Hoe overleef je het kerstdiner met kleine kinderen?

Hoe overleef je het kerstdiner met kleine kinderen?

Het is tweede Kerstdag en dat betekent dat je - als je dit al leest - waarschijnlijk van top tot teen opgedirkt bent. Een kittig kerstjurkje, je haren in de krul en een laag glittermake-up op. Ook je kinderen zijn in een leuke outfit gestoken. Meisjes hebben een schattig kerstjurkje aan en een glitterhaarbandje op hun hoofd en jongetjes hebben zo'n rompertje aan waar een vlinderdasje op genaaid is. 

Maar hoe mooi en gezellig Kerst ook is, het kan - met name - ook voor een hoop stress zorgen bij jonge moeders. Zie iedereen namelijk maar eens spuug-, snot- en spuitpoepvlekkenvrij te houden de hele dag! En probeer het maar eens om de peuter stil te laten zitten in het restaurant, terwijl je baby een voeding nodig heeft. Maar hoe overleef je het Kerstdiner precies? 

Lage verwachtingen

Soms stellen we te hoge verwachtingen van een bepaalde situatie en Kerst is er precies zo één waarvan het plaatje vaak romantischer lijkt dan de werkelijkheid is. Dus lieve moeders, stel niet te hoge eisen aan de hele dag. Het geeft niet als je dochter een half uur nadat je haar schattige kerstjurkje hebt aangetrokken, de boel onder spuugt. En het is niet erg als je zoontje niet meer aan tafel wil zitten. Go with the flow. Je hebt kinderen en iedereen begrijpt - waarschijnlijk - wat dat inhoudt. 

Opvoedingsprincipes laten vieren

Mag jouw kind maximaal een half uurtje per dag op de tablet? Ben je erg streng als het op suiker en vet eten aan komt? Knijp vandaag dan eens een oogje toe! Gun je kind een handje chips of een paar chocoladekerstballen uit de boom van opa en oma. En duw de tablet tijdens het kerstdiner lekker in die mollige peuterhandjes: het kan ervoor zorgen dat je zelf even iets rustiger onderuit kan zitten. 

Voldoende slaap

Kinderen die moe zijn, worden er doorgaans niet gezelliger op. Zorg er dus voor dat kinderen - juist tijdens de hectische feestdagen - voldoende slaap krijgen. Sjouw desnoods een campingbedje mee naar opa en oma en zorg er echt voor dat er een momentje rust is voor je kind. Maak de Kerstdagen ook niet te lang. Ook al is het gezellig om met de familie lekker lang na te tafelen, kinderen zijn het gelukkigst als ze lekker op tijd in bed liggen. Wees creatief met de bedtijd, maar negeer vermoeidheidssignalen van je kindje niet! 

Restaurant

Tijdens de Kerstdagen puilen restaurants uit. De vraag is of je hier überhaupt zin in hebt, als je jonge kinderen hebt, maar als die keuze eenmaal gemaakt is, kun je er maar beter het beste van maken. Zorg dus dat je een aantal leuke speeltjes in je tas hebt, waar je kindje zich een tijdje mee kan vermaken. Iets kleins en nieuws (bijvoorbeeld een pakje krijtjes en een kleurboek) dat je kind mag uitpakken als hij of zij aan tafel zit, kan ook al goed helpen! 

Geniet

Hoe hectisch soms ook: Kerst blijft een bijzondere tijd. Probeer er voornamelijk van te genieten en maak maar heel veel foto's! 

Dan rest ons alleen nog jullie een fantastische Kerst toe te wensen! Maak er twee schitterende dagen van! 

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Strelitzia

    Heb Kerst nooit als stressvol ervaren. Eerste Kerstdag is sowieso altijd bij mijn ouders thuis waar wij dan ook allen blijven logeren. De kinderen kregen eerst hun voeding en gingen dan slapen, daarna begonnen wij in alle rust aan het Kerstdiner. Nu de kinderen ouder zijn, kunnen zij tussendoor gewoon gaan spelen of tekenfilmpjes kijken. Zodra de volgende gang op tafel komt, roepen ze wel weer. Met mijn schoonfamilie vierden we de eerste jaren ook thuis (roulerend) maar nu steeds vaker buiten de deur. Tablet mee en we hebben 3,5 uur in het restaurant gezeten zonder gezeur. Waarom moet de moeder trouwens overal voor opdraaien in dit verhaal? Papa kan de peuter toch ook bezig houden als mama de baby voedt? Tenslotte, er zijn ook genoeg restaurants te vinden met kinderactiviteiten. Zo had het restaurant waar wij aten, een kinderspeelhoekje. Kunnen de kinderen lekker spelen terwijl de ouders wachten op de volgende gang. Hoezo stressvol.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

11 leden zijn nu online
Aanmelden