Hoogzwangeren zouden echt op hun zij moeten slapen!

Hoogzwangeren zouden echt op hun zij moeten slapen!

Zwangere vrouwen zouden tijdens het laatste trimester absoluut op hun zij moeten slapen en niet op hun rug. Dit zou de kans op sterfte van de baby tijdens de zwangerschap met 9 procent doen afnemen.

Hoogzwangeren die tijdens de laatste maanden op hun rug in plaats van op hun zij slapen, hebben 3,7 keer meer kans op een stilgeboren baby. Deze conclusie trekken onderzoekers van de Universiteit van Auckland.

Vragenlijst

 Voor dit onderzoek hebben ze 164 moeders ondervraagd over onder andere hun slaapposities die na 28 weken zwangerschap hun kindje zijn verloren. Deze antwoorden vergeleken ze met die van 569 moeders die wel levende baby’s gekregen hebben.

Gevolgen

Professor Lesley McCowan, hoofd van de afdeling voor verloskunde en gynaecologie legt uit waarom dit haar niet verbaast: “Door op je rug te slapen, kan het zo zijn dat er minder bloed rondgepompt kan worden door het hart van de moeder. Er kan minder bloed naar de baarmoeder gaan en hierdoor kan de baby te maken krijgen met een tekort aan zuurstof. Ook kan een rugligging gepaard gaan met een zwaardere ademhaling, snurken en apneu.”  

Volgens McCowan betekent dit onderzoek goed nieuws: we kunnen vrouwen nu vertellen dat ze beter op hun zij kunnen slapen, met name tijdens de laatste drie maanden van de zwangerschap. Dit verkleint dus direct de kans op overlijden bij het kindje.

Hoe sliep jij tijdens je zwangerschap?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50