Is er een ideale leeftijdsgrens tussen kinderen? Volgens deze moeder niet!

Is er een ideale leeftijdsgrens tussen kinderen? Volgens deze moeder niet!

Het leek mij zo leuk: twee kinderen die qua leeftijd niet veel van elkaar zouden verschillen. De natuur hielp een handje mee en toen mijn zoon 21 maanden oud was, werd zijn zusje geboren. Toch zijn de meningen over 'het ideale leeftijdsverschil' tussen broers en zussen verdeeld. 

Over de voor- en nadelen van een klein of juist groot leeftijdsverschil is veel geschreven. De meeste broertjes en zusjes schelen tussen de twee en drie jaar met elkaar. Toch kunnen veel ouders rekenen op heel veel 'wanneer komt de volgende'-reacties vanuit hun omgeving, als de eerste de drie gepasseerd is. En dat kan dus vervelend zijn. 

Lees ook:
Twee kinderen onder de twee, hoe pittig is dat?

Britse moeder Ali Harris van (bijna) drie kinderen schreef er een treffende tekst over:

"Wat ik het leukst vind aan deze zwangerschap? Dat ik het kan delen met mijn twee kinderen van 8 en 6 jaar oud, die zo verschrikkelijk enthousiast zijn over de komst van de baby. Veel ouders maken zich druk om het 'perfecte leeftijdsverschil', waarbij de kinderen dicht genoeg op elkaar geboren worden om leuk met elkaar te spelen, maar ver genoeg uit elkaar dat er minstens één zindelijk is! 

Soms werkt het niet zoals je wilt...

Bij een groter leeftijdsverschil dan dat maken we ons zorgen dat de kinderen geen hechte band zullen krijgen. Maar we weten allemaal dat het leven niet altijd werkt zoals we willen. Nadat wij ons derde kindje verloren zijn, duurde het drie jaar voordat ik zwanger werd van de vierde. Ondertussen werd het leeftijdsverschil tussen de eerste twee en hun broertje of zusje alleen maar groter. Er zijn momenten geweest waarop ik - om die reden - heb getwijfeld of we überhaupt nog voor een baby moesten gaan. 

Geboren broer en zus

Gelukkig besefte ik dat er veel liefde is in ons gezin. Mijn oudste twee hadden het vaak over ons overleden kindje. Ik zag bovendien aan ze hoe lief en zachtaardig ze met baby's van vrienden omgingen. Ik wist dat een baby heel veel geluk zou hebben met deze twee als broer en zus.

De afgelopen jaren hebben me geleerd dat ik mijn eigen perspectief bij moet stellen. Ik zou meer moeten waarderen hoe alles gelopen is, dan dat ik vasthoud aan wat anderen misschien als 'perfect' zouden omschrijven. 

Rugmassage

Deze zwangerschap doorlopen, samen met mijn kinderen op deze leeftijd, is niets minder dan een cadeautje. Ze zijn zó betrokken, zó enthousiast en ze zorgen zo goed voor me: ik krijg rugmassages, ze maken een badje voor me klaar en vertellen me dat ik soms moet rusten. Dat was natuurlijk ondenkbaar als ze een paar jaar jonger geweest zouden zijn! 

Dus voor die ouders die wat langer hebben gewacht met het krijgen van een volgend kindje - of ze daar nu zelf voor hebben gekozen, of dat het lot het voor ze heeft bepaald - ik hoop dat jullie beseffen dat, wat het leeftijdsverschil ook zal zijn, je zal er blij mee zijn. Het past helemaal bij jullie gezin, let maar op!"

En zo is het! Hoe groot is het leeftijdsverschil tussen jullie kinderen?

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (12) Stuur een bedankje


 • saskiaz

  Tussen mij en mijn broertje zit 23 maanden. Maar konden het totaal niet met elkaar vinden. Vanaf het moment dat hij naar het hbo ging is onze relatie enorm veranderd. Dus leeftijdsverschil zegt niks over het met elkaar spelen. 😋 🙈

 • Joyce92

  Onze dochters schelen net geen 5 jaar. De oudste is geboren in maart 2008 en de jongste in januari 2013.

