Kinderen op de mond kussen: ja of nee?

Kinderen op de mond kussen: ja of nee?

Ouders die hun kinderen een kus op de mond geven: niks raars aan zou je denken. Maar de Britse kinderpsycholoog Charlotte Reznick claimde jaar dat dit ‘te seksueel’ zou zijn, met flinke discussie tot gevolg. 

‘De mond is een erogene zone die gestimuleerd kan worden. Het zoenen van een kind op de mond is een handeling die neigt naar seksualiteit', schreef de kinderpsychologe in haar boek The power of your child's imagination. Reznick denkt dat kinderen een zoen op de mond associëren met een seksuele of romantische handeling tussen hun ouders. Vervolgens vragen zij zich af waarom ouders dezelfde handeling met hen doen. Kinderen raken in de war wat de betekenis is van een zoen van hun vader of moeder op de mond, beweert ze.

Zoenen op de mond? Ja graag!
Maar niet iedereen denkt er zo over. Annelies (30): ‘Ik ben van jongs af aan grootgebracht met veel liefde – gelukkig. In het gezin van mijn ouders kussen wij elkaar allemaal op de mond, ik weet niet beter. M’n ouders, m’n broer, m’n zus: iedereen kus ik op de mond en iedereen kust elkaar op de mond. Ik vind dit juist heel fijn en liefdevol en dit is een van de redenen waarom ik me altijd zo geliefd heb gevoeld. Wel merkte ik op de middelbare school als er vriendinnen bij me thuis kwamen, dat ze weleens raar opkeken als ik m’n broer drie dikke pakkerds op de mond gaf. Maar daar kan ik niet wakker van liggen. En zij neem ik aan ook niet, ieder z’n ding toch? Mijn toekomstige kinderen ga ik in ieder geval allemaal op de mond zoenen, om te laten zien dat ik van ze houd.’

Zoenen op de mond? Nee bedankt.
Lieke (28) kust haar kinderen bewust niet op de mond. ‘Ik heb er geen problemen mee als anderen dit wel doen – dat moet iedereen voor zich weten. Maar ik voel me er wat ongemakkelijk bij. Niet als m’n kind nog klein is, maar als-ie straks op de middelbare school zit, lijkt me dat heel ongemakkelijk. Een puberjongen die z’n moeder op de mond kust, er zijn mindere dingen waar je om gepest kunt worden. Bovendien zal hij zoenen dan meer met seksualiteit associëren. Tja, en wanneer stop je dan met zoenen op de mond? Het lijkt me voor je kind heel raar als je ineens zegt: nee, nu niet meer. Als of je hem of haar niet meer lief vindt. Daarom hebben mijn man en ik dit nooit gedaan. Wij knuffelen en zoenen ons kind heel veel, maar altijd op de wang.’

Hoe denk jij hierover? 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (34) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50