Kinderen van ouders met zware baan ervaren meer stress

Kinderen van ouders met zware baan ervaren meer stress

In de categorie 'open deuren opentrappen' het resultaat van een grootschalig onderzoek van de Australian National University (ANU): banen van ouders die veel tijd kosten en als stressvol ervaren worden hebben mogelijk een negatief effect op de mentale gezondheid van hun kinderen.

Om tot deze conclusie te komen, hebben de onderzoekers gedurende tien jaar lang 2.500 ouders en kinderen gevolgd. In Social Science & Medicine zijn de resultaten gepubliceerd. 

Gebrek aan quality time

Vooral een goede balans tussen werk en privé bij de ouders (of juist het ontbreken daarvan) blijkt een belangrijke graadmeter te zijn voor het mentale welzijn van de kinderen. Kinderen lopen het grootste risico op mentale gezondheidsproblemen als de ouders een stressvolle baan hebben, waarbij de werkdruk hoog is en ze lange dagen maken. Logischerwijs komt hierdoor de tijd met de kinderen in het geding, zijn de ouders vaker vermoeid en chagrijnig en komt ook dit de tijd met de kinderen niet ten goede. 

"Als ouders moeite hebben met het combineren van verplichtingen voor werk en het gezin, worden ze moe, gestrest, chagrijnig en ongelukkig. Dat heeft z'n weerslag op de relaties binnen het gezin en dus het welzijn van de kinderen", legt hoofdonderzoeker Huong Dinh uit. 

Gedragsproblemen

Tijdens het onderzoek werd vooral gekeken naar het gedrag van de kinderen. Er werd gelet op het emotionele welzijn, eventuele gedragsproblemen, hoe hun relaties met leeftijdsgenoten waren. Hieruit kwam duidelijk naar voren dat kinderen van ouders met stressvolle, drukke banen vaker last hadden van mentale gezondheidsproblemen. Maar ook dat deze problemen verminderden, als de balans tussen werk en privé bij de ouders beter werd! 

Hoe is de balans tussen werk en privé bij jullie?

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


 • strelitzia

  Alweer een artikel waar je niets mee kan. Hoezo groot onderzoek. Met maar 2500 ouders en kinderen? Vind ik dus niet. Bovendien, wat is een zware baan? Daarover rept het artikel niet. De informatie is veel te summier. Alweer het zoveelste artikel dat ik weer heel snel aan de kant schuif. Balans werk/privé is hier prima geregeld trouwens.

 • 2x.Mama

  Mee eens!

 • 2x.Mama

  Tsja wat is een zware baan? Ik werk in de zorg, vind ik soms ook best zwaar. Vooral wanneer er personeelstekort is en de werkdruk dus hoogt ligt. Maar goed ik maak gelukkig nooit lange dagen. Ik zorg voor voldoende quality time met mijn man en kinderen! Het balans tussen werk en privé is hier gewoon erg goed en mijn kinderen hebben dus ook geen "last" van mijn drukke baan. Ze hebben ook zeer zeker geen last van gedragsproblemen.

  Vind het wel aparte onderzoeken altijd, maar goed dat terzijde.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

6 leden zijn nu online
Aanmelden