Je kind 'straffen', hoe pak je dat aan?

Je kind
  • in Opvoeding
  • 2
  • 32961
  • 11/12/2021

"Als je nu niet aan tafel komt dan zwaait er wat!!" Geen idee wat er zou zwaaien, maar het maakte genoeg indruk op me om dan toch maar aan tafel te komen. Ik was best een braverikje dus ik was snel onder de indruk en kreeg maar weinig straf. Maar er zijn natuurlijk een hoop kinderen waarbij 'dan zwaait er wat' helemaal niets zal doen. Wat dan?
 
Persoonlijk ben ik niet erg voor straffen of het geven van consequenties. Dat wil niet zeggen dat ik er op tegen ben, maar er zijn veel manieren die positiever zijn en beter werken: complimenteren, afleiden, belonen, negeren etc. Maar soms ontkom je er niet aan. Soms is het nodig om een kind te laten ervaren dat een bepaalde consequentie tegenover bepaald gedrag staat, omdat dat gedrag nou eenmaal echt niet kan. 

Welke consequentie of straf is passend? 

Maar hoe dan? En welke consequentie of straf is dan passend? Dat is soms nog best een puzzel. Daarom hier wat richtlijnen waar je rekening mee kunt houden als je 'straf' wilt geven.

  • Geef van te voren minstens 1 waarschuwing zodat je kind weet wat het kan verwachten als hij of zij het gedrag (en dan goed omschrijven welk gedrag) nog eens laat zien. 
  • Spreek je kind van dichtbij aan, op ooghoogte en met rustige stem (op die manier heb je namelijk de meeste kans dat de boodschap ook echt is aangekomen). En leg uit dat hij/zij een consequentie krijgt en waarom.
  • Houd rekening met de leeftijd van je kind: Voor een kind van 3 is 3 minuten op de gang meer dan genoeg (dat voelt namelijk al eindeloos voor een kind).
  • Ik zou zeker bij kinderen onder de 10 jaar, er zo veel mogelijk voor zorgen dat de straf direct wordt uitgevoerd. Hoe langer je namelijk wacht met het uitvoeren van een straf, hoe minder het kind nog begrijpt waar het om gaat. En wat je juist wilt is dat je kind van de straf leert en het ongewenste gedrag niet meer laat zien. 
  • Probeer een consequentie te geven met een bruggetje naar het ongewenste gedrag, dat maakt de leerervaring duidelijker voor een kind. Bijvoorbeeld: gaat je kind schelden omdat het spelletje op de tablet niet lukt dan kun je er voor kiezen om de tablet, na een waarschuwing, even weg te leggen.
  • Een consequentie of straf moet indruk maken maar natuurlijk niet traumatisch zijn! Heel duidelijk: fysieke straffen en opsluiten vind ik niet kunnen. Een consequentie moet iets zijn dat het kind niet leuk vindt, anders heeft het geen zin. Een tiener naar haar kamer sturen terwijl ze daar het liefste zit, is geen straf. 
  • VOER HET UIT! Dan ben je namelijk betrouwbaar en weten ze wat ze aan je hebben. Als je na een laatste waarschuwing nóg een laatste waarschuwing geeft... en nóg een... dan kun je beter niets zeggen. Dat zijn namelijk loze dreigingen en dat hebben kinderen héél snel door. En dan gaan ze uitproberen, en nog meer, en nog meer.

'Dreig' dus alleen met consequenties waar je achter staat en die je uit wilt (en kunt) voeren als het nodig blijkt.

Samen leren omgaan met negatief gedrag en hoe erop te reageren is grotendeels een kwestie van gevoel en gezond verstand. Zet hem op en weet dat je niet alleen bent. Op ons forum kun je stoom afblazen als dat nodig is en ervaringen met andere moeders bespreken mocht je daar behoefte aan hebben.

Straf jij je kind wel eens? En wat doen je dan?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Rosanne van der Laarse is moeder van twee heerlijke druktemakers en dus ervaringsdeskundige op het gebied van 'ouder zijn'. Ze weet hoe ongelofelijk lastig opvoeden kan zijn, zelfs als alles redelijk 'naar behoren' gaat. Ook weet ze door ruim 13 jaar ervaring in de Jeugdzorg dat dat nog maar het begin kan zijn, en dat veel ouders voor veel grotere uitdagingen staan.

In 2014 is ze gestart met haar praktijk De Kinder- en Opvoedcoach; waar ze coaching en training geeft aan kinderen, jongeren en ouders. Haar missie is haar bijdrage te leveren aan meer gelukkige gezinnen in dit land. Dat geluk zit vaak in de kleine dingen.

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • Baby323

    Toevoeging. ‘Fysieke straffen vind ik niet kunnen’

    Fysiek straffen is wettelijk niet eens toegestaan.

  • NYVM

    In dit artikel wordt aandacht geschonken aan consequentie of straf. Dat doen we met onze 3-jarige nu dagelijks. Dus fijn om de tips te lezen.

    De schrijfster geeft aan dat er betere manieren zijn: "complimenteren, afleiden, belonen, negeren etc". Een artikel hierover zou ook fijn zijn :)

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50