Kans op griep verlagen? Laat je kinderen buiten slapen!

Kans op griep verlagen? Laat je kinderen buiten slapen!

In de lente of zomer de kinderwagen even naar buiten rijden als je kind ligt te slapen, ligt nog wel voor de hand. Want wat is er fijner dan in de frisse lucht slapen terwijl er een warme bries over die kleine, bolle wangetjes waait?

Nu blijkt dat buiten slapen in de herfst en winter ook heel goed mogelijk is! Sterker nog: er zijn kinderdagverblijf-organisaties in Nederland die een beleid hanteren waarin kinderen tot een buitentemperatuur van -5 (!!!) graden buiten hun dutje mogen doen. En dat is dus heel gezond voor het kleintje!

Skipak

Steeds meer kinderdagverblijven laten in de tuin een soort ledikantjes die het meest weg hebben van konijnenhokken plaatsen. Merel Robbe, van kinderopvang het Merelhuis in Middelstrum vertelt aan RTL Nieuws: "Vanuit onze visie willen we zo vaak mogelijk met de kinderen buiten zijn. Buiten slapen past daar dan ook goed bij. Bovendien merken we dat het goed werkt: kinderen slapen bijvoorbeeld langer als ze buiten kunnen slapen."

Ze vervolgt: "De kinderen kunnen het hele jaar door buiten slapen, tot een temperatuur van -5. Dan hebben ze een skipak aan, krijgen ze een dekentje en een kruik. Ook als het regent slapen de kinderen buiten. De enige open kant aan het zogenaamde 'slaaphuisje' is naar het raam gericht. Zo kunnen we de kinderen goed in de gaten houden. Als het stormt of onweert slapen de kinderen overigens binnen." 


Bron afbeelding: Lutje Potje

Slaapgeneeskundige

Sigrid Pillen, slaapgeneeskundige, vertelt dat buiten slapen inderdaad goed kan zijn om griep zoveel mogelijk te voorkomen: "als kinderen binnen bij elkaar liggen, is de kans op een infectie groter dan als ze buiten in de frisse lucht liggen. Zelfs slapen op de tocht hoeft geen probleem te zijn. Zolang de binnen-lichaamstemperatuur en de lichaamstemperatuur van buiten van kinderen maar in balans is. De ideale temperatuur om in te slapen is namelijk tussen de 16 en 18 graden."

Producent van buiten-slaaphuisjes Lutje Potje plukt de vruchten van deze trend: de omzet is afgelopen jaar met 200 procent gestegen. Buiten slapen wordt populair! 

Het klinkt tof! Wat vinden jullie?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (10) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50