schiet je goed in de stress als er iemand met bacillen binnen wandelt. Heb je een koortslip? Blijf dan liever helemaal maar weg. Dit kan erg gevaarlijk zijn voor de baby!

Houd je kinderen in toom

Ga je op kraambezoek en neem je je kinderen mee? Prima. Als ze daar oud genoeg voor zijn: maak dan duidelijke afspraken. Spreek af dat ze rustig zijn en dat ze voorzichtig zijn met de baby (of er gewoon helemaal maar vanaf blijven). Zorg bovendien dat ze niet teveel rommel maken en ruim alles wat ze doen netjes op. Geef je kind geen beschuit met muisjes (want: chaos!) of zorg dat je na afloop even een stofzuiger pakt om de bende zelf weer op te ruimen.

Blijf niet hangen

Ik heb wel eens gehoord van een vriendin dat haar leidinggevende op kraambezoek kwam, dat die ruim drie uur bleef zitten en toen ze - uit beleefdheid - vroeg of ze mee wilde eten, accepteerde en bleef hangen. Doe. Dit. Dus. Niet. Als je op kraambezoek komt, ga je binnen het uur weer weg. Je blijft niet hangen voor een tweede kop koffie en al helemaal niet voor het avondeten! Hoe gezellig het ook is: het kost de kraamvrouw ongetwijfeld heel veel energie. Bovendien is ze drukdrukdruk met voeden, verzorgen, knuffelen en op adem komen van de bevalling. Dus kom langs, knuffel de baby (als dat oké is), drink een kop koffie, laat een cadeautje achter en ga er met gierende banden weer vandoor!

Contact met baby

Het klinkt misschien heel logisch, maar niet iedereen begrijpt dit: pak de baby niet zomaar uit de box of uit het wiegje. Vraag eerst aan de kraamvrouw of je hem of haar vast mag houden. Misschien heeft de baby net gedronken of slaapt ‘ie ein-de-lijk. Mag je knuffelen? Zorg er dan voor dat je je handen goed gewassen hebt! Oh en even voor de duidelijkheid: stop geen vingers in de mond van de baby. Nooit!

Adviezen?

Huilt de baby veel of zie je de kraamvrouw stuntelen met het verschonen of vasthouden of voeden? Probeer je ongevraagde advies - hoe goedbedoeld ook - in te slikken. Er is namelijk niets zo irritant als horen dat je het als nieuwbakken moeder niet goed doet in de ogen van een ander of om je te moeten verantwoorden voor bepaalde keuzes die je maakt. Geef als kraamvisite dus pas een tip als daar concreet om wordt gevraagd. 

En ben je nu onzeker geworden door bovenstaande lijst? Niet doen! Ieder bezoek en iedere kraamvrouw is anders. Probeer een beetje aan te voelen wat gewenst is en gedraag je daarnaar. Houd in ieder geval in gedachten dat de kraamweek een overweldigende periode in het leven van de nieuwbakken ouders is en dat een pasgeboren baby kwetsbaar is. Dat wetende komt het vast allemaal goed! 

Reageer op dit artikel

Reacties (14) Stuur bedankje


 • Nx3

  ik herken het gelukkig totaal niet, maar ik ben zelf ook echt vrij relaxed en vooral vrij nuchter denk ik.. van mij mag iedereen meteen komen het boeit me echt niet, zodra ik het gevoel heb dat het teveel is dan laat ik het wel merken.. ben juist meer gepikeerd als niemand zou komen denk ik hahah. ik had het toen bij de middelste, mijn schoonfamilie kwam maar niet omdat ze dachten dat ik rust wou en hadden zoiets van we gaan ons niet opdringen, ik heb ze opgebeld en gezegd of jullie komen nu of ik kom jullie persoonlijk halen hahaha.. hoezo hormonen pfff. toen kwamen ze meteen en waren natuurlijk hartstikke blij en trots.. bij de 3de zijn we vanuit het zh eerst langs me schoonouders gereden voordat we naar huis gingen .. ik had zoiets can ik voel me goed kom maar op en me schoonmoeder heeft geen vervoer dus ik wou wel dat ze der kleinzoon in het echt zag voordat iedereen hem al had gezien behalve zij.. natuurlijk had me man haar ook kunnen halen maar ik vond het wel leuk om haar te verassen..

  over een paar weekjes beval ik van nummer 4 en ben benieuwd hoe alles dan zal gaan, en of we meteen naar huis gaan of niet.

 • graaffie88

  Haha zo stoer, eerste voorstelrondje direct uit het ziekenhuis! We zijn inmiddels die 4 weken wel voorbij, hoe ging het deze keer?

 • Shrimp

  Ach..ik vind het allemaal wel gezellig. Zelfs als er een dag na de bevalling gezegd wordt " ooh je hebt ook nog een buik" Dan kan ik alleen mn wenkbrauwen ophalen en denken...ze zal die self esteem boost wel nodig hebben..

 • Barbamammie79

  Helemaal mee eens

 • strelitzia

  Gelukkig heb ik deze 'regels' niet nodig gehad. Mijn kraambezoek wist dit als vanzelf al. Bovendien, je hebt een mond. TREK DAT GEWOON OPEN. Je partner heeft hierin ook een belangrijke rol. De enige die zonder aankondigen langs kwam, was de huisarts.

