'Klussen voor een baby'? Ugh... Praat lekker normaal!

Het is een van de spannendste periodes uit je leven: zwanger proberen te worden. Ovulatietesten, om de dag van bil, letten op ieder symptoom: ik snap dat. Echt. Maar je hoeft er toch niet ook nog eens een compleet nieuw vocabulaire bij te bedenken?

Ga een middag op een zwangerschapsforum zitten en er gaat een wereld voor je open. Geen grap. Je leest er zoal wat je allemaal niet kunt doen om het zo snel mogelijk raak te laten zijn. Je komt erachter dat het doodnormaal is om tijdens je zwangerschap je telefoon in je koelkast te doen en met je brood te bellen. Je kunt iemand met een kettinkje laten zwaaien om het geslacht van je kind te laten bepalen. Wat mist er nog, zou je zeggen?

Niks, wil ik antwoorden, maar dat kan dus niet. Er zijn namelijk dames met een kinderwens die naast een shitload aan info willen delen, ook een nieuwe taal moeten ontwikkelen. Een soort code voor zwangeren. En daar moet ik van huilen. Hard en lang.

Ongi
Waar het door komt, weet ik niet, maar zodra wij mensen het over iets lichamelijks moeten hebben, klappen we dicht. Niet handig trouwens als je zwanger wilt worden, maar goed, dat is een ander verhaal. Anyhow, het beestje bij de naam noemen: kunnen de meesten mensen niet. Vriendinnen lachen beschaamd als ik zeg dat ik moet poepen of mijn vagina zo droog is dat de Sahara wel kan inpakken. Want dat is wel een beetje brutaal van mij. Liever zeg ik helemaal niet dat ik een drol ga draaien en refereer ik aan mijn va-gi-na met down under.

Op babyfora gaat het echter nog een slag verder: daar wordt een taal gesproken die alleen zwangeren kennen. Daar bestaan geen borsten, maar (.)(.). Je bent niet ongesteld, maar ongi. Je hebt geen seks om zwanger te raken, maar je klust. Je hebt geen man, maar een hubbie, geen baby, maar een wondertje, geen eisprong, maar een ei.

Wat is dit?
Ik snap dit niet.
Help mij.


Foto: Shutterstock
Zeg het gewoon
Even serieus, MamavanKevin, Mijnwonder87 en Eitje_lief, waarom doen jullie dit? Wat snap ik hier niet aan? Wat is er zo raar aan zeggen: “Onlangs had ik mijn eisprong en rond die tijd heb ik seks gehad. Nu zijn mijn borsten gevoelig en ook word ik niet ongesteld. Ik denk dat ik zwanger ben”? Waarom moet deze boodschap verpakt worden in een alien-taal, of nog erger: tekeningen?

Waar ben je bang voor? En wat ga je later in vredesnaam aan je kind vertellen als hij vraagt hoe baby’s er komen? Zeg je dan ook: “O, lieverd, nou, dat gaat zo: papa en mama gaan klussen, en dan wordt mama op haar NOD inderdaad niet ongi, en dan komt er een wondertje.” Wat denk jij dat hij dan later bij biologie scoort?

Vragen, vragen. Maar misschien ben ik gek. Moet ik me nergens mee bemoeien. De eerste gereedschapskist die je bevrucht, moet ik alleen nog tegenkomen. Tot die tijd wordt er bij mij niet geklust, maar keihard gesekst voor een baby.

Wat vind jij van die bedekkende termen als ongi?

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons dan op Facebook en volg ons op Twitter!

Tags: Klussen

Gerelelateerde artikelen


Reageer op dit artikel

reacties (36) Stuur een bedankje


 • Nx4

  als je je hier al druk om maakt , duurde in het begin indd even voordat ik alle afkortingen wist zoals ml en zl en nod en al die dingen. maar ik kan mij er niet aan storen. als jij het niet zo wil schrijven dan doe je dat niet. ieder zijn ding.

  ik erger me meer aan mensen die he steeds corrigeren als je de Nederlandse taal niet juist schrijft. je snapt toch wat ik bedoel wat maak je je dan druk over hoe ik het schrijf

 • kick010

  hahahaha briljant! Ik voel hetzelfde :)

 • Sofie92

  Ga ergens anders met je gezeik, stuk pretentie dat je bent.

