Lezeressen vertellen: het raarste opvoed- en verzorgingsadvies dat ik ooit kreeg

Lezeressen vertellen: het raarste opvoed- en verzorgingsadvies dat ik ooit kreeg

Als moeder weet je vaak heel goed in te schatten wat je kindje nodig heeft, maar er blijven mensen die zich graag tegen de opvoeding en verzorging aan bemoeien. Soms kramen ze alleen wel heel vreemde dingen uit. Lezeressen over het raarste advies wat zij ooit kregen.

Shannon: “Mijn buurvrouw: ‘Wanneer mijn dochter vroeger huilde in bed, ging ik gewoon naar beneden en zette ik de tv harder aan. Uiteindelijk stopt ze wel met huilen.”

Sanne: “Geef vooral geen borstvoeding; daar worden je borsten lelijk van. En dat heb je toch niet over voor je kind?”

Roxanne: “Een van de ergste vond ik dat ik mijn pasgeboren baby niet moest verwennen en gewoon zichzelf in slaap moest laten huilen, want anders zou het van kwaad tot erger gaan.”

Stephanie: “Zet je kind onder de koude douche, dan luistert hij wel!”

Mireille: “Het slechtste advies kreeg ik van de lactatiedeskundige in het ziekenhuis. Ik had veel te weinig productie en wilde stoppen met de borstvoeding, omdat het stressvol was en ik na de 'borst' altijd nog kunstvoeding moest bijgeven. Zei ze tegen me dat ik mijn kind dan liefde en warmte en het opbouwen van een band met mij zou ontnemen!”

Judith: “Mijn vriend had een koortslip vlak voor mijn bevalling. Volgens mijn verloskundige kon het herpersvirus niet zo'n kwaad als de baby er was. Mijn vriend heeft met pijn in zijn hart toch besloten ons zoontje pas echt te knuffelen toen zelfs het korstje weg was. Gek idee van hem hoor!”

Suzanne: “Ik kreeg te horen dat ik mijn huilbaby met refluxklachten maar in de schuur moest leggen, dan hoorde ik haar tenminste niet.”

Kirsty: “Na het verlies van onze dochter, kreeg ik te horen dat we ‘maar een nieuwe moesten nemen’. Idioten.”

Quirine: “Mijn schoonmoeder over mijn drie maanden oude baby: ‘Geef haar ook een stukje appeltaart als ze de appel niet wil. Dat is lekker zoet, en suiker is toch een natuurproduct?’”

Josy: “Ik mocht van mijn kraamverzorger mijn baby absoluut niet in de box, kinderwagen of waar dan ook leggen tot hij drie maanden oud was. Hij mocht alleen op mijn arm of bij me in bed liggen.”

Cathy: “Geen raar, maar een slecht advies: de verpleegkundige op de kinderafdeling raadde me, toen mijn dochter één week oud was, aan om niet te veel borstvoeding te geven. Dan zou mijn dochter er namelijk te veel aan wennen.”

Marjolein: “Van mijn schoonmoeder kreeg ik een paar adviezen: ik mocht geen nieuwe kleding voor mijn kind kopen, want daar zou ze zo uitgroeien, mijn kind mocht geen speen in en ik moest zorgen voor een oude kraamverzorger, want die wist veel meer dan ‘die jonge snotneuzen’. Je raadt het al: ik heb alles gedaan wat ze verboden heeft.”


Foto: Shutterstock
Samantha: “Van mijn kraamverzorgster moest ik verplicht stil zitten en kreeg ik een grote bek als ik zelf een was had gedraaid, want ik moest wel pijn hebben en zou veel meer doen dan ik aankon. Sorry, maar niet iedereen heeft een horrorbevalling.”

Amy: “Mijn zoontje heeft last van verstopping. Kwam de dokter langs met een voedingsschema met daarin wat hij wel en niet mocht eten. Eh... mijn zoontje was vijf weken oud.”

Rachelle: “Ik moest mijn baby niet te lang vasthouden, want dat was slecht voor zijn nekje.”

Jessica: “De kinderarts stelde vast dat ik veel te veel borstvoeding had en dat mijn zoon het niet weg kon drinken. Dus ik moest maar één borst per keer aanbieden in plaats van beide kanten. Gevolg: de borstvoeding liep enorm terug en ik was zelfs even bang dat ik een tekort had en moest stoppen. Gelukkig kon ik het opkrikken door hem vaak aan te leggen! En bedankt meneer die hiervoor gestudeerd zou hebben…”

Lien: “Mijn dochter van zes zat op paardrijden. Mijn ouderwetse, Marokkaanse buurvrouw fluisterde mij toe dat ik haar daar beter af kon halen, want het kon haar maagdenvlies verpesten.”

