Je eigen keizersnede live meemaken door doorzichtig scherm

Je eigen keizersnede live meemaken door doorzichtig scherm

Een keizersnede is een buikoperatie en normaal gesproken zal je waarschijnlijk niet staan te springen om de inhoud van je buikholte eens van dichtbij te mogen bekijken. Daarom hangen er speciale operatiedoeken voor.

Bij een keizersnede kunnen we ons echter voorstellen dat het een bijzonder gezicht moet zijn om je kindje ter wereld te zien komen. Steeds meer vrouwen vinden het dus prettig als er een doorzichtig operatiescherm wordt opgehangen, zodat ze elke stap in de richting van de geboorte van hun baby nauwlettend kunnen volgen. 

Betrokken

In Australië is het gebruik van een doorzichtig scherm tijdens de keizersnede inmiddels een trend aan het worden, vertelt Liz Wilkes, woordvoerder voor verloskundigen in Australië. "Moeders vinden het vaak jammer dat ze niet zelf de bevalling kunnen ervaren, door wel mee te kunnen kijken, hebben zet gevoel meer betrokken te zijn bij hun bevalling."

Wij snappen helemaal waarom dit een bijzondere bijdrage kan leveren aan de geboorte: de foto's van geboortefotografen Neely (de foto hierboven) en Alyssa Leon (de foto hieronder) die op het moment van geboorte geschoten zijn, zijn werkelijk adembenemend. 

In Nederland wordt een doorzichtig scherm bij de keizersnede soms ook gebruikt. Tijdens een geplande keizersnede (een gentle sectio) kan de moeder aangeven dat ze hier gebruik van wil maken.

Zou jij een doorzichtig operatiescherm overwegen bij een keizersnede?

Bron

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (6) Stuur een bedankje


 • Anna-76

  Bij zowel de spoedkeizersnee als de geplande, kon ik beide keren via plastic scherm zien dat ze geboren werden. Het snijwerk zelf kon ik niet zien. En als je je kind ziet, dan kijk je echt nergens anders meer naar💕

  Was wel een wereld van verschil. De oudste huilde niet bij de geboorte. De jongste schreeuwde alles al bij elkaar toen alleen zijn koppie er uit was. Hij zat nog voor ⅔ in de buik😅

  Terwijl ze nagekeken werden door de kinderarts kon ik meekijken met een spiegel. Ze doen wel hun best op de OK om je overal bij te betrekken.

 • Misz-cherry

  Ik heb bij mijn eerste bevalling een spoedkeizersnede gehad en heb er weinig van mee gekregen. Bij mijn tweede kreeg ik een geplande keizersnede (gentle sectio) super mooi om mee te maken en zeker 100% beter ervaren! De aankomende derde zal ook een keizersnede worden en ga er van uit dat dan ook weer een gentle sectio wordt.

  Kijk er zeker weer naar uit :) ik vind het mooi dat het zo kan!

 • Moontjemama

  Ik was onder narcose tijdens mijn spoedkeizersnede dus heb überhaupt niks mee gekregen helaas! Werd wakker met een lege beurse buik met Jesse op Mn borst

 • Laura~85

  Absoluut! Tijdens mijn eerste zwangerschap kreeg ik een spoedkeizersnede en kon ik het moment van de geboorte via een spiegel zien. Ook mooi en beter dan niks, maar het is het toch net niet. Maar op zo'n moment ben je alleen op je kind gefocust en let je er totaal niet op hoe het er met je buik voor staat. Overigens kon ik via de operatielamp ook alles zien. Ik draaide bewust mijn hoofd maar af en toe weg.

 • Barbamammie79

  Yep! Ik zou voor zijn!!

 • Ayanajamari

  Ik heb altijd geplande keizersnede maar ik denk dat ik flauwval moest ik de binnenkant van men buik zien

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50