 • Cindy16

  Ik snap dat voor een 'nieuweling' op het forum de termen vreemd zijn.. Als je er eenmaal aan gewend bent neem je de termen over waar jij je bij op je gemak voelt.. Ik heb me persoonlijk niet gestoord aan de termen.. Zoals ook al eerder is gezegd: als je langere tijd op de fora zit en het niet zo vanzelfsprekend is dat je seks hebt door de medische molen. Voor mij voelt het artikel niet passend op deze site. Naast ervaringen mbt een zwangerschap delen we hier ook de ervaringen van het zwanger worden? Of het nu makkelijk of moeilijk gaat..

 • oXNyssaXo

  Ik dacht dat je niet zo van de andere benamingen was, maar alles gewoon bij de naam noemen.....! Nou als ik naar dit (https://www.babybytes.nl/nieuws/waarom-ik-totaal-over-m-n-schaamte-heen-was-na-m-n-bevalling) artikel kijk dan spreek je jezelf behoorlijk tegen in dit boven staande artikel...

 • -Joy-

  Iemand die haar vagina 'down under' noemt, zou eigenlijk geen mening mogen hebben over terminologie. Alleen ongi, dat vind ik echt een vreselijke uitdrukking, het klinkt alsof pubers het bedacht hebben. En klussen, tja, bij ons gaat er niet eens seks aan te pas komen. Geen idee welke hippe term ik daarvoor kan bedenken. En ook inderdaad, specifiek mensen van hier noemen is not-done.

 • kiwibaby4

  als je dit al maf vindt, kijk dan voor de lol eens op een engelstalige pagina, vooral de amerikanen kunnen er ook wat van, wat dacht je van AF (staat voor aunt flo, oftewel tante komt langs, oftewel de rode vlag hangt uit, oftewel ongesteld :P ) En DPO days post ovulation, maar ze praten wel over 'trying for a baby' wat dan wel weer heel netjes klinkt en gelukkig niks met hamers en zagen te maken heeft haha. Ach als je je hier echt aan stoort, dan stopt niets en niemand je om weg te gaan he ;-) Oh en die smiley faces mogen zeker ook niet? (knipoog jouw kant op)

 • mijn~meisje

  Ik gebruik kortere woorden omdat ze makkelijker en sneller zijn. Zo is NOD wel veel sneller te typen als dit is hopelijk mijn niet ongesteldheid dag. Zo is ongi weer iets sneller als ongesteld. Hubby klinkt soms ook wel is leuk. Wondertje. Ja mijn kindje is een wondertje!! maar ik gebruik die term hubby en wonder zelf niet vaak. En ei Ja net zoals veel dat is gewoon veel sneller te typen als een eisprong. En die tekeningen voor borsten heb ik hier nog maar zelden gezien. Ach ja zelf heb ik nooit problemen gehad met termen voor bepaalde woorden. En slecht Nederlands, helaas doe ik er zelf ook wel aan met me enorme dyslectie.

 • Secret wishes

  Respect en inlevingsvermogen ontbreken hier compleet! Er zijn genoeg mensen waaronder ik zelf, die een lang medisch traject door maken of gemaakt hebben, waar dat 'kei hard gesext' er totaal niet aan te pas komt omdat mensen overgeleverd zijn aan de medische molen. Als je niet weet waar je over oordeelt, oordeel dan niet! Als je je zo graag in vocabulaire verdiept, zou ik de woorden respect, begrip en inlevensvermogen eens bestuderen. Daar steek je vast nog wat van op en misschien kwets je er wat minder mensen mee. Laat mensen in hun waarde

 • oXNyssaXo

  Prima dat je je mening geeft. En als je zelf andere woorden wilt gebruiken moet je dat zeker doen. Het is inderdaad voor sommige mensen lastig om de normale termen te gebruiken, door opvoeding of wat dan ook. Maar Ik vind dat je te ver bent gegaan door (nick)namen van mensen te gebruiken.... Vind het echt een stap te ver.

 • one wish

  @partijtje AMEN!