Stefanie: “Ik kreeg het advies mijn negen maanden oude dochter het lopen af te leren, en het haar dan vijf maanden later weer aan te leren. Met negen maanden zou ze namelijk te jong zijn om los te lopen.”

Chantal: “Volgens een vreemde groeide het haar van mijn kind niet snel genoeg en moest ik het daarom afscheren. Zo zou hij daarna een volle bos krijgen.”

Nicole: “De huisarts: ‘Ik vind je baby te jong om te behandelen, wacht maar tot hij drie maanden is.’ Mijn zoontje bleek koemelkallergie te hebben.”

Wat is het raarste opvoed- of verzorgingsadvies wat jij ooit kreeg?

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Reageer op dit artikel

reacties (12) Stuur een bedankje


 • china-dad

  Leuk.die tags, maar het merendeel.van deze adviezen.vind ik niet echt vreemd, gek of raar. Het zijn adviezen die dom.zijn (domme dokters), of voortkomen uit cultuurverschil. Wat bij ons raar is, is ergens anders doodgewoon. Mijn Chinese schoonmoeder vond het monsterlijk dat ik.de baby in een.eigen bed stopte en zelfs mijn vrouw vind het eerst maar niets toen ik de peuter een.eigen kamer wou geven. Schoonma vond dat de kleine zich dan niet veilig zou voelen. Voor mij je reinste flauwekul, maar voor mijn overbeschermende schoonma uit een land waar met velen in.een klein huis wonen de norm is, niet zo vreemd.

  Peuter is trouwens dolblij met haar enorme bed in haar eigen kamer.

 • Lovis

  Dit artikel hebben jullie al eerder geplaatst.

 • Ize

  Het advies wat 'Jessica' heeft gekregen klopt gewoon. Ik heb overproductie en 1 borst per keer aanbieden is een prima manier om de productie wat af te remmen. Dat de borstvoeding bij haar te snel terugliep kan een arts ook niet van te voren inschatten, borstvoeden blijft vaak toch een kwestie van methodes uitproberen tot je een goede balans hebt gevonden.

 • babyeend

  Koortslip is toch juist wel gevaarlijk?

 • Ize

  Ja.

 • mama van A-M-Z-R

  Ja... ik ken helaas verhalen... kan echt heel heftig zijn als een babytje het krijgt. Ik ken 2 babytjes en hadden heel hun mond vol blaren en bloed erdoor, bleek dus door het herpesvirus...

  Hier raden ze zelfs af dat iemand met een koortslip je kindje aanraakt, omdat iemand bijv even aan zn lip zit en daarna een aai over je kind Zn bolletje geeft. En dus niet alleen "niet kussen".

 • hienbabytie

  Hier ook de arts van het CB. Mn zoontje was 2 maand, groeide flink op borstvoeding. Zij vond het te veel en gaf als 'tip'; leg maar minder lang aan en laat maar huilen...

 • W-piek

  hahaha niet te geloven

 • Babydoll724

  De arts op het consultatiebureau raadde me aan om mijn dochter maar om de 4 uur te voeden!!! (ze was 5 weken of zo en ik gaf volledige borstvoeding) en als ze huilde haar te kalmeren met mijn pink of een speentje en als ze erg hongerig was een flesje met water te geven, omdat ze te hard groeide volgens haar. Ik heb een officiële klacht ingediend bij de GGD en heb een onafhankelijke lactatiekundige in de arm genomen, die me op het hart drukte dat ik het goed deed en dat het heel normaal is dat borstvoedingskindjes zo hard groeien. Echt, ik wist niet wat ik hoorde! En wat nog het ergste was, was dat ik naar aanleiding van mijn klacht een gesprek met de desbetreffende arts had gehad en dat ze ontkende dat ze dat gezegd had en dat ik het vast allemaal verkeerd had opgevat.

 • Shrimp

  Dat advies wat jessica kreeg hielp bij mij wel. Misschien toch minder overproductie dan ze dacht. Hier echt geen last gehad met teruglopen vd BV. Geef nog altijd 1 kant

 • mama van A-M-Z-R

  Bij mn zoontje meestal beide borsten gegeven omdat hij erg veel dronk.

  Mn dochter had aan 1 genoeg, dus altijd gewoon 1 gegeven... en melkproductie verliep prima.

  Past zich vanzelf aan gelukkig :)

  Kan wel eventjes duren... kan best een tijdje te weinig of te veel zijn.

  Misschien was dat meer het probleem bij haar

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50