Is er een ideale leeftijdsgrens tussen kinderen? Volgens deze moeder niet!

Is er een ideale leeftijdsgrens tussen kinderen? Volgens deze moeder niet!

Het leek mij zo leuk: twee kinderen die qua leeftijd niet veel van elkaar zouden verschillen. De natuur hielp een handje mee en toen mijn zoon 21 maanden oud was, werd zijn zusje geboren. Toch zijn de meningen over 'het ideale leeftijdsverschil' tussen broers en zussen verdeeld. 

Over de voor- en nadelen van een klein of juist groot leeftijdsverschil is veel geschreven. De meeste broertjes en zusjes schelen tussen de twee en drie jaar met elkaar. Toch kunnen veel ouders rekenen op heel veel 'wanneer komt de volgende'-reacties vanuit hun omgeving, als de eerste de drie gepasseerd is. En dat kan dus vervelend zijn. 

Lees ook:
Twee kinderen onder de twee, hoe pittig is dat?

Britse moeder Ali Harris van (bijna) drie kinderen schreef er een treffende tekst over:

"Wat ik het leukst vind aan deze zwangerschap? Dat ik het kan delen met mijn twee kinderen van 8 en 6 jaar oud, die zo verschrikkelijk enthousiast zijn over de komst van de baby. Veel ouders maken zich druk om het 'perfecte leeftijdsverschil', waarbij de kinderen dicht genoeg op elkaar geboren worden om leuk met elkaar te spelen, maar ver genoeg uit elkaar dat er minstens één zindelijk is! 

Soms werkt het niet zoals je wilt...

Bij een groter leeftijdsverschil dan dat maken we ons zorgen dat de kinderen geen hechte band zullen krijgen. Maar we weten allemaal dat het leven niet altijd werkt zoals we willen. Nadat wij ons derde kindje verloren zijn, duurde het drie jaar voordat ik zwanger werd van de vierde. Ondertussen werd het leeftijdsverschil tussen de eerste twee en hun broertje of zusje alleen maar groter. Er zijn momenten geweest waarop ik - om die reden - heb getwijfeld of we überhaupt nog voor een baby moesten gaan. 

Geboren broer en zus

Gelukkig besefte ik dat er veel liefde is in ons gezin. Mijn oudste twee hadden het vaak over ons overleden kindje. Ik zag bovendien aan ze hoe lief en zachtaardig ze met baby's van vrienden omgingen. Ik wist dat een baby heel veel geluk zou hebben met deze twee als broer en zus.

De afgelopen jaren hebben me geleerd dat ik mijn eigen perspectief bij moet stellen. Ik zou meer moeten waarderen hoe alles gelopen is, dan dat ik vasthoud aan wat anderen misschien als 'perfect' zouden omschrijven. 

Rugmassage

Deze zwangerschap doorlopen, samen met mijn kinderen op deze leeftijd, is niets minder dan een cadeautje. Ze zijn zó betrokken, zó enthousiast en ze zorgen zo goed voor me: ik krijg rugmassages, ze maken een badje voor me klaar en vertellen me dat ik soms moet rusten. Dat was natuurlijk ondenkbaar als ze een paar jaar jonger geweest zouden zijn! 

Dus voor die ouders die wat langer hebben gewacht met het krijgen van een volgend kindje - of ze daar nu zelf voor hebben gekozen, of dat het lot het voor ze heeft bepaald - ik hoop dat jullie beseffen dat, wat het leeftijdsverschil ook zal zijn, je zal er blij mee zijn. Het past helemaal bij jullie gezin, let maar op!"

En zo is het! Hoe groot is het leeftijdsverschil tussen jullie kinderen?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (11) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50