 • anpenewi

 • nurfke

  Grappig dat je in je eerste zin vermeld 'elke dag van bil' en vervolgens moeite hebt met andermans gekke woorden /afkortingen.

 • nog-even!

  Vrijen is de ' nette' nederlandse benaming

 • Panini

  De namen zijn uiteraard fictief (maar wel kenmerkend voor een forum als babybytes waar men toch anoniem wil blijven)... Ik moest ook even wennen hoor aan de termen. NOD snap ik nog enigzins..want het is gewoon sneller en makkelijker dan "Morgen moet ik eigenlijk ongesteld worden"..Klussen..tjaah.. de Nederlandse taal is gewoon zo verschrikkelijk lomp en leent zich niet voor leuke en lieve eufemismes....Als iemand het woord seksen of neuken gebruikt heb ik spontaan geen zin meer. Bedoel als we dan toch diep in de seksuele terminologie duiken: Pijpen en Beffen...gruwelijk..."He schat..zal ik je vanavond eerst even beffen voordat ik je neuk?".. Nee....dank je..laat maar..

 • Sonas

  Ik vond t wel een grappig stuk, niet aanvallend ;)

 • rlyblue

  @blondebloemen NOD=niet-ongesteld-dag, oftewel de dag waarop je hoopt dat je niet ongesteld wordt. Een term waar ik persoonlijk ook heel erg aan heb moeten wennen. Vind het zo'n rare term. Evenals klussen, maar dat wende net weer wat makkeljiker. Seks is voor sommige mensen vanuit de opvoeding nou eenmaal een taboe onderwerp. Ongi kan ik nog wel begrijpen. Ongesteld is nou eenmaal een lang woord, wat net as gynaecoloog (gyn) en verloskundige (vk) wordt afgekort op fora omdat dat sneller is. Typisch een woord wat ik wel zou schrijven, maar niet zou uitspreken.

 • My Pride and Joy

  Blijkbaar is er geen beter onderwerp te vinden om over te schrijven, wat een gezeik om niets! Wat let je om van dit forum af te gaan, zodat jij je niet meer hoeft te ergeren aan alle vrouwen die termen als: Ongi, NOD en klussen willen gebruiken?? Als dit het niveau is van de artikelen dan aub stop ermee. Nog erger vind ik het, dat je wellicht namen van mede BB'ers hebt gebruikt. Waarom zouden zij zich moeten verantwoorden aan jou? Bemoei je lekker met je eigen leven, en laat de anderen lekker doen wat ze willen hier op een forum als dit. Scheelt een hoop irritatie ;)

 • blondebloemen

  amen.. en ik vraag me nog steeds af wat NOD is ...

 • pebblish

  Wat ik me toch ga afvragen wanneer iemand zich dusdanig druk gaat maken over internettaal, of zwangerentaal in dit geval, is wat het echte probleem is dat de schrijfster er toe aanzet een bepaalde groep mensen aan te vallen over iets wat er niet toe doet. Deze blog komt behoorlijk bitter op me over. Niemand doet er een ander kwaad mee als ze ongi zegt of aan het klussen is met haar man.

 • Anna-76

  Ik snap niet waar je je druk om maakt...

 • 2eDroppie2017

  Ik vind het gewoon makkelijker. Typt sneller op een mobieltje

 • MaaikeT2

  Hi hi! Ik kon een glimlach niet onderdrukken, want dat waren precies mijn gedachten toen ik voor het eerst op een zwangerenforum kwam. Ik wist niet eens waar ze het over hadden!! Huh? NOD??? Wat is dat???! Intussen ben ik er aan gewend geraakt. Het is als een soort streek dialect. En dus klus en ongi en NOD ik stevig mee. Wat geeft het nou hoe je het beestje noemt? Als de ander maar begrijpt waar je het over hebt, toch?? Enneh... mijn kinderen krijgen heus de zaken wel bij name te horen hoor.Dat wil zeggen, op momenten dat ik iets aan hen uitleg. Maar als er potjes met lange oren bij zijn, dan klets ik er regelmatig ook omheen! Met name omdat mijn zoon een ras-papegaai en concert-luidspreker is. Zit er niet op te wachten dat hij midden in de supermarkt luidkeels schallend door het gangpad mijn bedgeheimen verkondigt! Dus heb ik het dan in een gesprek ook over klussen enzo. Stuk makkelijker!!! In ieder geval: Ik vond dit een vermakelijk stukje!! PS: Trouwens, 'ongi' vind ik al een stuk directer dan dat 'Tante Jans op visite komt' of dat 'de vlag uithangt'!!