  Wij vinden het heerlijk zo! En het leuke hieraan ook was is dat de oudste alles heel bewust heeft meegemaakt tijdens de zwangerschap.

 • dolgraagmama

  Hmpf, al vanaf dat mn knul een klein jaar was krijg ik al met enige regelmaat vragen/opmerkingen ("komt er al een tweede?"; "volgende kerst zal je er wel 2 hebben, toch?). Wat in het begin extra moeilijk was, omdat ik door vaginisme niet eens in staat was om 'te klussen' (hihi, zie ander artikel voor frustratie over deze term). De seks is het gelukkig goed mee gekomen, maar toch zou ik het fijn vinden als mensen stopten met die vraag. Het klinkt net alsof we nog niet compleet zouden zijn. Ik wil hier en nu genieten van mijn ene knul en ik weet nog niet of we gaan proberen voor een tweede. Wie weet blijft hij enigst kind, en ik zou het fijn vinden als mensen wat minder geshokkeerd zouden reageren ("wat zielig", "wat eenzaam") als je zegt dat dat een bewuste keuze is. En dan nog wat, nu ik toch bezig ben: zeggen dat je met maar 1 kind niet weet wat drukte of vermoeidheid is, goh ben je overspannen hoe kan dat nou, doet echt pijn! Sorry, die zat me even dwars uit een gesprek dat ik onlangs had.

 • Toekomstigemamavan3

  Onze zonen worden dit jaar nog 9 en 7. Onze dochter is dan 6 maanden. Het is echt geweldig hoe die jongens met haar omgaan!! Had het niet anders gewild!!

 • Dedriejees

  Elk verschil heeft zijn charmes, en zijn nadelen. Hier elf maanden verschil.

 • Nx4

  mijn oudste is 13 middelste 7 en jongste 4 en nu 24 weken zwanger van nummer 4. heerlijk vind ik het leeftijdsverschil, het heeft steeds een aantal jaar geduurd voordat ik zwanger werd en achteraf ben ik er super blij om.

  mijn kinderen kunnen allemaal met elkaar overweg en helpen elkaar.

 • jti-gl

  9, 5 en 3 jaar en bewust even gewacht voor een vierde kindje, dus dan zit er ook al best wat verschil in, maar ik vind dat ook zelf niet erg en onze kinderen zijn zich er meer bewust van, super leuk! En ik kan steeds weer bewust genieten van de babytijd, wat ik erg leuk vind! Vooral de oudste 2 zijn al best zelfstandig en qua verzorging is dat wat makkelijker

 • Mel34

  Bij my 3 kids zit precies 6 jaar tussen. En ik vind het heerlijk zo. Had niet anders gewild

 • Mamalousje

  Er zit hier ruim 21 maanden tussen!

 • Strelitzia

  Velen denken alleen aan de kindertijd als het om leeftijdsverschil aan komt maar vergeten even dat broers/zussen als volwassenen relatief gezien de meeste tijd met elkaar doorbrengen. Het gat tussen mijzelf en mijn jongste zusje is 13.5 jaar. Als tiener was ik echt de grote zus. Nu lijkt het leeftijdsverschil verdampt en hebben we een andere zus/zusje relatie dan vroeger. Mijn jongens schelen ruim twee jaar. Dat wordt als velen als ideaal beschouwd. In realiteit hebben we gewoon geluk gehad.

 • Prissell

  Bij mij zit er straks bij elke 7 jaar tussen oudste is nu 13 als ik ga bevallen in februari is de jongste 7

 • Mamavannaomi-rico

  Ik denk dat je in het algemeen niet zoveel kan zeggen over het ideale leeftijdsverschil . Zelf moest ik er niet aan denken toen mijn dochter 1,5 was om voor een tweede baby te gaan maar sommige moeders kunnen dat aan !

  Mijn spiraal werd verwijderd net een maand voordat mijn dochter 2 werd en was vrij snel zwanger en ze zou dan 2 jaar en 10 maanden schelen met de baby helaas werd dit is miskraam .

  Nu zit er precies 3,5 jaar tussen mijn kids en ik vind het geweldig zo , mijn dochter gaat bijna naar de basisschool en heb ik lekker veel tijd weer voor de baby

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50