Jongetjes gevoeliger bij geboorte dan meisjes

Jongetjes gevoeliger bij geboorte dan meisjes

Werd er altijd veelal gedacht dat vrouwen en meisjes het gevoeligere geslacht was, uit onderzoek blijkt dat dit vanaf de geboorte toch aan het andere geslacht is toe te wijzen. Jongens zijn bij de geboorte gevoeliger voor stressfactoren dan meisjes, waardoor ze minder weerbaar en fijngevoeliger zijn. 

Baby's van het mannelijke geslacht kunnen bij de geboorte minder goed omgaan met stressfactoren dan meisjes, zo ondervond klinisch psycholoog Dr. Allan Schore bij een onderzoek dat hij uitvoerde aan de University of Michigan. De eenvoudige verklaring daarvoor is dat jongensbaby's worden geboren met minder stoffen die stress reguleren. Ook groeit het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het ontwikkelen van emoties trager bij jongens dan bij meisjes.

Meer frustratie, minder weerbaarheid

Meisjes worden dus geboren met meer stoffen die weerstand bieden tegen stressfactoren. Jongetjes hebben dat minder, waardoor ze een grotere kans hebben op het ontwikkelen van neuropsychiatrische stoornissen zoals autisme, schizofrenie of aandachtsproblemen. Ook ervaren ze van nature meer frustratie als ze zes maanden oud zijn en reageren ze intenser op stressfactoren als ze twaalf maanden zijn, zo ondervond de psycholoog. Daar is niks vreemds of onrustwekkends aan, het is de normale manier waarop jongetjes zich ontwikkelen, aldus Dr. Allan Schore.

Liefde en knuffels

Niets om je zorgen over te maken, benadrukt Schore, maar wel handig om te weten dat je pasgeboren jongetjes net zoals meisjes goed op hun gemak moet stellen de eerste maanden. Ze worden niet "stoerder" geboren dan meisjes, en zelfs dat zou geen reden zijn om ze minder aandacht te geven. Er bestaat niet zoiets als een pasgeboren baby te veel vertroetelen, aldus de onderzoeker. Troost en knuffel de baby als die huilt, zorg voor veel liefde en knuffels, en dan komt het ongetwijfeld helemaal goed. 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50