 • Strelitzia

  Tja, iemand heeft het ooit bedacht, waarschijnlijk omdat ze het beestje niet bij de naam durven te noemen en dan wordt het klakkeloos overgenomen. Klussen? Daar knapt je huis van op maar je wordt er niet zwanger door! Nog veel erger zijn taalfouten die hier en op andere fora worden gemaakt, met als triest dieptepunt het stelselmatig verkeerd gebruiken van het woordje 'me'. Me baby, me hubby, me ongi, me ei serieus, dit kan echt niet, echt vreselijk . Ik vind het ook zorgerlijk omdat daardoor de Nederlandse taal verkwanseld wordt en dezelfde taal geven we wel door aan onze kinderen. Niet dat ik een taalvirtuoos ben, echt niet, maar een beetje goed Nederlands gebruiken lijkt mij niet zo heel erg moeilijk. We hebben het allemaal immers op school toch goed geleerd? Ik snap dus je artikel, ik had alleen er geen namen van mede BB'ers in genoemd.

 • Barbamammie79  Me is geen bezittelijk voornaamwoord

  ... en hun geen persoonlijk.

 • Turksekaas

  Er zijn ook mensen met taalproblemen, snapju. Daar kennen zij heulemaal niks aan doen. 😉

 • Barbamammie79

  Klopt, daar kunnen hun ook niks aan doen......

 • MommytoDeclan.......

  Amen.. Al vind ik nod handiger. Maar dat me ed overal... Nee dat vind ik echt niet zo slim overkomen. En dan druk ik me nog voorzichtig uit

 • Yune

  Tja, hier op 't forum heb ik er helemaal geen probleem met al die afkortingen hoor :P

 • dodo81

  ach je moet wat als je om de vijf dagen een verhaal er uit moet werken.

 • pindakaas99

  Wat hier onder ook al gezegt word leven en laten leven ik denk dat er thuis makkelijker over gesproken word dan op een openbare site krijg echt het gevoel van wil je het netjes doen is het weer niet goed En waarom namen er in vermelden? Ik denk zo maar dat ze echt niet de enige zijn En Wat boeit het als iedereen toch weet wat er bedoelt word

 • elbereth

  Ik heb heel erg lang, veel langer dan me liefheeft, in een forum rondgehangen waarin vrouwen lief en leed met elkaar deelden terwijl ze zwanger wilden worden. Ik vond de termen ook heel vreemd in het begin, maar na een tijd voelde het wel goed om er enkele zelf te gebruiken. Het maakte de band een klein beetje sterker, de eenzaamheid een klein beetje minder. Want ja, taal, en vooral: een gemeenschappelijke taal verbindt. En in die zin is het een verrijking. Wees blij, Marloes, dat je gewoon niet bij dat clubje moet of hebt moeten horen.

 • keizerswensje

  hier is ongi gewoon een dialect woord, ei is een afkorting voor eisprong net zoals nod dat is en ook die termen worden toch als dialect gebruikt in de spreektaal (hier toch), klussen want je WERKT toch echt wel aan een baby, het woord seks staat tegenwoordig voor geslachtsgemeenschap waar vooral geen gevolgen mogen bij komen kijken hubbie en (.)(.) nog nooit gebruikt, man is sneller getypt/gezegd en ook borsten typ ik sneller dan die tekentjes en tuurlijk is een baby een baby, maar het voelt toch echt wonderbaarlijk (voor heel veel mensen, niet voor jou blijkbaar) dat dit echt in je heeft mogen groeien, dat 2 superkleine celletjes op 9 maanden tijd een perfect volmaakt kindje kunnen worden.

 • Sharon

  Leef en laat leven ...laat één ieder het verwoorden zoals zij wil.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50