  Velen lieten ons ook in de kraamperiode helemaal met rust en kwamen pas in de weken daarna. Voor mijn collega's heb ik zelfs een lunch georganiseerd. Dat kon toen makkelijk. De kleine lag lekker in de kinderwagen te slapen. In de kraamperiode is alleen directe familie langs geweest, ook in het ziekenhuis.

 • Name It

  Amen! Helemaal mee eens!

 • -Joy-

  Niet alles kan zomaar op het bezoek worden afgewenteld. Natuurlijk moeten mensen zelf aan kunnen voelen dat het tijd wordt om te wieberen, maar bied geen avondeten aan als het niet gemeend is, de ander kan net zo makkelijk denken "oh, ik zal maar niet weigeren, is ook weer zo bot." En kraamvrouwen en hun mannen mogen best zeggen dat ze moe zijn, of het tijd is voor hun dutje. Of wellicht al vooraf aangeven dat het bezoek maar kort moet duren. Het is heel simpel om te zeggen dat het bezoek slechts een beperkte tijd aanwezig moet zijn. Men moet wel een enorme plank voor de kop hebben als ze dat niet snappen.

  Als ervaren kraambezoeker valt het me op dat ik steevast de kleintjes in m'n handen 'geduwd' krijg (yippie). Hangt natuurlijk ook volledig af van wat voor band je hebt met de mensen in kwestie. Maar bij de meesten is het niet een kopje koffie en weer ophoepelen. Ligt misschien ook een beetje aan de regio waar je woont (??).

  Het laatste kraambezoek was bij mijn schoonzusje toen ze nog in het ziekenhuis was. En toen de baby begon te huilen keken we elkaar aan zo van wat zou er mis kunnen zijn? Eenmaal uit het ziekenhuis ben ik de eerste dagen niet langsgegaan, om haar wat ruimte te geven om te wennen aan de nieuwe situatie.

  Ohja, wat betreft vingers in de mond van de baby, de verpleegster in het ziekenhuis stelde voor toen de baby van m'n schoonzusje begon te huilen dat ik m'n pink kon gebruiken als speen. Uiteraard niet gedaan, ondanks dat ik net m'n handen goed gewassen en gedesinfecteerd had.

 • Yuné

  Ik snap überhaupt niet waarom mensen het normaal vinden om bij een baby van iemand anders hun vinger in de mond te steken, dat is gewoon zo goor.

 • Yuné

  Ik snap überhaupt niet waarom mensen het normaal vinden om bij een baby van iemand anders hun vinger in de mond te steken, dat is gewoon zo goor.

 • Liefdedatbenjij

  Ik ben het echt eens met dit artikel!

  Ik liep tegen heel veel van deze problemen aan in mijn kraamweek.

  Ik was zelf erg ziek na de bevalling en er stond duidelijk op het kaartje bellen voor je langskomt en niet meer na 3 uur komen.

  Mensen kwamen toch gewoon langs onverwachts uit beleefdheid liet ik ze binnen maar blij was ik er helemaal niet mee.

  Een keer lag ik helemaal blood omdat mijn man me net gewassen had in de avond, hij was net klaar en het was 8 uur!!!!

  Ineens ging de bel stonden er de twee vriendinnen van mijn neven.

  Het was (8) uur ik vind dit geen kraamtijd.

  Ik was ook nog eens dood ziek die dag en ze bleven ook nog hangen.

  Toen ze weg waren was mijn lijf zoo van slag dat ik mijn na weeen niet meer op kon vangen en dus naar het ziekenhuis kon.

  Dit gebeurde op dag 4 van de kraamweek!

  Vanaf toen heb ik iedereen afgebeld gezecht dat ik rust nodig had.

  Helaas lag ik de week er op een volle week in het ziekenhuis met ontstekingen in me baarmoeder en borsten.

  Dus nu is nog niet iedereen geweest.

  O ja en die adviezen oo men houd gewoon je mond dicht en zeg niets.

  Breng je eigen kind groot en laat en ander zijn kind groot brengen.

  Ik kreeg steeds comentaar over dat mijn kleine koude handen had en dan moest ik dit doen en dat doen.

  En ook mee huilen mijn baby huilt alleen als hij honger heeft of krampjes heeft ooo en dan had mijn schoon moeder van alles te zeggen wat ik wel niet fout doe.

  Op een gegeven moment heb ik haar de mond gesnoerd want als ze langer door was gegaan was ik ontploft!

  Wat zij blijkbaar vergeten is , is dat alle babytjes wel eens huilen halloooo ze kunnen niet altijd stil zijn

  haha maar dus goed artikel

 • Eveline44

  Mogen we nog wel komen of liever helemaal niet? Beter het cadeau gewoon aan de deur afleveren? ;)

 • Liefdedatbenjij

  Nou als dat nou toch eens kon

 • Cadans76

  Hahaha😂

 • strelitzia

  Precies, je voelt je echt niet meer welkom

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Populairste namen