Hollandse zuinigheid: Nederlandse ouders betalen kinderoppas het minst

Hollandse zuinigheid: Nederlandse ouders betalen kinderoppas het minst
  • in Kinderen
  • 4
  • 4332
  • 26/04/2016

Laten we er niet omheen draaien: wij Nederlanders staan erom bekend dat we gierig zijn. En dit wordt maar weer eens bevestigd door gedegen onderzoek van Oudermatch.nl. Want Nederlandse ouders betalen de oppas van hun kinderen gemiddeld het minst in vergelijking tot Spanje, Finland, Italië, Denemarken en Noorwegen.

Gemiddeld verdient een oppas in Nederland namelijk 5,76 euro per uur. In Denemarken is dit bijna het dubbele: 10,50 euro per uur. In de Scandinavische landen word je het beste betaald, de zuidelijke landen Spanje en Italië vormen de middenmoot met zo’n 7 euro per uur. Volgens Jules van Bruggen, directeur van Oudermatch.nl gaat het hier om een cultuurverschil. “In Nederland zijn we minder gewend om de oppas royaal te belonen. Dat is toch een stukje Nederlandse zuinigheid.”

Voor bedtijd versus na bedtijd
55% van de Nederlanders zegt in het onderzoek dat ze de oppas minder willen betalen zodra de kinderen slapen. Noorse ouders denken er net zo over: 65% betaalt minder na bedtijd. Maar in Italië en Spanje betaalt slechts 20% van de ouders volgens die regel. In deze landen vindt men het logisch dat ze zowel overdag als ’s avonds evenveel krijgen. In Nederland geeft 40% van de kinderoppassen aan dat te begrijpen.

Awkward
Ook blijkt dat het betaalmoment het meest ongemakkelijke moment is voor beiden partijen. Van Bruggen: “Oppassen is een persoonlijke bezigheid. Een onpersoonlijk moment zoals de overdracht van geld steekt daar sterk tegen af. Heel begrijpelijk dat veel oppassers dit als ongemakkelijk ervaren.” In Spanje is dit anders. Daar geeft 98% van de ouders aan dat ze geen problemen hebben met het moment dat de oppasser betaald moet worden.

En dan hebben we het nog niet eens over het onderhandelen. Noren en Denen zijn veruit het bangst te onderhandelen over hun uurloon als kinderoppas. Maar ook 39% van de Nederlandse kinderoppassen durft het uurloon niet te bespreken.

Herken jij je in dit verhaal?

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (4) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50